
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Υπουργείο Ναυτιλίας και Τράπεζα Πειραιώς οδηγούν τη ΝΕΛ σε ασφυξία»
Θυελλώδης ήταν η αντιπαράθεση στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Από τη μία, οι εκπρόσωποι των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Σάμος και Ικαρία) διαμαρτύρονταν για την ποιότητα και την πυκνότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και από την άλλη.
Θυελλώδης ήταν η αντιπαράθεση στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Από τη μία, οι εκπρόσωποι των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Σάμος και Ικαρία) διαμαρτύρονταν για την ποιότητα και την πυκνότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Γιάννης Αβραντίνης, κατήγγελλε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και την Τράπεζα Πειραιώς πως οδηγούν τη ΝΕΛ σε οικονομική ασφυξία.
Η ναυτιλιακή επίσης κατήγγειλε πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο βάσει του οποίου επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στην ακτοπλοΐα, όπως συνέβη και στις αεροπορικές συγκοινωνίες.
Η καταγγελία του κ. Αβραντίνη έρχεται σε συνέχεια της επιστολής στην εισαγγελέα Κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, την προηγούμενη Παρασκευή, και δείχνει ριζική αλλαγή τής έως τώρα ακολουθούμενης τακτικής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, αποκρούοντας την κριτική από τους εκπροσώπους του Βορείου Αιγαίου, είπε ότι κατά 100% έχουν δίκιο στο αίτημά τους για καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Αλλά δεν μπορούν να περιμένουν καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις όταν το κράτος αρνείται να πληρώσει το κόστος τους.
Η καταγγελία
Ο κ. Αβραντίνης ανέφερε πως το Ελληνικό Δημόσιο του ζητάει να πληρώνει τοις μετρητοίς το Φ.Π.Α. και τους άλλους φόρους που προκύπτουν από τη λειτουργία τής ΝΕΛ, και την ίδια ώρα πληρώνει τα μισθώματα στη ΝΕΛ και της θυγατρικής της με καθυστέρηση πέντε μηνών. Μάλιστα τα μισθώματα αυτά δεν καλύπτουν ούτε καν τα λειτουργικά κόστη των πλοίων, διότι δεν έχουν ενσωματωθεί σε αυτά οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Αναλύοντας τις σχέσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών με την Τράπεζα Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ ανέφερε πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Τράπεζα ελέγχει όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας. Από το πλαίσιο αυτό εξαίρεσε μόνο τις «Μινωικές Γραμμές».
Ο έλεγχος είναι είτε έμμεσος, είτε άμεσος, καθώς, κατά τον κ. Αβραντίνη, η Τράπεζα ή έχει δώσει δάνεια στις εταιρείες, ή έχει δώσει δάνεια στους μετόχους των εταιρειών για να αποκτήσουν τις μετοχές, ή κατέχει η ίδια μετοχές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Hellenic Seaways.
Θυμίζουμε πως πριν από μερικούς μήνες η Πειραιώς κατέστη ο κύριος δανειστής τής ΝΕΛ μετά την εξαγορά τής Millennium Bank.
Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχεται από το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου που ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης της ΝΕΛ.
Στη συνέχεια, ο κ. Αβραντίνης ανέφερε πως οι συμβάσεις για τις άγονες γραμμές φέρνουν ζημία. Η ΝΕΛ τις υλοποιεί γιατί αυτό υποχρεούται να κάνει, όχι γιατί βγάζει κέρδη.
Επίσης τόνισε πως ο Όμιλος είναι πρόθυμος να παραχωρήσει τις συμβάσεις σε όποια εταιρεία θέλει να τις υλοποιήσει, υπονοώντας ουσιαστικά προς τους εκπροσώπους των νησιών του Βορείου Αιγαίου πως στην περίπτωση που η ΝΕΛ χάσει τις συμβάσεις που έχει, δε θα βρεθεί άλλη εταιρεία να τις υλοποιήσει.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, είπε πως τα συνδυαστικά δρομολόγια της γραμμής Ικαρίας - Σάμου με τις άγονες του Βορείου Αιγαίου καλύπτουν τις ανάγκες των νησιών. Παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στη ΝΕΛ να προμηθεύεται φθηνότερο καύσιμο κατά 70 ευρώ τον τόνο. Κι αυτό γιατί τα πλοία της θα εφοδιάζονται στον Πειραιά.