Ελάχιστα υπολείπονται για το στόχο των 52 εκατ. ευρώ απορρόφηση έως τις 31 Δεκεμβρίου

Αγώνας ταχύτητας για το ΕΣΠΑ

24/12/2013 - 22:18

Δαπάνες τριών εκατ. ευρώ πρέπει να προστεθούν στη βδομάδα που απομένει έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ να καλύψει το στόχο του 2013 και να μην κινδυνεύει με απώλειες.

Δαπάνες τριών εκατ. ευρώ πρέπει να προστεθούν στη βδομάδα που απομένει έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ να καλύψει το στόχο του 2013 και να μην κινδυνεύει με απώλειες.

Κι ενώ τα στελέχη της Περιφέρειας διαβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, τα νούμερα αποκαλύπτουν το «θρίαμβο» που επιτελέστηκε τη χρονιά αυτή, όπου και το πρόγραμμα κατάφερε να δαπανήσει το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών της επταετίας. Αυτός ο θρίαμβος βέβαια θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια που απομένουν έως την οικονομική λήξη του ΕΣΠΑ, μια και απομένουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ στη διάθεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου προς απορρόφηση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Καπάρας, και ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης, ο στόχος απορρόφησης για το 2012 ήταν 29 εκατ. ευρώ και υπερκαλύφθηκε, αφού μέσα στο προηγούμενο χρόνο το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ απορρόφησε συνολικά 32 εκατ. ευρώ.

Υψηλός στόχος 

Όπως συνέβη σ’ όλα τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, έτσι και στο παρόν, όσο πλησιάζει το τέλος κάθε επιχειρησιακού προγράμματος, τόσο αυξάνονται τα ποσά που πρέπει να απορροφηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2013, οι απαιτήσεις του προγράμματος για δαπάνες προσδιορίστηκαν στα 52 εκατ. ευρώ. Χθες το πρωί στο σύστημα είχαν μετρηθεί δαπάνες της τάξης των 49 εκατ. ευρώ, αλλά επειδή έφταναν συνέχεια λογαριασμοί έργων από όλα τα νησιά και τους φορείς τους στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, εκφράστηκε αισιοδοξία, πως τελικά έως και την προσεχή Τρίτη, ο στόχος για ακόμη τρία εκατ. ευρώ θα καλυφθεί. 

Ο στόχος αυτός ήταν εξαρχής ιδιαίτερα υψηλός αν υπολογίσει κανείς ότι απ’ την αρχή του προγράμματος το 2007 έως και το τέλος του 2012 είχε ξεπεράσει τα 125 εκατ. ευρώ. 

Η καλή εξέλιξη των δεικτών του προγράμματος του Βορείου Αιγαίου, καταγράφηκε και το Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης του και των τριών περιφερειών του Αιγαίου και της Κρήτης, όπου και διαπιστώθηκε πως η απορροφητικότητα έφτανε ήδη στα 152,5 εκατ. ευρώ. 

Όπως είχαμε γράψει τότε, με την εποπτεία της αιρετής Περιφέρειας, μέσα σε μία διετία διπλασιάστηκαν οι εντάξεις και οι συμβασιοποιήσεις έργων, ενώ τριπλασιάστηκε το κονδύλι που απορροφήθηκε σε υλοποιούμενα έργα. Ενδεχομένως, μάλιστα αν δεν υπήρχαν κατά καιρούς δυσχέρειες με τις χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), να ανέβαινε πολύ ακόμη το ύψος των χρημάτων που θα είχαν απορροφηθεί έως τότε. Τώρα ανάλογα προβλήματα δεν υπάρχουν κι όσοι λογαριασμοί φτάνουν στη Διαχειριστική Αρχή, προωθούνται κατευθείαν για εξόφληση. 

Θυμίζουμε πως ήδη απ’ την αρχή της χρονιάς σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής αποτιμώντας τα θετικά αποτελέσματα απορροφητικότητας του έτους που έκλεισε, είχε αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι το 2013 σε αντίθεση με το 2012 είναι έτος στο οποίο το πρόγραμμα πρέπει να επιτύχει υψηλούς στόχους δαπανών, τους οποίους ποτέ στο παρελθόν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει πετύχει, θα πρέπει η προσπάθεια μας να ενταθεί ακόμη περισσότερο». 

Και απεντάξεις 

Σ’ ό,τι αφορά συνολικά την εξέλιξη του προγράμματος, όπως φαίνεται και απ’ τον πίνακα που δημοσιεύουμε και αποτυπώνει τους βασικούς δείκτες απ’ τα τέλη Ιουνίου, οπότε και ανέλαβε το ΕΣΠΑ η αιρετή Περιφέρεια έως σήμερα, οι εντάξεις των έργων ανέρχονται συνολικά στα 499,3 εκατ. ευρώ, όταν το Σεπτέμβριο ήταν 506 εκατ. ευρώ, ή στο 140% του συνολικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως στο τρίμηνο που μεσολάβησε, σημειώθηκαν απεντάξεις έργων που δεν υπήρχε προοπτική να ολοκληρωθούν, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Οι νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (συμβασιοποιήσεις), φτάνουν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ ενώ βάσει των χθεσινών στοιχείων, έχουν απορροφηθεί συνολικά και στους τρεις νομούς του Βορείου Αιγαίου, κονδύλια της τάξης των 178,8 εκατ. ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey