«Ωρίμασαν» χθες στη Βουλή οι συνθήκες για να έρθει άμεσα προς ψήφιση η διαίρεση πέντε μεγάλων νησιωτικών δήμων. Παρέμβαση Ν. Σηφουνάκη, αλλά και τοποθέτηση Π. Βογιατζή, παρόντος του Γ. Μιχελάκη, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση

Θα πιούμε νερό…

23/01/2014 - 16:39

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα του «Ε» για το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου, αφού όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, εντός των ημερών στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα τεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος προς ψήφιση και διάταξη που θα αφορά αλλαγές στο χωροταξικό νησιωτικών δήμων.

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα του «Ε» για το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου, αφού όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, εντός των ημερών στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα τεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος προς ψήφιση και διάταξη που θα αφορά αλλαγές στο χωροταξικό νησιωτικών δήμων. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως μαζί με τη Λέσβο, που φτάνει στην πηγή και μάλλον θα πιει και νερό, θα μοιραστούν σε περισσότερους δήμους και Σάμος, Κέρκυρα, Ρόδος και Κεφαλονιά.

Χθες το πρωί και με καθυστέρηση σε σχέση με την προγραμματισμένη αρχικά ώρα, λόγω της συζήτησης για την άρση της ασυλίας βουλευτών, έγινε με πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, σύγκλιση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με αντικείμενο τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επεξεργασία της επόμενης φάσης του προγράμματος «Καλλικράτης - Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Δεν προλαβαίνει…
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει περισσότερα από 70 άρθρα, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του και περιέχει σειρά βελτιώσεων στη λειτουργία του «Καλλικράτη», αφού ενσωματώνει προτάσεις και ρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί απ’ τους αυτοδιοικητικούς και τους φορείς τους, γιατί έχουν κριθεί ως απολύτως αναγκαίας εφαρμογής. Περιλαμβάνει μάλιστα και πολλές διατάξεις που αφορούν στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, και γενικότερα ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν ό,τι προβλήματα ενέσκηψαν στην πρώτη αυτοδιοικητική θητεία με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», απ’ τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα.

Λόγω όμως των αντιδράσεων που υπήρξαν κατά το προηγούμενο διάστημα σε επιμέρους σημεία του όλου νομοσχεδίου, μια απ’ την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μια από το ΠΑΣΟΚ, μια από μεμονωμένους αυτοδιοικητικούς και περιοχές που ζητούσαν επίμονα να διευρυνθεί το φάσμα των ΟΤΑ που θα αλλάξουν όρια με το νέο νόμο, όπως προτεινόταν αρχικά για τους νησιωτικούς Δήμους Λέσβου, Κέρκυρας και Ρόδου, ή και λόγω των αντιδράσεων που κατατέθηκαν από παράγοντες της Κέρκυρας και της Ρόδου, το νομοσχέδιο δεν έφτασε εγκαίρως στη Βουλή. Οπότε τώρα, και να ξεκινήσει αύριο η διαδικασία απ’ την επιτροπή που θα συγκροτηθεί, ακόμη και να κινηθούν ταχύτατα όλα τα προβλεπόμενα στάδια κοινοβουλευτικής επεξεργασίας μέχρι την ψήφισή του, είναι έως και αδύνατο να προλάβει το νομοσχέδιο να γίνει νόμος.

Διαδικασία επείγοντος
Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα σε δημόσια δήλωσή του στη Λέσβο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε τονίσει πως θα επιχειρηθεί σε μια προσπάθεια να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για σπάσιμο του Δήμου Λέσβου, να κατατεθεί νομοσχέδιο-τροπολογία με τη διαδικασία του επείγοντος, δηλαδή άμεσα να κληθεί το σώμα να ψηφίσει επί των βελτιώσεων του «Καλλικράτη» που θα αφορούν στο χωροταξικό των νησιωτικών δήμων.

Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής για τη Δημόσια Διοίκηση, ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου, Νίκος Σηφουνάκης, αν και μη μέλος της, παρέστη και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, πρότεινε στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών να κινηθεί διαδικασία για την άμεση ψήφιση διάταξης που να διαιρεί τους μεγάλους νησιωτικούς δήμους.

Επειδή από την εμπειρία του, όπως ανέφερε ο βουλευτής, η σύσταση επιτροπών εργασίας ολοκληρώνουν το όποιο έργο τους με την παρέλευση τουλάχιστον δύο ή τριών μηνών, όπερ σημαίνει ότι δε θα μπορέσουν οποιεσδήποτε προτάσεις να νομοθετηθούν και να ισχύσουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σηφουνάκης κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών «να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου ειδικά για τα μεγάλα νησιά, όπου συμφωνούμε στην ανάγκη για διαίρεση σε πέραν του ενός δήμους».

Υπάρχουν προς τούτο, κατέληξε ο κ. Σηφουνάκης, πρόταση του τέως αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, του κ. Αθανασίου, εκείνη που έχει ο ίδιος καταθέσει προσωπικά στον κ. Μιχελάκη, καθώς και παλαιότερες τεκμηριωμένες μελέτες τής ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Δήμο της Λέσβου.

Τοποθέτηση υπέρ της ανάγκης να αντιμετωπιστεί το θέμα της Λέσβου έκανε στην επιτροπή και ο βουλευτής τής Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής. Σημειωτέον ότι, όπως μας μεταφέρθηκε, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν «όχι κακό» για το αίτημα της Λέσβου, ενώ ήταν πολύ θετική η στάση του κ. Μιχελάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey