
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Δεν έχω σχέση με την “Jale Bros Lines”» υποστήριξε ο κατηγορούμενος για χρέη ύψους 7,5 εκατ. ευρώ Fatih Jale, αλλά…
Ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης στο Fatih Jale, για καθυστέρηση καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Ο κατηγορούμενος που απουσίαζε από τη δίκη, εκπροσωπούμενος από το δικηγόρο του Θέμη Κεφάλα, αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης στο Fatih Jale, για καθυστέρηση καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Ο κατηγορούμενος που απουσίαζε από τη δίκη, εκπροσωπούμενος από το δικηγόρο του Θέμη Κεφάλα, αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Η ποινική δίωξη για καθυστέρηση καταβολής χρεών κατά του κ. Jale ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης μετά από σχετική αναφορά τής ΔΟΥ Μυτιλήνης που έχει βεβαιώσει χρέη σε βάρος της εταιρείας «Jale Bros Lines» ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Η δίωξη κατά του κ. Jale ασκήθηκε επειδή η ΔΟΥ Μυτιλήνης τον θεωρεί συνιδιοκτήτη των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί.
Το χρέος είναι αποτέλεσμα προστίμων που επέβαλε στην εταιρεία το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν στελέχη του στα πλοία των αδελφών Jale.
Η άποψη Jale
O συνήγορος υπεράσπισης, Θέμης Κεφάλας, υποστήριξε πως κακώς ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πελάτη του, διότι δεν έχει καμμία σχέση με την εταιρεία στην οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, αλλά και διότι η εταιρεία αυτή είναι ανύπαρκτη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία. Ακόμη παρουσίασε έγγραφα βάσει των οποίων τα πλοία στα οποία έγινε έλεγχος, ήταν ναυλωμένα σε άλλη τουρκική εταιρεία. Βάσει αυτών των εγγράφων, η εκμετάλλευση των πλοίων άνηκε σε άλλη εταιρεία κατά την περίοδο που έγιναν οι έλεγχοι.
Επίσης ο κ. Κεφάλας τόνισε ότι από το 2004 η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν προχωρήσει στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας, η οποία έχει επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, που προβλέπει ότι τα πλοία που εκτελούν πλόες στις δύο χώρες, φορολογούνται από τη χώρα στην οποία είναι νηολογημένα. Δηλαδή αν φέρουν τουρκική σημαία, φορολογούνται από το τουρκικό κράτος και αν φέρουν ελληνική σημαία, φορολογούνται από το ελληνικό κράτος. Προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό αυτό, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι καμμία από τις τουρκικές εταιρείες που έχουν δρομολογημένα πλοία στη γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί, δεν έχει Α.Φ.Μ. στη χώρα μας και φυσικά δεν τηρεί λογιστικά βιβλία. Διότι όλες αξιοποιούν τις διατάξεις του προαναφερόμενης διακρατικής συμφωνίας, η οποία έχει αυξημένη τυπική ισχύ.
Επίσης ο κ. Κεφάλας υποστήριξε ότι αρμόδια ΔΟΥ για τον έλεγχο των πλοίων είναι η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά, για αυτό και κακώς η ΔΟΥ Μυτιλήνης προχώρησε σε βεβαίωση των οφειλών.
Παρ’ ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κεφάλα δεν αντικρούστηκαν, το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο. Πιθανότατα στάθηκε στην άποψη του Αρείου Πάγου πως τα ποινικά δικαστήρια είναι αρμόδια να κρίνουν μόνο το ποινικό σκέλος τέτοιων υποθέσεων. Το κατά πόσο οι ελληνικές φορολογικές αρχές είχαν δικαίωμα να ελέγξουν τα πλοία της εταιρείας Jale ή όχι και να επιβάλουν πρόστιμα, είναι θέμα που θα κριθεί από τα διοικητικά δικαστήρια.
Τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου στη δίκη κλήθηκε να στηρίξει ένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ, που καταφανώς δεν είχε τις αναγκαίες νομικές γνώσεις.
Προβλήματα της εταιρείας ματαίωσαν προγραμματισμένο δρομολόγιο ανήμερα των Φώτων
Ο πόλεμος των… Jale
Μια ενδοοικογενειακή αντιπαράθεση, οικονομικής φύσης, φαίνεται ότι ταλανίζει την οικογένεια Jale εδώ και αρκετό καιρό. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή ήταν η αιτία που το πλοίο της εταιρείας «Jale» δεν πραγματοποίησε προγραμματισμένο δρομολόγιό του ανήμερα των Φώτων, από το Αϊβαλί προς τη Μυτιλήνη. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί Μυτιληνιοί που είχαν ταξιδέψει προς την Τουρκία για τουρισμό ή για επαγγελματικούς λόγους, να ξεμείνουν στα απέναντι παράλια. Στη Μυτιλήνη έφτασαν την επόμενη ημέρα και αφού είχαν διανυκτερεύσει σε ξενοδοχεία του Αϊβαλιού.
Το περιστατικό αυτό επιβεβαίωσε και ο ναυτιλιακός πράκτορας της εταιρείας στη Μυτιλήνη, Φώτης Αβντάν. Όταν τον ρωτήσαμε ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο το πλοίο δεν πραγματοποίησε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του, μας είπε πως δε γνώριζε, όμως μας διαβεβαίωσε πως τα δρομολόγια των πλοίων της εταιρείας συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την αναστολή τους. Στο ερώτημά μας αν υπάρχει οποιοδήποτε εσωτερικό πρόβλημα στην επιχείρηση των αδελφών Jale, απέφυγε να απαντήσει, όπως ήταν αναμενόμενο.
Σύγκρουση
Ναυτιλιακοί κύκλοι της Μυτιλήνης αναφέρουν ότι μεταξύ των αδελφών Jale έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη, με βασικό αντικείμενο τον τρόπο διανομής των κερδών της επιχείρησης. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης λήφθηκαν μέτρα που οδήγησαν τις Λιμενικές Αρχές του Αϊβαλιού να απαγορεύσουν τον απόπλου του σκάφους ανήμερα των Φώτων.Παράλληλα, η εταιρεία των αδελφών Jale βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Μυτιλήνης. Εδώ και πολλούς μήνες έχει διακόψει κάθε συνεργασία, με εξαίρεση τον κεντρικό πράκτορα των πλοίων της.
Με το ζήτημα ήδη ασχολείται η Ένωση Τουριστικών - Ταξιδιωτικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου, όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας της, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία της Μυτιλήνης προσέφυγαν στην Ένωση επειδή η εταιρεία των αδελφών Jale, παρ’ ότι έχει σταματήσει τη συνεργασία μαζί τους, έχει δεσμεύσει τις εγγυήσεις που είχαν καταβάλει σε τραπεζικό λογαριασμό, έναντι των εισιτηρίων που έκοβαν.
Τα προβλήματα της εταιρείας, όμως, έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Λέσβου, διότι η επιχείρηση που δραστηριοποιείται επί δεκαετίες με επιτυχία στη γραμμή Μυτιλήνης - Αϊβαλιού είναι ένας από τους δύο διαύλους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς το νησί. Φαινόμενα ασυνέπειας στην εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς τη Λέσβο για το 2014.