Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου το Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα

Γυναίκες στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης

07/03/2014 - 01:43

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σας καλεί στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 8 Μαρτίου στο Θέατρο των Αστέγων στις 19.00 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σας καλεί στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 8 Μαρτίου στο Θέατρο των Αστέγων στις 19.00 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ μικρού μήκους W4Crisis και θα ακολουθήσει συζήτηση με την Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Σεβαστή Τρουμπέτα για τις γυναίκες και την κρίση.

W4Crisis (Παραγωγή: ThePressProject.gr)

Μέσα από τις διηγήσεις τεσσάρων γυναικών (Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ρενάτα Βιντζηλαίου, Φωτεινή Λαμπρίδη, Ελένη Καλαμπόκα), οι δημοσιογράφοι Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Ειρήνη Κοντογεωργίου και Μαρία Λούκα επιχειρούν μια σύντομη καταγραφή της θέσης της γυναίκας στην κρίση.

Η 8 Μάρτη δεν είναι γιορτή

Στις 8 του Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας έκαναν την πρώτη απεργία γυναικών εργαζομένων, διεκδικώντας τη μείωση των ωρών εργασίας σε 10 ώρες, ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Προς τιμήν του μεγαλειώδους αυτού αγώνα των γυναικών, αλλά και εκείνων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, το 1910 η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Κλάρα Tσέτκιν πρότεινε στη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη και πέτυχε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Από τότε, η 8 Μάρτη έγινε μέρα για να τιμούμε τους αγώνες των γυναικών στο παρελθόν και να συνεχίζουμε την πάλη μας σήμερα. Και σαν τέτοια πρέπει να «γιορτάζεται».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey