Προθεσμία τριών ημερών έχουν οι καταστηματάρχες για να απελευθερώσουν την προκυμαία

Θα εφαρμοστεί ο νόμος;

27/03/2014 - 16:29

Χθες αναμενόταν να επιδοθεί στους επιχειρηματίες η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης που τους υποχρεώνει για την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και των άλλων κινητών κατασκευών που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο της προκυμαίας.

Χθες αναμενόταν να επιδοθεί στους επιχειρηματίες η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης που τους υποχρεώνει για την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και των άλλων κινητών κατασκευών που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο της προκυμαίας.

Η προθεσμία για τη συμμόρφωση στην απόφαση είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι την Τρίτη, το πεζοδρόμιο θα πρέπει να έχει αδειάσει από τις κατασκευές που αναγράφει η απόφαση.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, δεν είχε ξεκαθαριστεί η στάση των επαγγελματιών για το ζήτημα, οι οποίοι ζητούν από το Λιμενικό Ταμείο εκ νέου παραχώρηση του συγκεκριμένου τμήματος του πεζοδρομίου.

Έληξε η άτυπη παράταση που πήραν οι ιδιοκτήτες των καφετεριών για την παραμονή των τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο στο επίμαχο σημείο της προκυμαίας.

Η δικαστική απόφαση βγήκε την Τρίτη 18 Μαρτίου, ωστόσο η επίδοσή της στους επιχειρηματίες αναμενόταν να γίνει χθες από το Λιμενικό Ταμείο.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, χωρίς όμως να παρθεί κάποια απόφαση. Συγκεκριμένα, παραπέμφθηκε το όλο θέμα για συζήτηση μετά την προσεχή Τρίτη, την ημέρα δηλαδή που λήγει η προθεσμία για τους καταστηματάρχες προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση.

Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Ταμείο, εκφράζεται η εκτίμηση πως δε θα «τραβήξουν το σκοινί» οι επιχειρηματίες, δεδομένου πως εκκρεμεί το αίτημά τους για εκ νέου παραχώρηση του πεζοδρομίου και μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στα άκρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες δεν αδειάσουν το πεζοδρόμιο, θα γίνει άμεσα συνεδρίαση επί της εξέλιξης.

Ποια θα είναι η στάση τους;
Από πλευράς καταστηματαρχών δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν. Η δικαστική απόφαση δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών.

Ωστόσο η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων θα σήμαινε οικονομική καταστροφή για τα καταστήματα, όπως επισημαίνει ο νομικός εκπρόσωπος των επαγγελματιών, δικηγόρος Μανώλης Αρμενάκας, τονίζοντας: «Κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο του νόμου.

Μόλις μας επιδοθεί η δικαστική απόφαση, θα αποφασιστεί από τους επαγγελματίες ποια στάση θα κρατήσουν».

Φόβους για μερική συμμόρφωση των καταστηματαρχών στην απόφαση και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία εκφράζει ο τέως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Κορδώνης, ο οποίος δήλωσε στο «Ε»: «Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας.

Είναι σαφέστατη και δε χωρά η παραμικρή παρερμηνεία. Αναφορικά με τη δική μας στάση, επιφυλασσόμεθα να τοποθετηθούμε ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης και αφού δούμε τη στάση και τις ενέργειες της Λιμενικής Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κορδώνης έχει υπογράψει και ο ίδιος μαζί με άλλους εκπροσώπους φορέων και πολίτες την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Στάση αναμονής και από το Μιχάλη Μπάκα, ο οποίος επίσης έχει υπογράψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, δηλώνοντας: «Περιμένουμε τους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν και να αποσύρουν από το πεζοδρόμιο τα τραπεζοκαθίσματα και όλες τις κατασκευές που προβλέπονται στην απόφαση.

Παρακολουθούμε την υπόθεση και θα πράξουμε ανάλογα με τις εξελίξεις, σε συνεννόηση πάντα με όλους όσοι συνυπογράψαμε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey