Στο στόχαστρο βίλλες α λα Λιάπη…

21/01/2014 - 15:41

Από κόσκινο περνούν οι μονάδες σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές που επιχορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να λειτουργήσουν ως τουριστικά καταλύματα. 

Από κόσκινο περνούν οι μονάδες σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές που επιχορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να λειτουργήσουν ως τουριστικά καταλύματα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται, πιθανόν και εντός της εβδομάδας, κλιμάκιο ελεγκτών απ' το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Λέσβο, για επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία και δεν ξεπερνούν τις 50 σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, έλεγχος θα γίνει υπηρεσιακά και μέσω των στοιχείων που έχει ζητήσει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και οι δικαστικές αρχές. Ζητούμενο, ο εντοπισμός περιπτώσεων που παραβίασαν το νόμο και είναι εκτεθειμένοι, πρωτίστως και ηθικά, οι επιχορηγούμενοι.

Άλλωστε, μετά την παρέλευση πενταετίας απ' την ολοκλήρωση της επένδυσης, δυσχεραίνει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.

Σε συνέχεια των αποκαλύψεων για τη βίλλα Λιάπη, ξεκίνησε προ 10ημέρου δικαστική έρευνα, κατόπιν εντολής της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία ζήτησε απ' τους εισαγγελείς εφετών της χώρας να παραγγείλουν έρευνες από όλες τις εισαγγελίες Πρωτοδικών ώστε να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται ή όχι το έγκλημα της απάτης, και σε ποιες περιπτώσεις, προκειμένου να ασκηθούν στη συνέχεια οι κατάλληλες ποινικές διώξεις.

Ομοίως δικαστικά, μέσω του οικονομικού εισαγγελέα, κινείται διαδικασία σε συνεργασία με τις περιφερειακές υπηρεσίες τού ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό και τον έλεγχο συγκεκριμένων υποθέσεων.

Το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης
Στα πλαίσια των ερευνών, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι την προηγούμενη βδομάδα το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απευθύνθηκε σε φορείς υλοποίησης προγραμμάτων ζητώντας στοιχεία για οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο είναι σε εξέλιξη στον τουρισμό.

Αξιόπιστη πηγή ανέφερε ότι αποδέκτης τέτοιας παραγγελίας είναι η ΕΤΑΛ Α.Ε., απ' την οποία και ζητήθηκε άμεσα να υποβληθούν στοιχεία για τα τουριστικά καταλύματα που ενισχύθηκαν μέσω του Leader και ακόμη διατηρούν την υποχρέωση λειτουργίας ως τέτοια, δηλαδή δεν έχει παρέλθει πενταετία απ' την ολοκλήρωσή τους.

Σ' αυτή την κατηγορία είναι πολύ λίγες οι μονάδες που επιχορηγήθηκαν και στην πλειοψηφία τους αφορούν σε γνωστές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οπότε και δεν αναμένονται ιδιαίτερα ευρήματα.
Δεν είναι εξακριβωμένο εάν απ' το Πρωτοδικείο εστάλησαν ανάλογα έγγραφα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αλλά και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που ήταν φορείς υλοποίησης επενδύσεων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Αυτές οι υπηρεσίες, όμως, αναμένεται να δεχθούν άμεσα ανάλογη εντολή απ' τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή ανακοίνωσε πως θα ζητηθούν απ' τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, αλλά και σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, στοιχεία για τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, δίχως να τίθεται χρονικός ορίζοντας- αν δηλαδή αφορούν σε πρόσφατες μόνο παρεμβάσεις ή συνολικά σ' όλες όσες έχουν επιδοτηθεί.

Παραβατικότητα ούτε 5%!
Σε τοπικό επίπεδο, τέτοια τουριστικά καταλύματα επιχορηγήθηκαν απ' τα μέσα της δεκαετίας τού '90 και μετά, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, του Leader, αλλά κυρίως απ' τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), που ειδικά στο προηγούμενο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000 - 2006) ενισχύθηκαν και απ' το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, αλλά και απ' το Τομεακό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έγκυρη πηγή μάς επεσήμανε ότι με δεδομένη την υποχρέωση οι επιχορηγούμενες επενδύσεις να λειτουργήσουν ως τουριστικά καταλύματα για περίοδο πενταετίας απ' την ολοκλήρωσή τους (κι όχι δεκαετίας όπως κατά κόρον έχει παρουσιαστεί), οι επίμαχες περιπτώσεις όπου το Δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή των επιδοτήσεων, είναι εκείνες που ολοκληρώθηκαν απ' το 2009 και μετά, κυρίως δηλαδή αυτές που δρομολογήθηκαν απ' τις προσκλήσεις των ΟΠΑΑΧ τού 2003 και του 2005 και υπολογίζονται σε Λέσβο και Λήμνο περίπου σε 50.

Άλλη πηγή κατέθεσε την εκτίμηση πως επειδή οι νησιωτικές κοινωνίες είναι κλειστές και υπήρξε όλα τα τελευταία χρόνια μεγάλη δημοσιότητα των αποτελεσμάτων, δεν αναμένεται να υπάρχουν πολλοί παραβάτες, πολλές περιπτώσεις καταλυμάτων που ουδέποτε λειτούργησαν ως ξενώνες παρ' ότι ενισχύθηκαν για τέτοιους. «Ούτε σε 5% των καταλυμάτων, και πολύ λέω, θα υπάρχουν προβλήματα.

Κι όχι μόνο γιατί εσκεμμένα κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν τα σπίτια τους, αλλά και για αντικειμενικούς λόγους, γιατί ορισμένοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους και να κάνουν αγροτοτουριστικές μονάδες», ανέφερε ο συνομιλητής μας.

 

Θα πληρώσουν οι παραβάτες;

Κυρίαρχο το ηθικό ζήτημα

Όπως έχει τονιστεί με την πανελλαδική εισαγγελική έρευνα, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες λόγω παραγραφής, θα κινηθούν, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, διαδικασίες για επιστροφή όλων των σχετικών κονδυλίων και επιχορηγήσεων γιατί οι ιδιοκτήτες των κτηρίων δεν τα αξιοποίησαν για το σκοπό για τον οποίο όφειλαν.

Το μείζον δε, είναι το ηθικό ζήτημα, που αφορά σ' όσους ξεγέλασαν το κράτος, ειδικά μάλιστα εάν πρόκειται για επώνυμα πρόσωπα που εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις τους για να μην υποστούν έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις που θα υποστούν, ακόμη κι αν έχει παραγραφεί η παράβασή τους, υπάρχει τρόπος να πληρώσουν. Μια σκέψη που διατυπώθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα που έχει χειριστεί τέτοιες επενδύσεις, είναι να φορολογηθούν βάσει της μελέτης βιωσιμότητας που είχαν υποβάλει για τις μονάδες τους.

Αν δηλαδή εμφάνιζαν ελάχιστο τζίρο απ' την ενοικίαση συγκεκριμένου αριθμού δωματίων, θα πρέπει να δώσουν τη διαφορά, ό,τι δεν πλήρωσαν υπό τη μορφή φόρων.

Στέλεχος υπηρεσίας με αφορμή τους ελέγχους που γίνονται ή και αναμένονται (από αύριο έως και την Παρασκευή θεωρείται περίπου βέβαιο ότι κλιμάκιο ελεγκτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα εξετάσει ενδελεχώς στη Μυτιλήνη τους φακέλους όλων των επενδύσεων των ΟΠΑΑΧ), τόνισε πως πέρα απ' τα αρνητικά που τώρα εντοπίζονται, τα ίδια προγράμματα άφησαν και πάρα πολλά οφέλη στα νησιά.

Για παράδειγμα, περιοχές που δεν ήταν κατ' εξοχήν τουριστικοί προορισμοί, απέκτησαν σημαντικό αριθμό κλινών, δόθηκε δηλαδή δουλειά στην οικοδομή και τελικά πήραν προστιθέμενη αξία απ' τη δημιουργία τέτοιων υποδομών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey