Απ’ το ΕΣΠΑ, σήμανση, ψηφιακή ανάδειξη και προβολή με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και μέσω διαδικτύου

Λέσβος - γεωπάρκο και… digital

24/12/2013 - 15:17

Κατοχύρωση στην πράξη του χαρακτηρισμού της Λέσβου ως γεωπάρκο, επιδιώκουν τα έργα που εντάχθηκαν απ’ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και αποσκοπούν στη σήμανση, ψηφιακή ανάδειξη και προβολή επιλεγμένων θέσεων σ’ όλο το νησί

Κατοχύρωση στην πράξη του χαρακτηρισμού της Λέσβου ως γεωπάρκο, επιδιώκουν τα έργα που εντάχθηκαν απ’ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και αποσκοπούν στη σήμανση, ψηφιακή ανάδειξη και προβολή επιλεγμένων θέσεων σ’ όλο το νησί, θέσεων που αποδεικνύουν και δικαιώνουν γιατί όλη Λέσβος είναι γεωπάρκο. Η πρόταση που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), του Δήμου Λέσβου, είναι προϋπολογισμού 562.500 ευρώ και όπως όλα τα έργα αυτής της κατηγορίας, στόχο έχουν να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της λεσβιακής υπαίθρου.

Μέσα απ’ τα ΟΣΑΠΥ, όπως είχε αναφέρει κατά τον προγραμματισμό των δράσεων ο υπεύθυνος τότε Αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ο Δήμος Λέσβου θα επιδίωκε και να αναδείξει το νησί ως γεωπάρκο. Στο πλαίσιο αυτό πέρα απ’ τις παρεμβάσεις ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων σε πολλά χωριά, σε προγραμματική σύμβαση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, περιέλαβε και ενέταξε στο ΕΣΠΑ την πρόταση «Γεωπάρκο Λέσβου: Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής».

Διαδραστική ξενάγηση

«Η πρόσφατη ένταξη, το Σεπτέμβριο του 2012, της νήσου Λέσβου στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, θεωρούμε πως μπορεί να αποτελέσει μία μείζονα αναπτυξιακή πρόκληση και ευκαιρία για την τοπική ανάπτυξη, ιδιαίτερα της Λεσβιακής υπαίθρου μέσω της ψηφιακής προβολής και ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων που συνθέτουν το Γεωπάρκο Λέσβου», ανέφερε ο Διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, υποστηρίζοντας πως η ψηφιακή προβολή και η διαδικτυακή προώθηση της σπάνιας ποικιλομορφίας των γεωτουριστικών θέσεων που εντοπίζεται στο Γεωπάρκο της Λέσβου, μπορεί να προσελκύσει νέες ομάδες τουριστών ώστε να επισκεφτούν το νησί και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις φιλικές προς το περιβάλλον τουριστικές δραστηριότητες (γεωτουρισμός, οικοτουρισμός κτλ.).

Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου που εντάχθηκε, η πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση, την καταγραφή και την τεκμηρίωση του συνόλου των γεωτόπων που συνθέτουν το Γεωπάρκο Λέσβου και στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πληροφόρησης προς τους δημότες της Λέσβου, αλλά και στο εγχώριο και στο διεθνές κοινό, σε ένα πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει την επιστημονική αρτιότητα, την ποιότητα και την εγκυρότητα του περιεχομένου. Το έργο θα συμβάλλει στην προβολή των μοναδικών γεωτόπων και των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου, μέσα από ένα «δυναμικό δικτυότοπο» και μέσα από διαδραστικές εφαρμογές.

Πρόγευση…

«Οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν, θα καταστήσουν την ηλεκτρονική περιήγηση στο Γεωπάρκο της Λέσβου, μια ανεπανάληπτη εμπειρία, που θα δώσει το έναυσμα στους διαδικτυακούς επισκέπτες να επισκεφτούν το Γεωπάρκο πραγματικά σε μετέπειτα χρόνο», υποστηρίζει ο κ. Ζούρος, διευκρινίζοντας ότι το πρώτο υποέργο που θα υλοποιηθεί -ήδη έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Παρακολούθησης της υλοποίησης της πρότασης- αφορά στη σήμανση του Γεωπάρκου Λέσβου και των θέσεων Γεωτουριστικού Ενδιαφέροντος. Έτσι αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να έχει ετοιμαστεί ένα πακέτο πινακίδων υποδοχής και ερμηνείας (κείμενα, φωτογραφικό υλικό, χάρτες, διαγράμματα), ενώ θα ακολουθήσει η ετοιμασία μακετών σε ηλεκτρονική μορφή. Στη συνέχεια θα ετοιμαστούν 109 συνολικά πινακίδες σήμανσης, ενώ στα παραδοτέα του έργου είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών ανάδειξης και προβολής επιλεγμένων σημείων του Γεωπάρκου της Λέσβου, δικτυακής πύλης, διαδικτυακής εικονικής περιήγησης, ψηφιακού διαδραστικού χρονολογίου, αλλά και η δημιουργία ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής εφαρμογής, χάρτες στα ελληνικά και αγγλικά, οδηγοί του Γεωπάρκου σε δύο γλώσσες, ενημερωτικά φυλλάδια σε πέντε γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά και Τούρκικα), ενημερωτικά έντυπα, οδηγοί για την εξερεύνηση της φύσης και των οικισμών, αλλά και Λευκώματα με θέμα «Γεωπάρκο: Φύση και πολιτισμός της Λέσβου», στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2015 που θα διαρκέσει το έργο, θα υπάρξουν και μια σειρά από δράσεις εξωστρέφειας, όπως περιοδικές εκθέσεις, ημερίδες, συνέδριο κλπ., ό,τι θα συμβάλλει στην προβολή της Λέσβου ως γεωπάρκο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey