Λύση στην κατάσταση, οι πρώην κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ

Ασφυκτιά το Κέντρο στη Μόρια

07/03/2014 - 14:29

Μικρή αποδεικνύεται τελικά η δυναμικότητα του προσωρινού Κέντρου Ταυτοποίησης στη Μόρια, πριν καν ακόμα λειτουργήσει κανονικά ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

Μικρή αποδεικνύεται τελικά η δυναμικότητα του προσωρινού Κέντρου Ταυτοποίησης στη Μόρια, πριν καν ακόμα λειτουργήσει κανονικά ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Η ροή των αφίξεων των μεταναστών σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χρονοβόρα γραφειοκρατία στη διαδικασία καταγραφής των αφιχθέντων, έχει ως αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι εγκαταστάσεις χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων. Πρόβλημα υπάρχει και όταν απελευθερώνονται μετανάστες τις μέρες που δεν έχει πλοίο, με τις πρώην κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ να αποτελούν στην πράξη τη μόνη διέξοδο φιλοξενίας τους.

Πάνω από 100 μετανάστες έχουν φιλοξενηθεί στο ΠΙΚΠΑ μετά την απελευθέρωσή τους από το Κέντρο Κράτησης και πριν την αναχώρησή τους για Πειραιά. Ο λόγος είναι πως την ημέρα που αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν υπήρχε πλοίο προκειμένου να αναχωρήσουν για Πειραιά και έπρεπε αναγκαστικά να διανυκτερεύσουν στο νησί. Εναλλακτική λύση εκτός των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο νησί. Μάλιστα, οι εθελοντές που έχουν τη διαχείρισή του, βλέποντας πως η κατάσταση με τις έκτακτες φιλοξενίες παίρνει περίπου μόνιμο χαρακτήρα, έχουν ξεκινήσει ήδη προσπάθεια επίλυσης κυρίως τεχνικών ζητημάτων, για να γίνει ξανά ο χώρος πλήρως λειτουργικός.

Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, και εύλογα μάλιστα, γιατί οι απελευθερώσεις δε γίνονται τις μέρες που υπάρχει πλοίο για Πειραιά. Η αιτία για τις άρον - άρον απελευθερώσεις από το Κέντρο Κράτησης στη Μόρια είναι, αφενός, οι αυξημένες αφίξεις και, αφετέρου, η μικρή χωρητικότητά του. Είναι πολλές οι φορές που το Κέντρο Κράτησης είναι ασφυκτικά γεμάτο και ταυτόχρονα έχουν συλληφθεί δεκάδες νεοαφιχθέντες μετανάστες και περιμένουν στο λιμάνι ή στα κρατητήρια προκειμένου να οδηγηθούν εκεί. Η λύση που επιλέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να απελευθερώνεται άμεσα ικανός αριθμός κρατουμένων για την αποσυμφόρηση του Κέντρου.

«Παραλογισμός…»
Το όλο, όμως, πρόβλημα ξεκινά από το γραφειοκρατικό παραλογισμό που επικρατεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ένας μετανάστης ο οποίος εντοπίζεται και συλλαμβάνεται από τις λιμενικές αρχές, καταγράφεται συνολικά τέσσερις φορές τουλάχιστον, παρατείνοντας έτσι την παραμονή του στο Κέντρο Κράτησης μέχρι να απελευθερωθεί. Αρχικά καταγράφεται από τις λιμενικές αρχές, στη συνέχεια από το Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου για να εκδοθεί το σημείωμα προσωρινής παραμονής, ακολουθεί η ευρωπαϊκή διασυνοριακή υπηρεσία (Frontex) και, τέλος, το Τμήμα της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής που λειτουργεί στο Κέντρο Υποδοχής.

Αναφερόμαστε μόνο στην καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών και είναι τουλάχιστον παραλογισμός να ζητούνται τα ίδια πράγματα τόσες φορές από τους ίδιους ανθρώπους, εξ αιτίας της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για λόγους συντόμευσης του χρόνου κράτησης των μεταναστών τον τελευταίο καιρό δε γίνεται καταγραφή των Σύριων από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

Χωρίς πρόβλεψη
Ακόμα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη στη λειτουργία του Κέντρου για παροχή ρούχων, παπουτσιών και ειδών πρώτης ανάγκης για όσους μετανάστες τα χρειάζονται, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει μέχρι τώρα. Αποτέλεσμα, για τους ανθρώπους που φτάνουν βρεγμένοι και συνήθως ξυπόλυτοι, να μεριμνούν οι εθελοντές με τις προσφορές των συμπολιτών μας.

Συμπερασματικά, η καινούργια δομή στη Μόρια με σχεδιασμό να εξελιχθεί σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει κανονικά και στην ουσία υφίσταται απλά ως κέντρο ταυτοποίησης-κράτησης. Δεν έχει επίσης δώσει ουσιαστική λύση σε ένα ζήτημα που επανειλημμένως έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και δεν είναι άλλο από τις εικόνες μεταναστών οι οποίοι κοιμούνται στις πλατείες και τα παγκάκια.

Ο μόνος λόγος που δε συναντώνται αυτές οι εικόνες, είναι η λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στις πρώην κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ από τους εθελοντές. Βελτίωση της κατάστασης αναμένεται μετά το τέλος των εργασιών για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Κέντρου. Η αύξηση της δυναμικότητας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο διπλάσιο. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών προβλέπει ολοκλήρωσή τους μέχρι τέλος Απριλίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey