Εγκρίθηκε το διαχειριστικό σχέδιο 932.400 ευρώ για την προστασία και ανάπτυξή του, αλλά και ο ΦΠΑ απ’ τη ΣΑΤΑ του Δήμου

Δημοπρατείται έργο στο Δάσος Αμπελικού

24/12/2013 - 22:34

Ζήτημα ημερών είναι η δημοπράτηση ενός σημαντικότατου έργου για την περιοχή του Πλωμαρίου, η αξιοποίηση του δάσους του Αμπελικού, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήδη απ’ το Μάιο του 2012 και πρόσφατα πήρε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να υλοποιηθεί. 

Ζήτημα ημερών είναι η δημοπράτηση ενός σημαντικότατου έργου για την περιοχή του Πλωμαρίου, η αξιοποίηση του δάσους του Αμπελικού, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήδη απ’ το Μάιο του 2012 και πρόσφατα πήρε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να υλοποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ) η νέα επικαιροποιημένη διαχειριστική μελέτη του δάσους, ενώ ο Δήμος Λέσβου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διαθέσει κοντά 130.000 ευρώ για το ΦΠΑ του έργου απ’ τη ΣΑΤΑ του. 

Πέρυσι το Μάιο εντάχθηκε στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Δάσους Αμπελικού. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 932.400 ευρώ και αφορά εξ ολοκλήρου στην ανάπτυξη του Δάσους Αμπελικού, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών αντιπυρικής προστασίας του.

Τι προβλέπεται  

Βάσει της περιγραφής του τεχνικού δελτίου, αλλά και απ’ όσα μας είπε ο επιβλέπων μηχανικός του Δήμου, Νίκος Περγάμαλης, στο πευκοδάσος προβλέπεται η διάνοιξη δύο νέων δρόμων, αλλά και η συντήρηση εννέα ακόμη υφιστάμενων δασικών δρόμων, η κατασκευή δεξαμενών αντιπυρικής προστασίας, η δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών και πολλά άλλα τεχνικά έργα που θα συμβάλλουν στην προστασία του. Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία χώρου αναψυχής σε περιοχή πάνω απ’ το Αμπελικό, φυτεύσεις και υλοτόμηση, γενικότερα μέτρα και ενέργειες για την ορθή διαχείριση του δάσους.   

Το συγκεκριμένο έργο, σε συνδυασμό με τις δράσεις που προγραμματίζει ο Συνεταιρισμός Ρητινοσυλλογής Αμπελικού, στον οποίο παραχωρήθηκε από πέρυσι, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, άδεια εκμετάλλευσης του δάσους, αναμένεται να καταστήσει το δάσος αυτό πόλο έλξης και ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης των κατοίκων της περιοχής. Θυμίζουμε πως το Αμπελικό, απ’ την ένταξη του έργου έως σήμερα, έχει περάσει δύσκολες στιγμές εξαιτίας της θεομηνίας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή το Δεκέμβριο του 2012. 

Η νέα επικαιροποιημένη μελέτη για το έργο «Σχέδιο Προστασίας και Ανάπτυξης Δάσους Αμπελικού πρώην Δήμου Πλωμαρίου», υποβλήθηκε στην ΑΔΑ το Νοέμβριο και εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ενώ ομοίως πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε απ’ το Δήμο Λέσβου η δέσμευση πίστωσης 130.000 ευρώ απ’ τη ΣΑΤΑ, προκειμένου να καταβληθεί η συμμετοχή του (ΦΠΑ) για το δημοτικό Δάσος του Αμπελικού. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey