Ποιοι εκλέγονται στη ριζικά ανανεωμένη 35μελή αντιπροσωπεία Βορείου Αιγαίου τού ΤΕΕ

Ρυθμιστής η «Σύμπλευση»

27/11/2013 - 14:11

Με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ αναμένεται ακόμη η επικύρωση της διαδικασίας κεντρικά απ’ το ΤΕΕ, που συνήθως καθυστερεί μερικές μέρες, είναι προφανές ότι στο Περιφερειακό Τμήμα του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τις εκλογές της Κυριακής μπήκαν στην αντιπροσωπεία πολλοί νέοι μηχανικοί.

Με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ αναμένεται ακόμη η επικύρωση της διαδικασίας κεντρικά απ’ το ΤΕΕ, που συνήθως καθυστερεί μερικές μέρες, είναι προφανές ότι στο Περιφερειακό Τμήμα του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τις εκλογές της Κυριακής μπήκαν στην αντιπροσωπεία πολλοί νέοι μηχανικοί. Οι περισσότεροι εξ αυτών συμμετέχουν για πρώτη φορά σε ανάλογο όργανο, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ίσως για πρώτη φορά υπάρχει και τόσο μεγάλη εκπροσώπηση γυναικών, αφού ο Νομός Λέσβου ανέδειξε επτά κυρίες σε σύνολο 18 μελών.

Ένα ακόμη βασικό συμπέρασμα της κάλπης, ή καλύτερα των πολλών καλπών που στήθηκαν στα νησιά, είναι πως οι μηχανικοί επιζητούν ανανέωση στο φορέα τους, ανανέωση προσώπων, η οποία είναι το πλέον πιθανόν, δεδομένων των συσχετισμών, να εκφραστεί και στο επίπεδο της εννεαμελούς Διοικούσας Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η νεοεμφανιζόμενη παράταξη «Σύμπλευση Μηχανικών Αιγαίου», με τις 10 έδρες που κέρδισε (όλες στη Λέσβο) στην 35μελή αντιπροσωπεία, εμφανίζεται να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων, είτε διεκδικήσει είτε όχι την προεδρία.

Ανεξάρτητοι
Δύο εκλεγέντες απ’ τη «Σύμπλευση», ο Στρατής Μανωλακέλλης και ο Κώστας Βατούσης, μας επεσήμαναν, διαφωνώντας με το χαρακτηρισμό που αποδώσαμε στην παράταξή τους ως μία απ’ τις δύο συνεργασίες μηχανικών που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ότι - όπως αναφέρει ξεκάθαρα και η διακήρυξή της - πρόκειται πραγματικά για ανεξάρτητη παράταξη. Άσχετα απ’ το τι ψήφιζαν στο παρελθόν ή ψηφίζουν κάποια μέλη της, η «Σύμπλευση» κατάφερε, όπως τόνισαν, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μηχανικών ακριβώς για αυτόν το λόγο, γιατί ξέφυγε από κομματικά «καπελώματα», προκειμένου να αγωνιστεί για τα συμφέροντα των μηχανικών.

Στη διαδικασία που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες για τη συγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής, οπότε και θα φανεί τι συμπράξεις θα υπάρξουν και προς ποια κατεύθυνση, τα 35 μέλη της αντιπροσωπείας θα αναδείξουν τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα και τα έξι μέλη της διοίκησης του Τμήματος, σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία· αφενός λόγω των δυσμενών εξελίξεων που έχουν ήδη σημειωθεί στα ασφαλιστικά και τον πόρο που έως πρότινος είχε το ΤΕΕ, και αφετέρου εξ αιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης που ως γνωστόν πλήττει καίρια την οικοδομή και τους μηχανικούς, όπως και κάθε άλλον εμπλεκόμενο με την αγορά κατοικίας αλλά και την εκτέλεση έργων.

 

Πόσες έδρες μοιράζονται και με ποιους ανά νομό, οι παρατάξεις
Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα τού ΤΕΕ, συνολικά ψήφισαν για την αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου 533 μηχανικοί, περίπου όσοι είχαν ψηφίσει και στις προηγούμενες εκλογές τού 2010. Σημειωτέον ότι τουλάχιστον στη Μυτιλήνη, υπήρξαν μηχανικοί που προσήλθαν στα γραφεία τού ΤΕΕ για να ψηφίσουν, αλλά αποθαρρύνθηκαν λόγω των ουρών που είχαν σχηματιστεί στις πέντε συνολικά κάλπες οι οποίες στήθηκαν, με αποτέλεσμα κάποιοι να αποχωρήσουν άπραγοι.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας και να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία, με ηλεκτρονική ψήφο, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις», σχολίασε ο νεοεκλεγείς στην αντιπροσωπεία με την παράταξη της «Σύμπλευσης» Κώστας Βατούσης.

Απ’ τις ψήφους σε περιφερειακό επίπεδο, οι 523 ήταν έγκυρες, ενώ βρέθηκαν τρία άκυρα και επτά λευκά.

Θυμίζουμε ότι απ’ τα 35 μέλη της αντιπροσωπείας, βάσει της δύναμης των μηχανικών ανά νομό τα 18 εκλέγονται από το Νομό Λέσβου, 11 απ’ το Νομό Χίου και έξι απ’ το Νομό Σάμου.

Οπότε, με βάση τις ψήφους και την κατανομή των εδρών, ανά παράταξη τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως ακολούθως:

- 20 ψήφοι και μία έδρα στο Νομό Χίου, η «Ανεξάρτητη Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου»

- 50 ψήφοι και τρεις έδρες, η «Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών Λέσβου», που εκλέγει στη Λέσβο τους Δημήτρη Μάντζαρη, Ηρακλή Πιτσιλαδή και Χρύσανθο Μαντζάρη

- 45 ψήφοι και τρεις έδρες στο Νομό Σάμου, η παράταξη «Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Σάμου»

- 50 ψήφοι και τρεις έδρες στο Νομό Σάμου, η «Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών Σάμου - Ικαρίας»

- 26 ψήφοι και δύο έδρες στο Νομό Λέσβου, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών», που εκλέγει τους Κώστα Αχείμαστο και Μαρία Τουρβαλή

- 125 ψήφοι και εννιά έδρες, η «Ενότητα Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου», που εκλέγει στο Νομό Λέσβου τους Αγγελική Σαραντινού, Γιάννη Δεληογλάνη και Νίκο Προβατά συν έξι μέλη απ’ το Νομό Χίου

- 145 και δέκα έδρες στο Νομό Λέσβου, η «Σύμπλευση Μηχανικών Αιγαίου», που εκλέγει τους Στρατή Μανωλακέλλη, Θεόδωρο Φραγκόπουλο, Μιχάλη Χατζέλλη, Φώτη Κρητικόπουλο, Κώστα Βατούση, Στέλλα Σταυρινού, Μυρσίνη Προκοπίου, Θάλεια Αβαγιανού, Αγγελική Παπαχρυσού και Κατερίνα Αρχοντάκη

- 62 ψήφους και τέσσερις έδρες στο Νομό Χίου, η παράταξη «Χιώτες Μηχανικοί»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey