Ημερίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για το απολιθωμένο δάσος στη Νησιώπη

«Ένα θαλάσσιο μουσείο γεννιέται»

29/01/2014 - 15:49

Ημερίδα με θέμα «Ένα θαλάσσιο μουσείο γεννιέται», οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Ημερίδα με θέμα «Ένα θαλάσσιο μουσείο γεννιέται», οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αναπτυξιακού έργου «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης», το οποίο έχει ενταθεί στο ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Το πρόγραμμα δε της ημερίδας, περιλαμβάνει τις παρακάτω εισηγήσεις:

«Καταγραφή της χλωρίδας και φυτοκοινωνιών της χερσαίας ζώνης της Νησιώπης», από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτη Δημητρακόπουλο.

«Καταγραφή της ορνιθοπανίδας της Νησιώπης», από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου Τριαντάφυλλο Ακριώτη.

«Καταγραφή βενθικής πανίδας και χλωρίδας στη θαλάσσια ζώνη γύρω από τη Νησιώπη», από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσο Κουτσούμπα.

«Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης: Μελλοντικές Δράσεις και προοπτικές», από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο.

Οι στόχοι
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου, στόχο του έργου αποτελεί η αξιοποίηση και ανάδειξη του τμήματος του απολιθωμένου δάσους που βρίσκεται στη νησίδα Νησιώπη με τη δημιουργία επισκέψιμου θαλάσσιου πάρκου-μουσείου, που θα περιλαμβάνει το χερσαίο τμήμα της νησίδας αλλά και το θαλάσσιο τμήμα γύρω από τη Νησιώπη. Παράλληλα, η ανάδειξη και προβολή του απολιθωμένου δάσους της Νησιώπης αναμένεται να συμπληρώσει την εικόνα του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου.

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν οι υποδομές για τη μετάβαση των επισκεπτών της περιοχής του απολιθωμένου δάσους σ’ ένα νησιωτικό πάρκο, όπου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν την ορνιθοπανίδα, τη χλωρίδα και τα απολιθώματα στο χερσαίο αλλά και το θαλάσσιο τμήμα του απολιθωμένου δάσους που βρίσκεται στην παράκτια ζώνη της Νησιώπης.

Η μετάβαση των επισκεπτών θα γίνεται με ειδικό καραβάκι με γυάλινο πάτο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παρατηρούν την υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και τις μοναδικές απολιθωματοφόρες θέσεις που βρίσκονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα. Το Πάρκο της Νησιώπης με τη λειτουργία του θα συμβάλει μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και θα συντελέσει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 44 για έργα του Άξονα Προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου», με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey