Καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων από το Δήμο

Άρχισε η μάχη για τα δημοτικά βοσκοτόπια

19/02/2014 - 15:37

Γόρδιος δεσμός είναι η κατανομή των δημοτικών βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Κι αυτό γιατί οι διαθέσιμες εκτάσεις έχουν μειωθεί δραστικά μετά το χαρακτηρισμό εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων του νησιού ως μη επιλέξιμα προς επιδότηση το καλοκαίρι τού 2013.

Γόρδιος δεσμός είναι η κατανομή των δημοτικών βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Κι αυτό γιατί οι διαθέσιμες εκτάσεις έχουν μειωθεί δραστικά μετά το χαρακτηρισμό εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων του νησιού ως μη επιλέξιμα προς επιδότηση το καλοκαίρι τού 2013.

Μια πρώτη συζήτηση του θέματος έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αναλυτική συζήτηση αναμένεται να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση. Πολύ σημαντική ήταν η δήλωση του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παναγιώτη Σταμάτη πως ορισμένοι γεωτεχνικοί μεθοδεύουν την εξυπηρέτηση των δικών τους πελατών-κτηνοτρόφων, σε βάρος άλλων.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός υπογράμμισε πως θα γίνει δίκαιη και αντικειμενική κατανομή των βοσκοτόπων.

Η κατανομή των δημοτικών βοσκοτόπων ήταν πάντα ένα ζήτημα που προκαλούσε τριβές, όμως φέτος αποκτά τεράστια οικονομική σημασία, καθώς όσοι κτηνοτρόφοι δεν εξασφαλίσουν τις αναγκαίες εκτάσεις, θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν. Ήδη από την Ενιαία Ενίσχυση του 2013 και τις άλλες επιδοτήσεις που είναι συνδεδεμένες με αυτήν, εκτιμάται πως οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Η ενοικίαση των βοσκοτόπων που κατέχει ο Δήμος, μπορεί να εκτονώσει το πρόβλημα, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να το λύσει, διότι οι εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως μη επιλέξιμες, αυτή την περίοδο προσεγγίζουν τα 120.000 στρέμματα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μειωθεί, όσο αυτό είναι δυνατό, η έκταση του προβλήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Βατού έγινε καταγραφή των βοσκοτόπων που κατέχει ο Δήμος ανά δημοτική ενότητα και η έκταση που έχουν αυτοί.

Από τα τέλη τού 2013, ο Δήμος είχε δώσει στη δημοσιότητα πρόσκληση με την οποία καλούνταν οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων είναι η 15η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Βατός με έγγραφό του προς τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους, από τις 27 Δεκεμβρίου, είχε ενημερώσει ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά την υποβολή των αιτήσεων θα πρέπει οι δημοτικές ενότητες, σε συνεργασία με το συμβούλιο κάθε χωριού, να καταρτίσουν καταστάσεις κατανομής των στρεμμάτων ανά κτηνοτρόφο.

Οι καταστάσεις αυτές, αφού εγκριθούν από τα συμβούλια των χωριών, θα πρέπει να αποσταλούν στην τελική τους μορφή μαζί με τις αποφάσεις των συμβουλίων, ώστε να τεθούν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προκειμένου ο Δήμος να κάνει δίκαιη κατανομή των βοσκοτόπων, αλλά και για να αντιμετωπισθούν όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την ΕΑΣ Λέσβου. Όπως ο κ. Βατός υποστήριξε, ήδη έχουν γίνει τρεις συσκέψεις και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει άλλη μία.

Η μάχη
Η συζήτηση του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μόνο η αρχή της μάχης που θα γίνει για την κατανομή των βοσκοτόπων, διότι φέτος έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτάσεις που θα ενοικιαστούν στους κτηνοτρόφους και θα αυξηθούν τα αιτήματα.

Η μείωση των εκτάσεων είναι αποτέλεσμα της καταγραφής που έκανε ο Δήμος ώστε να γνωρίζει τι νοικιάζει και σε ποιους, αλλά και το χαρακτηρισμό μεγάλου μέρους των δημοτικών εκτάσεων, που τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν ως βοσκοτόπια ως δάση ή δασικές εκτάσεις. Τα αιτήματα αυξήθηκαν γιατί μεγάλο μέρος των ιδιόκτητων εκτάσεων που κατέχουν οι κτηνοτρόφοι, χαρακτηρίστηκαν μη επιλέξιμες. Έτσι, φέτος ζητούν να νοικιάσουν μεγαλύτερες εκτάσεις από το Δήμο.

Εκτιμούμε πως η συνεργασία του Δήμου με την ΕΑΣ Λέσβου και τον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να μειώσει τον αριθμό των δημοτικών εκτάσεων που χαρακτηρίστηκαν ως δάση και να αυξήσει αντίστοιχα τις εκτάσεις των βοσκοτόπων. Έτσι και τα έσοδα του Δήμου θα ενισχυθούν, και περισσότερα αιτήματα κτηνοτρόφων θα ικανοποιηθούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey