Προτεραιότητα, η παραγωγική ανασυγκρότηση

11/02/2014 - 14:47

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα τής ΔΗΜΑΡ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη.

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα τής ΔΗΜΑΡ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη.

Ο γραμματέας τής ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανέφερε ότι το μοντέλο εφαρμογής που προκρίνει η κυβέρνηση, είναι ο διαχωρισμός της χώρας σε τέσσερις περιφέρειες. Δύο θα είναι οι περιφέρειες για την κτηνοτροφία, στην πρώτη από τις οποίες θα περιλαμβάνονται οι μονάδες που βρίσκονται σε πεδινές εκτάσεις και στη δεύτερη οι μονάδες που βρίσκονται σε ορεινές. Με τον ίδιο διαχωρισμό να ισχύει, θα δημιουργηθούν οι δύο περιφέρειες για τη φυτική παραγωγή.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει διαφορετικό ύψος επιδότησης για κάθε περιφέρεια, όμως στο εσωτερικό κάθε μίας θα είναι ενιαία η ανά στρέμμα επιδότηση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί επισήμως η πρόταση και ουσιαστικά έχει παγώσει ο διάλογος για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου μέσα στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως οι πόροι της νέας ΚΑΠ μπορούν να αποτελέσουν ένα βασικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και συνολικά της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο ευρωβουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης τόνισε πως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα μας, καθώς η κρίση μάς έδειξε ότι το μοντέλο που ακολουθούνταν τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν ήταν βιώσιμο. Ακόμη υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Χωρίς ειδική μέριμνα

Την έλλειψη ειδικής μέριμνας για τη νησιωτική αγροτική παραγωγή και την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης.

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θανάσης Κίζος τόνισε ότι η κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων στη χώρα μας έως σήμερα είχε ως στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πολύ μεγάλες ανισότητες.

Κοινή εκτίμηση όλων των ομιλητών ήταν πως τόσο οι παραγωγοί, όσο και η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις ως εργαλείο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων κι όχι ως στοιχείο πλουτισμού.

Παρεμβάσεις στη συζήτηση έγιναν από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρο Δημηρούδη. Συντονιστικής της εκδήλωσης ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey