Μήνυμα ενότητας από τους παλαίμαχους πολεμιστές της Λέσβου, στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

«Πάντα ενωμένοι σα μια γροθιά»

22/11/2013 - 23:48

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Ο στίχος αυτός του ποιητή Ανδρέα Κάλβου ήταν το μήνυμα που μεταδόθηκε κατά την προχτεσινή εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Ο στίχος αυτός του ποιητή Ανδρέα Κάλβου ήταν το μήνυμα που μεταδόθηκε κατά την προχτεσινή εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού πια παλαίμαχους πολεμιστές του νησιού, όμως, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, η ελευθερία δε θέλει μόνο αρετή και τόλμη, θέλει και ενότητα. Γιατί, όπως τόνισαν, η ελευθερία και πιο συγκεκριμένα η δύναμη που αντλείται για να επιτευχθεί αυτή, πετυχαίνεται μέσα από την ενότητα.

«Να είναι πάντα όλοι μαζί ενωμένοι, αυτό μόνο…» Αυτά ήταν τα λόγια του Αντώνη Αλεξανδρή, το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει εκείνος σε όλους όσοι υπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα. Το μήνυμα της ενότητας και της ομόνοιας, καθώς μόνο μέσα από τη σύμπνοια και παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές, μπορεί να επιτευχθεί η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν είναι άλλη από την προστασία της χώρας μας.

Αυτά ήταν τα λόγια που μετέφερε ένας από τους τελευταίους παλαίμαχους αγωνιστές του νησιού, ο οποίος ακόμη συνεχίζει, στα 93 του χρόνια, να τιμά την πατρίδα του κουβαλώντας το λάβαρο των αναπήρων της Λέσβου. Ο Αντώνης Αλεξανδρής είναι ένας από τους ανθρώπους που τιμήθηκε γιατί αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Για την ελευθερία και τη δημοκρατία της χώρας μας, ένας ακόμη παλαίμαχος αγωνιστής είναι ο Ευστράτιος Κάμπερ. Γεννημένος το 1923 στη Μυτιλήνη, πήρε μέρος στη μεγάλη μάχη του Γράμμου, το μεγαλύτερο σε διάρκεια και σκληρότερο πολεμικό γεγονός του εμφυλίου πολέμου. Αυτός ο πόλεμος, εκτός από τα σημάδια στο κορμί του, καθώς στη διάρκειά του τραυματίστηκε, άφησε και στην ψυχή του, αφού γι’ αυτόν δε θέλει να θυμάται τίποτα, δε θέλει να μιλά - όπως είπε χαρακτηριστικά - για πράγματα που δεν ξεχνιούνται. Παράλληλα ευχήθηκε, όπως και ο κ. Αλεξανδρής, όλοι όσοι υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, να είναι μονιασμένοι σα μια γροθιά, τιμώντας τες με τον τρόπο αυτό.
«Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι το μήνυμα που θέλησαν να μεταφέρουν και οι δύο αυτοί αγωνιστές.


Ο κ. Αντώνης Αλεξανδρής

Και ίσως να ‘ναι τελικά αυτό που θα πρέπει να μας μείνει για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι βίωσαν καταστάσεις και κουβαλούν σοφία ετών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι άλλος ένας παλαίμαχος αγωνιστής που τιμάται αυτές τις ημέρες από την 98 ΑΔΤΕ για την προσφορά του στην πατρίδα, είναι ο Αντώνιος Μακρής, που όμως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση της Πέμπτης.

Ο διοικητής τής 98 ΑΔΤΕ, υποστράτηγος Δημήτριος Μίττας

Η γιορτή
Η 21η Νοεμβρίου, όπως είπε ο διοικητής τής 98 ΑΔΤΕ, υποστράτηγος Δημήτριος Μίττας, είναι η μέρα που τιμώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, που προσφέρουν ένα συλλογικό αίσθημα ασφάλειας και ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Όπως ακούστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Πέμπτης, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια ελάχιστη αναγνώριση των αγώνων, των θυσιών και της προσφοράς του Ελληνικού Στρατού σε όλες τις φάσεις της εθνικής ζωής διαχρονικά. Μια προσφορά που στον πόλεμο αποτιμάται σε αίμα και στην ειρήνη με έργο για το κοινωνικό σύνολο.


Ο κ. Ευστράτιος Κάμπερ

Ο Ελληνικός Στρατός σήμερα, παράλληλα με την εγγύηση των συνόρων της πατρίδας μας, έχει και άλλους πολλαπλούς ρόλους. Συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές, συνεργάζεται με συμμάχους στρατούς σε δράσεις που προωθούν την ειρήνη και προσφέρει πλούσιο κοινωνικό έργο, σώζοντας κατ’ επανάληψη ζωές Ελλήνων πολιτών. Τέλος, όπως διατυπώθηκε, με τη Θεοτόκο προστάτιδά του και “Υπέρμαχο Στρατηγό”, πιστοποιεί την αδιάσπαστη σχέση του Ελληνισμού με το Χριστιανισμό, σχέση που χαρακτηρίζει διαχρονικά την Ελληνική Πολιτεία.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο το βράδυ της Πέμπτης, παρευρέθηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αστυρακάκης, ο μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος και άλλοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey