Προλάβετε και καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα

22/11/2013 - 22:10

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και τουλάχιστον ένας στους πέντε ενήλικες την έχει αντιμετωπίσει ή τη βιώνει. Ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα λιποβαρή ή υπέρβαρα άτομα.

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και τουλάχιστον ένας στους πέντε ενήλικες την έχει αντιμετωπίσει ή τη βιώνει. Ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα λιποβαρή ή υπέρβαρα άτομα.

Ως δυσκοίλιος χαρακτηρίζεται αυτός που έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Συνήθως στη δυσκοιλιότητα τα άτομα αισθάνονται φούσκωμα και κοιλιακό άλγος και τα κόπρανα είναι σκληρά, ξηρά, μικρά σε μέγεθος και δύσκολο να αποβληθούν, ενώ συχνά η κένωση συνοδεύεται από πόνο.

Τα αίτια της αύξησης της δυσκοιλιότητας φαίνεται να εξαρτώνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής όσον αφορά στη διατροφή, κυρίως με τη μειωμένη ενυδάτωση και κατανάλωση φυτικών ινών, στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην καθιστική ζωή, στο άγχος και στα πιεστικά επαγγελματικά ωράρια, που δεν επιτρέπουν στον εργαζόμενο να πάει «τουαλέτα» την ώρα που θέλει.

Η δυσκοιλιότητα πρέπει να διαγνωστεί από τον ειδικό γιατρό. Παρ’ όλο που μπορεί να αντιμετωπιστεί και φαρμακευτικά, εν τούτοις επειδή πολλές φορές η κατάχρηση των υπακτικών μπορεί να αποτελέσει αιτία δυσκοιλιότητας, γι’ αυτό και θα αναφερθούμε σε φυσικούς και απλούς τρόπους αντιμετώπισης, αλλά κυρίως πρόληψης της δυσκοιλιότητας.
1. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Ένας ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως 25 - 30 γρ. φυτικών ινών. Οι ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κάνουν τα κόπρανα πιο υδαρή και μαλακά. Προτιμήστε ινώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι από τα ωμά και τα χόρτα από τα βραστά, και πειραματιστείτε με τα υπόλοιπα, π.χ. ενώ το μπρόκολο φαίνεται να μη βοηθάει στη δυσκοιλιότητα, εν τούτοις σε κάποια άτομα λειτουργεί. Από φρούτα προτιμήστε εκείνα που έχουν σποράκια, όπως το ακτινίδιο, η φράουλα και τα σύκα, φρούτα με το φλούδι, π.χ. το ροδάκινο και αποξηραμένα, όπως τα δαμάσκηνα, τα σύκα και οι σταφίδες. Επίσης για να αυξήστε τις ίνες στη διατροφή σας, προτιμήστε τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Περιορίστε τους απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το απλό σταρένιο ψωμί και τις φρυγανιές, τα απλά μπισκότα, τα κέικ και γενικώς ό,τι περιέχει επεξεργασμένο λευκό σιτάρι, καλαμπόκι, καθώς και το ρύζι και την πατάτα. Από φαγητά προτιμήστε τα λαδερά, όπως το σπανάκι, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα όσπρια. Ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι τους «βοηθάει» η πρόσληψη καφέ ή και το μέλι. Να προστεθεί ότι είναι πολύ πιθανό ένα τρόφιμο που βοηθάει κάποιον στις κενώσεις του, να μη βοηθάει κάποιον άλλον, γι’ αυτό και θα πρέπει να πειραματιστείτε.

2. Αυξήστε την ημερήσια κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού. 1½ λίτρο υγρών την ημέρα είναι το ελάχιστο προκειμένου να εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωση των κοπράνων σας. Αυξήστε την πρόσληψη χυμών, καθώς και υδαρών φαγητών, όπως σούπες. Το γάλα μπορεί σε κάποιους να εντείνει τη δυσκοιλιότητα, ενώ να βοηθήσει άλλους. Προσέξτε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού, γιατί παρ’ όλο που θεωρούνται υπακτικά, μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ιδιαίτερα το τσάι.

3. Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και fast-food, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, γιατί φαίνεται ότι δυσχεραίνουν τη δυσκοιλιότητα. Παρ’ όλα αυτά μην αποκλείστε το λίπος από τη διατροφή, ιδιαίτερα την περίοδο που έχετε τη δυσκοιλιότητα, και μην κάνετε αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα η οποία θα οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη λίπους με αποτέλεσμα να χειροτερέψει την κατάσταση. Από τα έλαια προτιμήστε το ελαιόλαδο, γιατί όπως όλα τα λίπη, διεγείρει την έκκριση χολοκυστοκινίνης και της χολής, η οποία κάνει τα κόπρανα πιο υδαρή και επομένως ανακουφίζει από τη δυσφορία.

4. Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ως προβιοτικά ορίζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ των άλλων, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μέσω της ρύθμισης του pH στο κόλον, βελτιώνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής. Γι’ αυτό επιλέξτε τρόφιμα, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, που είναι εμπλουτισμένα σε προβιοτικά.

5. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Επιπλέον προσπαθείτε να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά που σας δημιουργείται το αίσθημα, προκειμένου να μην καταπιέζεται και αδρανεί η λειτουργία και η κινητικότητα του εντέρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey