SOS από την έλλειψη προσωπικού στην Αιμοδοσία

Κίνδυνος να χαθεί ανθρώπινη ζωή

06/03/2014 - 15:12

Εκπέμπει SOS ο Σταθμός Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την έλλειψη προσωπικού, η οποία θα ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες με την επικείμενη συνταξιοδότηση του ενός και μοναδικού τεχνολόγου ιατρικού εργαστηρίου.

Εκπέμπει SOS ο Σταθμός Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την έλλειψη προσωπικού, η οποία θα ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες με την επικείμενη συνταξιοδότηση του ενός και μοναδικού τεχνολόγου ιατρικού εργαστηρίου. Το θέμα δεν αφορά απλώς την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, που δεν ενισχύεται λόγω περικοπών και μνημονίων, αλλά και τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, που παρακολουθεί στενά το πρόβλημα εδώ και καιρό. Στο αρμόδιο Υπουργείο έχει μεταφέρει το θέμα ο διοικητής του Νοσοκομείου και αναμένονται λύσεις, όπως τόνισε.

Απαιτούνται τουλάχιστον δύο τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων επιπλέον στο Σταθμό Αιμοδοσίας, τόνισε στο «Ε» η επιμελήτρια Α΄, μικροβιολόγος, Ευφροσύνη Τσιρώνη, η οποία εξηγεί τη διαδικασία ελέγχου της διάθεσης αίματος. Μία νοσηλεύτρια και μία επισκέπτρια υγείας είναι υπεύθυνες για τη λήψη αίματος και αρμόδιες για τις εξορμήσεις ενημέρωσης σχετικά με την αιμοδοσία στα χωριά. Μετά την αιμοδοσία, γίνεται έλεγχος της ομάδας αίματος και στη συνέχεια ιολογικός έλεγχος από τον τεχνολόγο: έλεγχος για ηπατίτιδα Β, AIDS, σύφιλη. Ακολουθούν οι διασταυρώσεις, δηλαδή αν το αίμα της φιάλης είναι συμβατό με το αίμα του ασθενούς, και τέλος η μετάγγιση.


Ο Βασίλης Μακαρώνης

Θανάσιμος κίνδυνος
«Κάθε μέρα μόνο το πρωί απαιτούνται 25 διασταυρώσεις, που αφορούν 25 ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αίμα, και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον διασταυρώσεις, του χειρουργείου, του Ογκολογικού Τμήματος και της Μεσογειακής Αναιμίας», εξηγεί η κ. Τσιρώνη. Για θανάσιμο κίνδυνο λάθους που μπορεί να επιφέρει η κόπωση και η έλλειψη προσωπικού σε τεχνολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, κάνει λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού. «Έχουμε τακτική επαφή με το Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και βλέπουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι με σκυμμένο το κεφάλι όλη μέρα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν γίνει κάποιο λάθος στον ιολογικό έλεγχο ή τη διασταύρωση, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή;», υπογραμμίζει.

Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι ένας από τους τεχνολόγους που έχει περάσει με ΑΣΕΠ εδώ και τρία χρόνια, περιμένει ακόμα την πρόσληψή του στο Βοστάνειο. «Ο τεχνολόγος δούλευε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμβάσεις και με Stage προγράμματα για τρία χρόνια τουλάχιστον. Ενώ πέρασε στο ΑΣΕΠ πριν από δύο χρόνια τουλάχιστον και είναι έτοιμος εκπαιδευμένος, ακόμα δεν έχει γίνει η προκήρυξη της θέσης γιατί έχουν παγώσει οι προσλήψεις», τονίζει στο «Ε» ο τεχνολόγος Βασίλης Μακαρώνης, ο οποίος αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2014. «Ήδη σε κάθε προγραμματισμένη αιμοδοσία, που καλώς γίνεται φυσικά, συγκεντρώνονται πάνω από 200 φιάλες αίματος και η διαδικασία ελέγχου είναι δύσκολη και κοπιαστική για το ολιγάριθμο προσωπικό. Φανταστείτε να μην έχουμε και τεχνολόγο!», προσθέτει η κ. Τσιρώνη.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Επιτροπής Ενίσχυσης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Μπουρνούς, αναφέρει ότι πρόκειται για κατεπείγον πρόβλημα που «χρονίζει απαράδεκτα και πρέπει να λυθεί άμεσα η στελέχωση του Σταθμού Αιμοδοσίας, σύμφωνα και με το σχετικό υπόμνημα 20 Συλλόγων Εθελοντικών Αιμοδοτών, ενώ πρέπει να ξανατεθεί αποτελεσματικά στους κυβερνητικούς αρμόδιους».


Η Ευφροσύνη Τσιρώνη

«Καιγόμαστε»
«Έχουν συμπληρωθεί όλα τα κομμάτια τού παζλ, εκτός από το τελευταίο», τόνισε στην εφημερίδα μας ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλης Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι αυτό που απομένει, είναι η ανακοίνωση του ονόματος του τεχνολόγου, ο οποίος έχει περάσει από όλες τις «δοκιμασίες» και περιμένει την πρόσληψη εδώ και αρκετό καιρό. «Είναι άδικο για τον άνθρωπο, αλλά κυρίως είναι άδικο για το Νοσοκομείο, γιατί καιγόμαστε και απαιτείται άμεσα η πρόσληψη. Αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός Υγείας. Αυτό που συζητήθηκε σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, είναι ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει σε επανεκκίνηση με προκηρύξεις θέσεων για όλο το σύστημα Υγείας. Συνεπώς αναμένουμε όλη την αναδιοργάνωση για να έχουμε και τη νέα πρόσληψη», κατέληξε.

Παράλληλα ανέφερε ότι ανανεώθηκε και η σύμβαση του ογκολόγου, η απουσία του οποίου από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος, καθώς είχε μείνει μόνο με ένα γιατρό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey