Η αποκαλυπτική δημοσιογραφία στο εδώλιο

… ξανά την επόμενη Τετάρτη!

21/11/2013 - 14:54

Αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου η δίκη του δημοσιογράφου, αρχισυντάκτη τού «Εμπρός», Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος όπως είναι γνωστό, από προχθές κατηγορείται μετά από μήνυση του γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλη Μακρυπούλια, για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου.

Αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου η δίκη του δημοσιογράφου, αρχισυντάκτη τού «Εμπρός», Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος όπως είναι γνωστό, από προχθές κατηγορείται μετά από μήνυση του γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλη Μακρυπούλια, για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου.

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου προχθές Τρίτη και δικαζόταν χθες Τετάρτη από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Να θυμίσουμε εδώ ότι όταν ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε τη Δευτέρα για τη σε βάρος του μήνυση και την κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου, πήγε ο ίδιος στην Αστυνομία, όπου και συνελήφθη. Μάλιστα πέρασε όλη τη διαδικασία της σύλληψης (φωτογραφίες και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών), για να μεταφερθεί στη συνέχεια με περιπολικό στην Εισαγγελία, όπου και του απαγγέλθηκε η κατηγορία και παραπέμφθηκε να δικασθεί στη χθεσινή δικάσιμο.

Για να φέρει μάρτυρες
Στην έναρξη όμως της διαδικασίας, η πολιτική αγωγή ζήτησε την αναβολή της δίκης προκειμένου να καλέσει μάρτυρες που δεν είχε προτείνει κατά την κατάθεση της μήνυσης, ενώ όμως η ίδια προκάλεσε να είναι με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα της πολιτικής αγωγής και ανέβαλε τη δίκη για την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Να θυμίσουμε ακόμα ότι η μήνυση σε βάρος του Στρατή Μπαλάσκα κατατέθηκε μετά από αποκαλυπτικό δημοσίευμά του στο «Ε», στο οποίο ασκείτο κριτική στο γνωστό από το παρελθόν για τις πολιτικές του απόψεις εκπαιδευτικό, ο οποίος είχε μόλις την περασμένη Παρασκευή, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο άρθρο με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973», συνοδευόμενο από δύο ανάλογες ταινίες μικρού μήκους.

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο εκπαιδευτικός δηλώνει ότι συκοφαντήθηκε από τις φράσεις «ο γυμνασιάρχης της “Χρυσής Αυγής”» και «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης». Ο εκπαιδευτικός βέβαια στο παρελθόν είχε επίσης απασχολήσει την κοινή γνώμη με αναρτήσεις του στο προσωπικό του ιστολόγιο, στις οποίες μεταξύ κειμένων του περί διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων, καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει τη «Χρυσή Αυγή», δημοσιοποιούσε άρθρα των Γκέμπελς και του Ρούντολφ Ες και δήλωνε περήφανος για το ότι είναι εθνικοσοσιαλιστής.

Ο Στρατής Μπαλάσκας, χθες, στα δικαστήρια, με φίλους και συμπαραστάτες του

Παρουσίες
Στη χθεσινή δικαστική διαδικασία, ως μάρτυρες υπεράσπισης του Στρατή Μπαλάσκα προτάθηκαν στελέχη της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Ανάμεσά τους, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Μαρία Περδικούρη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Χρυσάφης, ο δικηγόρος και αντιδικτατορικός αγωνιστής Απόστολος Κομνηνάκας, ο συνδικαλιστής από το χώρο των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Ε. Θράσος Αβραάμ και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας.

Παρόντες επίσης ήταν, συμπαραστεκόμενοι στο Στρατή Μπαλάσκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, Βασίλης Γιαννέλλης, ο γραμματέας τής ΕΛΜΕ, Ανδρέας Μπάλας, το μέλος του Συλλόγου Δασκάλων Αριστείδης Σγατζός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Τεντόμας και Μιχάλης Μπάκας, ο γνωστός αντιδικτατορικός αγωνιστής Δημήτρης Μπουρνούς και πολλοί άλλοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και φυσικά δημοσιογράφοι συνάδελφοί του.

 

Ανακοινώσεις συμπαράστασης

Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων:
«Προσπάθεια τρομοκράτησης»

Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια τρομοκράτησης του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος βρέθηκε να διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία μετά από μήνυση γυμνασιάρχη της Μυτιλήνης.

Αφορμή αποτέλεσε ρεπορτάζ του συναδέλφου που στηλιτεύει τις νεοναζιστικές απόψεις του εκπαιδευτικού και αναφέρεται σε όσα αυτές έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία.». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Πρόκειται για μια κατάφωρη προσπάθεια φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου, που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.»


Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών:
«Φασιστικές αντιλήψεις»

Με ανακοίνωση του το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ενώνει τη φωνή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ και καταδικάζει την προσπάθεια τρομοκράτησης του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα. «Οι φασιστικές αντιλήψεις τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου που επιχειρούν να επιβάλλουν λογικές λογοκρισίας, θα πέσουν στο κενό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Σωματείο Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου:
«Γνωστός…»

Tο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα. Όπως τονίζεται, «ο Βασίλης Μακρυπούλιας είναι γνωστός στην κοινωνία της Μυτιλήνης για τις εθνικοσοσιαλιστικές του πεποιθήσεις και με τη μήνυση αυτή προσπαθεί να τρομοκρατήσει το δημοσιογράφο για να μην ασκεί κριτική εναντίον του». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η προσπάθεια ποινικοποίησης της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας και ο έλεγχος της ενημέρωσης δε θα περάσουν. Ο κ. Μακρυπούλιας θα βρει αντιμέτωπους όχι μόνο το σύνολο των εργαζόμενων στα τοπικά Μ.Μ.Ε., αλλά και όλο το δημοκρατικό λαό της Λέσβου.»


ΣΥΡΙΖΑ
«Ανησυχία από την παραπομπή σε δίκη δημοσιογράφου μετά από κριτική που άσκησε σε φασιστικές απόψεις»

Με αφορμή την παραπομπή σε δίκη του Στρατή Μπαλάσκα, το Γραφείο Τύπου τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Προκαλεί πραγματική ανησυχία η σπουδή με την οποία οδηγείται να δικαστεί στο Αυτόφωτο Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, γιατί τόλμησε να ασκήσει κριτική από την τοπική εφημερίδα της Λέσβου “Εμπρός”, στις ανιστόρητες απόψεις γνωστού γυμνασιάρχη της Μυτιλήνης ότι οι νεκροί του Πολυτεχνείου ήταν “ένας μύθος”. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αντί να διερευνηθεί το βάσιμο των όσων αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος και να διερευνηθεί ο ρόλος του γυμνασιάρχη στο σχολείο και η επίδρασή του στη διάδοση φασιστικών ιδεών στους μαθητές, επιλέγεται να παραπέμπεται στο αυτόφωρο όποιος τολμήσει να ασκήσει κριτική για τις φασιστικές απόψεις του γυμνασιάρχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δημοσιογράφο και ζητά την άμεση παύση της δίωξης.»


Οικολόγοι Πράσινοι:
«Απαράδεκτη μήνυση από “εθνικοσοσιαλιστή” γυμνασιάρχη»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους συμπαρατάσσονται με το δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα «ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας και τον έλεγχο της ενημέρωσης και ζητούν να σταματήσει κάθε δίωξη κατά του δημοσιογράφου».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στην «αυτόφωρη» σύλληψη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα για δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Εμπρός», που σχολιάζει τις δημοσιευμένες σε ιστολόγιο απόψεις γνωστού αυτοαποκαλούμενου «εθνικοσοσιαλιστή» γυμνασιάρχη.

«Οι μηνύσεις ως εργαλείο προσπάθειας φίμωσης και εκφοβισμού της ελευθεροτυπίας δεν είναι αποδεκτές στη δημοκρατία. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται ως αντιπερισπασμός για συγκάλυψη ευθύνης και μάλιστα εκπαιδευτικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey