Διαχείριση των αιτημάτων της καθημερινότητας των πολιτών μέσω δράσης του Δήμου Λέσβου για την «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Τα παράπονά σας, στον… υπολογιστή

17/01/2014 - 14:29

Μικρού κόστους, αλλά τεράστιας διευκόλυνσης για τους δημότες, είναι η εφαρμογή που θα αποκτήσει ο Δήμος Λέσβου στο πλαίσιο δράσης τού ΕΣΠΑ για την «Ψηφιακή Σύγκλιση», η οποία αφορά στη διαχείριση αιτημάτων για θέματα της καθημερινότητας.

Μικρού κόστους, αλλά τεράστιας διευκόλυνσης για τους δημότες, είναι η εφαρμογή που θα αποκτήσει ο Δήμος Λέσβου στο πλαίσιο δράσης τού ΕΣΠΑ για την «Ψηφιακή Σύγκλιση», η οποία αφορά στη διαχείριση αιτημάτων για θέματα της καθημερινότητας. Οι δημότες απ’ το σπίτι, τη δουλειά, το γραφείο, το κινητό τους, απ’ όπου διαθέτουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου, θα επικοινωνούν με το Δήμο Λέσβου υποβάλλοντας αιτήματα κάθε είδους, όπως π.χ. για καμμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού, για προβλήματα καθαριότητας, για τα σκουπίδια, αλλά και καταγγελίες, παράπονα, ό,τι αφορά σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους και θα έπρεπε μέχρι σήμερα να μεταβούν σε κάποιο δημοτικό κατάστημα για να τα υποβάλουν.

Εκτός ημερήσιας διάταξης, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο - και εγκρίθηκε ομόφωνα - την υποβολή πρότασης απ’ τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ψηφιακή Σύγκλιση» της δράσης με τίτλο «Διαχείριση αιτημάτων καθημερινότητας του πολίτη Δήμου Λέσβου». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βατός, αλλά και την εισήγηση της διευθύντριας Προγραμματισμού, Έφης Μαυρονικόλα, αντικείμενο της πρότασης είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδικτυακής εφαρμογής, μέσω της οποίας θα καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών και δημοτών και στη συνέχεια αυτά θα διαχειρίζονται με απλό τρόπο από το προσωπικό του Δήμου Λέσβου. Ο προϋπολογισμός του όλου έργου ανέρχεται σε 61.500 ευρώ και καλύπτεται στο σύνολό του απ’ την «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Ψηφιακή επαφή…
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας ο πολίτης θα μπορεί να μεταφέρει στις υπηρεσίες του Δήμου, άμεσα και στοχευόμενα στο ανάλογο τμήμα, το αίτημά του, τυχόν προβλήματα, καταγγελίες κ.λπ.. Στο πλαίσιο της εφαρμογής θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος για την προμήθεια ενός λογισμικού συστήματος, ενώ θα υπάρξει στο πλαίσιο υποστήριξης του προγράμματος απ’ την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και επιμόρφωση του ή των υπαλλήλων του Δήμου που θα το λειτουργήσουν.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες απ’ την όλη εφαρμογή είναι:

- Καταχώρηση αιτήματος από δημότες

- Διαχείριση και παρακολούθηση της ροής αιτημάτων έως και τη διεκπεραίωσή τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου

- Στατιστική απεικόνιση αποτελεσμάτων

- Ενημέρωση των δημοτών, σε πραγματικό χρόνο, της κατάστασης των αιτημάτων τους

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, προβλέπεται και η υλοποίηση δράσεων δημοσιότητας για την ενημέρωση των πολιτών, για το πώς θα μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο «ψηφιακά» καταθέτοντας το αίτημά τους.

Όπως τονίστηκε, το πληροφοριακό σύστημα θα λειτουργεί μέσω διαδικτύου (internet) και με χρήση του προγράμματος περιήγησης του λειτουργικού συστήματος (browser), ώστε να είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, και δε θα απαιτεί την οποιαδήποτε εγκατάσταση στο χώρο του Δήμου ή οποιαδήποτε αγορά σε εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βατό, «ο κυριότερος σκοπός του συστήματος αυτού είναι να παρέχει απλή και αυτοματοποιημένη λειτουργία στις υπηρεσίες του Δήμου για την καταγραφή, παρακολούθηση και άμεση κατά το δυνατόν απάντηση των αιτημάτων που προέρχονται από το δημότη. Ταυτόχρονα δε, μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθεί και ο ίδιος ο Δήμος τη λειτουργία του μηχανισμού του αντιμετώπισης των αιτημάτων των δημοτών, αφού το σύστημα θα συγκεντρώνει, θα απεικονίζει και θα διαχειρίζεται πληροφορίες και δεδομένα του Δήμου που αφορούν στα αιτήματα, με σκοπό να βελτιωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες.».

Τελικός στόχος του έργου είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Δήμου στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, προς εξυπηρέτηση των πολιτών και μάλιστα με ταχύτητα, αφού μέχρι σήμερα σπάνια υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε τέτοιου είδους αιτήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey