Θα σπάσει ή όχι το συνεταιριστικό μονοπώλιο

Μάχη για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ

05/02/2014 - 16:11

Θα σπάσει ή όχι το μονοπώλιο στη διαχείριση του ΟΣΔΕ που έχουν συγκροτήσει οι ενώσεις συνεταιρισμών εδώ και πολλά χρόνια;

Θα σπάσει ή όχι το μονοπώλιο στη διαχείριση του ΟΣΔΕ που έχουν συγκροτήσει οι ενώσεις συνεταιρισμών εδώ και πολλά χρόνια;

Σύντομα αναμένεται να υπάρξει απάντηση στο ερώτημα αυτό, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό, δηλαδή σε ό,τι αφορά στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου και Λήμνου.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Μετά την ημερομηνία αυτή, θα γνωρίζουμε ποιοι φορείς ζήτησαν να πιστοποιηθούν για τη διαχείριση των επιδοτήσεων στη Λέσβο. Αλλά για να έχουν τύχη οι αιτήσεις που πρόκειται να καταθέσουν, θα πρέπει πρώτα να έχουν πετύχει την να εκδώσουν την αναγκαία εγγυητική επιστολή από τράπεζα.

Από το 2006 και μετά, η διαχείριση των αιτήσεων των αγροτών που λαμβάνουν επιδοτήσεις, έγινε κύρια δραστηριότητα για σειρά ενώσεων συνεταιρισμών, αλλά και για πολλούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, διότι αυτή καθ' αυτή η εργασία τούς εξασφάλιζε σημαντικά κέρδη, αλλά και γιατί παράλληλα συρρικνώνονταν οι παραγωγικές τους δραστηριότητες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ΕΑΣ Λέσβου.

Μέχρι και πέρυσι, η διαχείριση του ΟΣΔΕ ανατίθεντο στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ενώσεις συνεταιρισμών μέσω μνημονίων συνεργασίας που υπογράφονταν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγει το δρόμο για να μπει σε αυτό τον τομέα κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση (τράπεζες, μελετητικά γραφεία, γεωτεχνικά γραφεία κ.λπ.).

Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση της ΕΑΣ Λέσβου, αντιλαμβάνονται πως στην περίπτωση που χάσει τη διαχείριση του ΟΣΔΕ ή ένα μεγάλο μέρος αυτού, θα υποστεί τεράστια ζημία κι είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επιβιώσει.

Από το 2006 και μετά, η Ένωση δημιούργησε ένα μεγάλο τμήμα για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, στο οποίο απασχολείται σημαντικός αριθμός εργαζομένων.

Στην ίδια περίοδο, η ΕΑΣ Λέσβου είδε να συρρικνώνεται δραματικά ο τζίρος της από το χονδρικό εμπόριο του ελαιολάδου, την τυποποίηση ελαιολάδου, την παραγωγή πυρηνελαίου και σαπουνιού, αλλά και το χονδρεμπόριο ζωοτροφών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία είναι η μειωμένη παραγωγή ελαιοκάρπου στη Λέσβο, σε άλλες περιπτώσεις αιτία είναι η οικονομική κρίση και η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων.

Όπως και αν έχει, είναι σαφές πως σήμερα μια από τις βασικές δραστηριότητες της Ένωσης είναι η διαχείριση των επιδοτήσεων. Μάλιστα στο σχεδιασμό της είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω στην παροχή υπηρεσιών, με την παροχή λογιστικής στήριξης προς τους αγρότες.
Τις προηγούμενες ημέρες, σε παρέμβασή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ για προκλητικά φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Όποιοι φορείς πιστοποιηθούν, θα μπορούν να διαχειρίζονται το ΟΣΔΕ ως το 2020, αρκεί να πιστοποιούνται σε κάθε επόμενη φάση του έργου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θα εφαρμόσει ένα αξιόπιστο, διαφανές και λειτουργικό ΟΣΔΕ, όχι μόνο απλά ως μηχανισμός διανομής επιδοτήσεων, αλλά ως βασικό εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών και της χώρας.

Κι αν διαπιστώσει ότι έχουν γίνει μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό, θα τον ακυρώσει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey