Διασταλτική ερμηνεία για τα βοσκοτόπια

25/02/2014 - 15:01

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των βοσκοτόπων της Λέσβου με τη συμμετοχή στελεχών τού ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των βοσκοτόπων της Λέσβου με τη συμμετοχή στελεχών τού ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκεί έγινε φανερό πως το Υπουργείο συνεχίζει να επιδιώκει την αντιμετώπιση του προβλήματος εκ των ενόντων. Δηλαδή με διασταλτική ερμηνεία του κοινοτικού κανονισμού για τα βοσκοτόπια, θέλει να χαρακτηρίσει ως επιλέξιμες προς επιδότηση εκτάσεις που βρίσκονται στις παρυφές δασών.

Επίσης θα επιδιωχτεί να καταδειχθεί ότι οι εκτάσεις με βελανιδιές στη Λέσβο είναι βοσκότοποι. Συγκεκριμένα, θα υποστηριχτεί πως οι βελανιδιές στο παρελθόν φυτεύονταν από τους αγρότες γιατί εμπορεύονταν τα βελανίδια τα οποία χρησιμοποιούνταν ως τροφή για τους χοίρους και για την επεξεργασία των δερμάτων.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ενώ σημαντικές διορθώσεις το προηγούμενο διάστημα έγιναν στη Στύψη και το Μανταμάδο.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήδη κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Γέρας επιδιώκουν να νοικιάσουν επιλέξιμες προς επιδότηση εκτάσεις βοσκοτόπων στη δυτική και τη βόρεια Λέσβο.

Οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά του Υπουργείου, έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα για τις αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013.

Η ίδια διαδικασία έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως στη Λέσβο υπάρχει το πρόσθετο πρόβλημα της νησιωτικότητας.

Δηλαδή κτηνοτρόφοι του νησιού που δεν καλύπτονται από τους βοσκοτόπους, δεν μπορούν να αναζητήσουν εκτάσεις σε γειτονικούς νομούς, διότι καμμία ελεγκτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα δεχθεί ότι κοπάδια από τη Λέσβο μετακομίζουν στη Χίο ή τη Λήμνο για να βοσκίσουν και μετά επιστρέφουν στο νησί. Το ίδιο πρόβλημα, προφανώς, αντιμετωπίζουν και τα γειτονικά νησιά.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού για το 2013 είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί το έτος αυτό αποτελεί έτος αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ. Δηλαδή, όσες εκτάσεις κριθούν επιλέξιμες προς επιδότηση για το 2013, θα επιδοτηθούν την περίοδο 2015 - 2020.

Όσες κριθούν μη επιλέξιμες, δε θα μπορούν να επιδοτηθούν από τη νέα ΚΑΠ, ακόμη κι αν με το νέο ορισμό των βοσκοτόπων μπορούν να επιδοτηθούν. Οι «διορθώσεις» στα βοσκοτόπια πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Ιούνιο, οπότε και κλείνει οριστικά το 2013 ως έτος επιδοτήσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey