Μαζί με τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών

«Κληρώνει» το χωροταξικό

04/02/2014 - 17:56

Τροπολογία στο νομοσχέδιο «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο», που εισάγει σήμερα προς ψήφιση το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τροπολογία στο νομοσχέδιο «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο», που εισάγει σήμερα προς ψήφιση το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία θα διαιρούνται οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι, αναμένεται να φέρει σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως έγραψε το «Βήμα» σε άρθρο της Παναγιώτης Μπίτσικα με τίτλο «Ο σεισμός φέρνει σπάσιμο δήμων».

Το δημοσίευμα τονίζει πως με μια τροπολογία η κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει την απόφασή της, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Κ.Ε., ΔΗΜΑΡ), να διεξαχθεί στις 18 Μαΐου ο α΄ γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και στις 25 Μαΐου ο β΄, μαζί με τις ευρωεκλογές.

«Αυτό θα ορίζει ρύθμιση για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών που φέρνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή την Τρίτη», σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, που συνεχίζει ως εξής: «Παραμένει ωστόσο ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με "σπασμένους" πέντε νησιωτικούς δήμους.

Και αυτό διότι δεν αποκλείεται οι αντιρρήσεις που είχε εκφράσει το ΠαΣοΚ να υποχωρήσουν, συνυπολογίζοντας, εκτός άλλων, το... χάσμα του Μύρτου που άνοιξε ο σεισμός στην Κεφαλονιά. Το σεισμόπληκτο νησί περιλαμβάνεται στο διάλογο για την αλλαγή της καλλικράτειας λογικής "ένα νησί, ένας δήμος".»

Παρεμβάσεις
Ακολουθεί ανάλυση για τις εσωκομματικές τριβές «πράσινων» τοπικών παραγόντων στις νησιωτικές περιοχές, μια και αλλάζουν οι ισορροπίες με την κατάτμηση (βλέπε Ρόδος), ενώ επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει φτάσει - και έχει κολλήσει προσώρας - το νομοσχέδιο-σκούπα που θα επιχειρήσει, μεταξύ άλλων, να φέρει λύσεις στο φλέγον ζήτημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων και των περιφερειών.

Σε αυτό, πέραν των άλλων που αφορούν τη λειτουργία και την οργάνωση των ΟΤΑ, παραμένει και η ρύθμιση για το "σπάσιμο" των νησιωτικών δήμων. Και αυτό με την προσδοκία ότι οι ύστατες προσπάθειες συνεννόησης που συνεχίζονται μπορεί και να ευοδωθούν...».

Το ίδιο αναλυτικότατο ρεπορτάζ κάνει μνεία στις κινήσεις κορυφής που γίνονται για να υπάρξει συνεννόηση και να περάσει το σπάσιμο των νησιωτικών δήμων, αναφέρεται εκτενώς στα όσα άφησε ο Αντώνης Σαμαράς να εννοηθούν στην επίσκεψή του στην Κεφαλονιά, στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει απ' τη Νομαρχιακή Επιτροπή τού ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα υπέρ της διαίρεσης του ενιαίου Δήμου, στα όσα έχουν υποστηρίξει οι Χαράλαμπος Αθανασίου και Νίκος Δένδιας για το ίδιο θέμα, ενώ αναφορά γίνεται και σε «παρεμβάσεις υπέρ της διάσπασης του ενός καλλικράτειου δήμου Λέσβου σε περισσότερους, που είχαν κάνει σωματεία λεσβιακών συλλόγων της Αττικής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρέμβαση για επανεξέταση της στάσης τού ΠαΣοΚ είχε κάνει προς τον κ. Βενιζέλο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής (Δεκέμβριος 2013) που τασσόταν υπέρ της διάσπασης του Δήμου Λέσβου και του Δήμου Σάμου σε μικρότερους.».
Θυμίζουμε πως σε δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής στο «Ε», ο κ. Αθανασίου είχε υποστηρίξει ότι η προσπάθεια και απ' τη δική του την πλευρά, και απ' του Νίκου Σηφουνάκη, συνεχίζεται, διατηρώντας ανοιχτό το θέμα της διαίρεσης του Δήμου Λέσβου σε περισσότερους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey