Μικροί λάτρεις του «βασιλιά των παιχνιδιών»

Γυμνάζοντας το πνεύμα

13/02/2014 - 16:03

Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιχνίδι των Βασιλέων». Αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρό χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία βασιλέων, παπών, πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. 

Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιχνίδι των Βασιλέων». Αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρό χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία βασιλέων, παπών, πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής.

Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «βασιλιάς των παιχνιδιών» ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που πολλά παιδιά αποτελούν μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Μυτιλήνης, ο οποίος μετρά στο νησί μας ιστορία ετών.

Το 1968 είναι το έτος ίδρυσης του Συλλόγου με πρωτεργάτη τον ΔημήτρηΣιαμέτη, που επί σειρά ετών ήταν και πρόεδρος του συλλόγου και λάτρευε το σκάκι.


Ο Γιώργος Δαλδαράς 

Ο άνθρωπος που τον διαδέχτηκε, μετά τον θάνατό του, ΜιχάληςΑϊβαλιώτης, μίλησε για εκείνον με τα καλύτερα λόγια και τόνισε ότι ο Δημήτρης Σιαμέτης δινόταν ολοκληρωτικά σε ό,τι ήταν σωστό, δουλεύοντας με πάθος για τη μεγάλη του αγάπη, το σκάκι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σκακιστικός Όμιλος Μυτιλήνης κατάφερε πριν από χρόνια να σκαρφαλώσει στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι στο νησί μας έχουν διοργανωθεί διεθνή τουρνουά σκάκι. 

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκάκι Λέσβου στο 2o Γυμνάσιο Λέσβου. Σε αυτό πήραν μέρος τριάντα παιδιά όλων των ηλικιών, τα οποία συναγωνίστηκαν σε πέντε γύρους και αναδείχθηκαν οι καλύτεροι, οι οποίοι βραβεύτηκαν και στους οποίους απονεμήθηκαν μετάλλια.


Ο Μιχάλης Δαλδαράς ενώ σκέφτεται την επόμενη του κίνηση

Αναλυτικότερα η Ελένη Αγιακάτσικα ήρθε πρώτη στην κατηγορία Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού, ο Γιάννης Πεντογένης δεύτερος και τρίτος ο Δημήτριος Γαλανόπουλος. Στην κατηγορία Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού πρώτος ήρθε ο Γιώργος Δαλδαράς, δεύτερος ο Χρίστος Εγγλέζος, τρίτος ο Μιχάλης Κομβούτης, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία στις γυναίκες πρώτη ήταν η Σοφία Μυροδέλη.


Ο Ευστράτιος Βασιλικιώτης

Στην κατηγορία του Γυμνασίου πρώτη ήταν η Στρατούλα Παπαδοπούλου, δεύτερος ο Γιώργος Κωνσταντίνος – Λάμπρου και τρίτος ο Νικόλαος Φωτσίνος. Στην κατηγορία των αθλητών του Λυκείου πρώτος ήταν ο Ευστράτιος Ρόβος, δεύτερος ο Ανδρέας Εγγλέζος, τρίτος ο Ευστράτιος Βασιλικιώτης, ενώ η Νικολέτα Βύρη ήρθε πρώτη στην κατηγορία των γυναικών.


Ο Ευστράτιος Ρόβος κατά τη διάρκεια των αγώνων με την Χίο

Η αγάπη για το σκάκι

Κάποιοι από τους διακριθέντες θέλησαν να μιλήσουν στο «View» για τη μεγάλη τους αγάπη, το σκάκι. Ο 11χρονος Γιώργος Δαλδαράς είπε ότι από την Α΄ Δημοτικού άρχισε να παίζει σκάκι, πήγαινε στο Εργατικό Κέντρο μαζί με τον πατέρα του, έβλεπε τους μεγάλους να παίζουν και ήθελε να μάθει και αυτός. Σήμερα, όπως υποστηρίζουν οι δάσκαλοί του, είναι ένας από τους αθλητές εκείνους που ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους.

Και ο αδερφός του, Μιχάλης, που πηγαίνει στην Β΄ Γυμνασίου, έχει την ίδια αγάπη για το σκάκι, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος στο Πρωτάθλημα Αιγαίου και έτσι μπόρεσε να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε πριν λίγα χρόνια στην Ερέτρια, ενώ έχει διακριθεί και σε άλλους αγώνες.


Από τους αγώνες του 14ου Ανοιχτού Σχολικού Πρωταθλήματος 

«Το σκάκι μού αρέσει, γιατί είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, που σε κάνει να σκέφτεσαι και να υπολογίζεις την κάθε σου κίνηση, όπως και την κίνηση του αντιπάλου σου. Μου αρέσει να παίζω και δε θα το αφήσω, γιατί είναι κάτι που μου αρέσει και το αγαπώ» είπε, καταλήγοντας.

«Μου αρέσει, γιατί είναι ένα παιχνίδι που ξεκινά με τους παίκτες να παίζουν με ίσους όρους, γιατί υπάρχουν πολλές στρατηγικές και πρέπει να εφαρμόσεις με ακρίβεια και επιδεξιότητα τους κανόνες του παιχνιδιού» είπε ο 16χρονος Ευστράτιος Βασιλικιώτης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι μέσα από τον τρόπο που παίζει ο αντίπαλος, μπορεί κανείς να γνωρίσει τον χαρακτήρα του, αν για παράδειγμα είναι αμυντικός ή επιθετικός, αν είναι επιπόλαιος ή αν σκέφτεται πολύ σοβαρά την κάθε του κίνηση.

Έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες και έχει διακριθεί πολλές φορές, ωστόσο, όπως είπε, η πιο σημαντική διάκριση για εκείνον ήταν όταν πήγαινε στην Ε΄ Δημοτικού και κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία του. «Ήταν σημαντικό για μένα, γιατί έπαιζα μόλις μισό χρόνο σκάκι».

Ο 15χρονος Ευστράτιος Ρόβος ασχολείται τα τελευταία πέντε χρόνια με το σκάκι και, όπως είπε, έχει πάει με το Σκακιστικό Όμιλο Μυτιλήνης σε αγώνες που έγιναν σε Αθήνα, Σάμο, Χίο, Ρόδο, Χαλκιδική. Μάλιστα συμμετείχε στους αγώνες, όταν η ομάδα του είχε βρεθεί στην Α΄ Εθνική. «Από μικρός μού άρεσε να βλέπω τους αντιπάλους να κάθονται πάνω από τη σκακιέρα και να σκέφτονται την επόμενή τους κίνηση. Έτσι με κέρδισε και αποφάσισα να μάθω και εγώ».

Γενικά ως σπορ αποτελεί ένα συναρπαστικό τρόπο δοκιμής των πνευματικών δυνάμεων των παικτών, που παίζουν με ίσους όρους, εφαρμόζοντας με ακρίβεια και επιδεξιότητα τους κανόνες του.

Στην ουσία το σκάκι είναι ένα στρατιωτικό παιχνίδι ίσων δυνάμεων. Το σημαντικότερο του παιχνιδιού αυτού δεν είναι τόσο η νίκη επί του αντιπάλου όσο η ποιότητα της νίκης. Ο ενθουσιασμός έγκειται στις κινήσεις εκείνες που αποβλέπουν σε επόμενες κινήσεις επί σχεδίου, οι έξυπνοι συνδυασμοί, οι λεπτοί ελιγμοί κ.λπ., που εκτιμώνται στη «σκακιστική σκέψη».

Γενικά το σκάκι καλλιεργεί και αναπτύσσει σπουδαία προτερήματα, όπως πειθαρχία, διαπαιδαγώγηση της θέλησης και της αντοχής, ανάπτυξη μνημονικού, ετοιμότητα, εξυπνάδα, λογική σκέψη, κ.λπ. ή, όπως έλεγαν παλαιότερα, «το ακόνισμα του μυαλού».

 

Αγώνες Rapid Σκάκι

Από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 6 Απριλίου, οι αγώνες του πρώτου Μαραθώνιου Rapid Σκάκι Μυτιλήνης, που διοργανώνει ο Σκακιστικός Όμιλος Μυτιλήνης. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή, ενώ αρκεί έως 20 λεπτά πριν την κάθε έναρξη της κάθε συνάντησης, να έχει δηλωθεί.

Ο 1ος Γύρος έγινε στο «Άρωμα Βύνης» την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ο 2ος Γύρος θα διεξαχθεί στον «Κήπο» το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 4:00 μ.μ., ο 3ος Γύρος στο «Άρωμα Βύνης» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 4:00 μ.μ., ο 4ος Γύρος στον «Κήπο» το Σάββατο 8 Μαρτίου, στις 4:00 μ.μ., ο 5ος Γύρος στο «Άρωμα Βύνης» την Κυριακή 23 Μαρτίου, στις 4:00 μ.μ., ο 6ος Γύρος στον «Κήπο» το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 4:00 μ.μ. και ο τελευταίος στον «Κήπο» το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 8.00 μ.μ..

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22510 37401 και 6932-873200.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey