Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου επαναδραστηριοποιείται μέσα από εκδηλώσεις

Ημερίδα για τους υδρόμυλους του νησιού

28/11/2013 - 17:30

Μια ημερίδα αφιέρωμα στους υδρόμυλους της Λέσβου, διοργανώνει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 11:30 το πρωί, στα Μυλέλλια, ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου.

Μια ημερίδα αφιέρωμα στους υδρόμυλους της Λέσβου, διοργανώνει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 11:30 το πρωί, στα Μυλέλλια, ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου. Έχοντας επαναδραστηριοποιηθεί τους τελευταίους μήνες μετά από δύο περίπου χρόνια που παρέμεινε ανενεργός, ο Σύλλογος φιλοδοξεί να προσελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τα μνημεία του τόπου, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα.

Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου ιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα κατοίκων της Μυτιλήνης και όχι μόνο, που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Πρώτος πρόεδρός του διετέλεσε ο Κλεομένης Τζαννέτος, ενώ τον διαδέχθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Γεράσιμος Παυλογεωργάτος.

Τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογος πραγματοποίησε αρκετές δράσεις, που αφορούσαν κυρίως σε περιπάτους μέσα στην πόλη με ξενάγηση σε συγκεκριμένα μνημεία (Άγιος Θεράποντας, Μητρόπολη, Ρωμαϊκή Αγορά, Κάστρο Μυτιλήνης κ.ά.) από όσους γνώριζαν περισσότερα για την ιστορία τους - όπως η προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου, ο αρχαιολόγος τής Κ΄ ΕΠΚΑ Γιάννης Κουρτζέλλης, ο φιλόλογος Στρατής Αναγνώστου -, αλλά και κάποιες εκδηλώσεις που είχαν σχέση με παρουσίαση της ιστορίας του τόπου και των μνημείων της.

Η επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου
Παρ’ όλο που για αρκετό χρονικό διάστημα ο Σύλλογος παρέμεινε ανενεργός, από το χειμώνα που μας πέρασε, οπότε κι ανέλαβε νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο το χαρτογράφο Απόστολο Μακαρατζή, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες δράσεις από τα μέλη του, που αυτήν τη στιγμή αγγίζουν τα 100, χωρίς ωστόσο να είναι όλα ενεργά.

Η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Γενί Τζαμί, όπου μέλη του μίλησαν για τα μνημεία της καλοκαιρινής περιόδου στη Λέσβο και το Αϊβαλί, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τα μέλη του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής. Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου πραγματοποίησαν εκδρομή στο Αϊβαλί, όπου ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του Τμήματος Αναστηλώσεων του Πανεπιστημίου Μπαλίκεσιρ, στα τοπικά χριστιανικά μνημεία.

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, στις 11:30 πρωί, ο Σύλλογος διοργανώνει μια νέα εκδήλωση στα Μυλέλλια. Πρόκειται για μια ημερίδα με θέμα τους υδρόμυλους της Λέσβου, στην οποία θα μιλήσουν ο Μάκης Αξιώτης και ο αρχιτέκτονας Στρατής Φραντζέσκος, καθώς κι ο Γιάννης Κουτζαμάνης, ο οποίος θα κάνει παρουσίαση της μεταπτυχιακής του εργασίας που αφορά στην τρισδιάστατη αναπαράσταση λειτουργίας ενός υδρόμυλου. Η εκδήλωση θα κλείσει με το επί τόπου ζύμωμα ψωμιού, που θα γίνει με τη βοήθεια του κατοίκου της περιοχής Γιάννη Βαλέλλη.

 

Κάλεσμα για νέα μέλη

Ο Σύλλογος, που πραγματοποιεί τις συνελεύσεις του την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στις 7 το απόγευμα, στο θεατράκι των «Αστέγων», εξακολουθεί να είναι ανοιχτός για κάθε ενδιαφερόμενο.

«Είμαστε σε συνεργασία με τη 14η ΕΒΑ, πολλά μέλη μας είναι στην Αρχαιολογία, άλλοι είναι περιβαλλοντολόγοι, άλλοι ιστορικοί, ερευνητές, μελετητές κ.λπ.», λέει στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Απόστολος Μακαρατζής. «Καλούμε νέα μέλη που έχουν τέτοια ενδιαφέροντα, να συμμετέχουν. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά στα μνημεία της Λέσβου, κυρίως της βυζαντινής και μεταβυζαντινής, ώστε να τα αγαπήσει περισσότερο, να τα διατηρήσει και να τα προστατέψει. Προσκαλούμε όσους θέλουν, να συμμετάσχουν στο Σύλλογο, ώστε να μπορέσει ο Σύλλογος να αποτελέσει μια “πλατφόρμα” μέσα από την οποία θα μπορούν οι ερευνητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, με διάλεξη.»

Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο Σύλλογο, μπορεί να επικοινωνεί με τον κ. Μακαρατζή στο τηλέφωνο 6931-003709.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey