Βλέπει πόλεμο ανταγωνιστών για οικονομικό στραγγαλισμό της

Στην κόψη του ξυραφιού η ΝΕΛ

10/10/2013 - 15:58

Κινήσεις που στόχο έχουν να οδηγηθεί η ΝΕΛ σε κατάρρευση πριν το Εφετείο Βορείου Αιγαίου εκδώσει την απόφασή του επί του σχεδίου εξυγίανσης του Ομίλου, βλέπει η διοίκησή του να βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Κινήσεις που στόχο έχουν να οδηγηθεί η ΝΕΛ σε κατάρρευση πριν το Εφετείο Βορείου Αιγαίου εκδώσει την απόφασή του επί του σχεδίου εξυγίανσης του Ομίλου, βλέπει η διοίκησή του να βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτές τις κινήσεις αποδίδεται και η μη καταβολή, έως χθες, κρατικών επιχορηγήσεων για τις άγονες γραμμές που εξυπηρετούν τα πλοία της εταιρείας. Συνέπεια της μη καταβολής των επιχορηγήσεων ήταν η εταιρεία να μην μπορεί να προμηθεύσει με καύσιμα τα πλοία της, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τρία από αυτά.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, η ΝΕΛ ανακοίνωσε ότι ακινητοποιούνται τα πλοία «Aqua Maria», «Aqua Jewel» και «Εuropean Express», που είναι δρομολογημένα σε άγονες γραμμές. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στον εφοδιασμό των πλοίων με καύσιμα, ωστόσο κύκλοι τής ΝΕΛ αναφέρουν πως το προηγούμενο διάστημα τα λιμενικά ταμεία στα οποία υπάρχουν οφειλές τής ΝΕΛ, προχώρησαν σε βεβαίωση των οφειλών αυτών στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Όταν η ΝΕΛ ζήτησε να λάβει τις επιχορηγήσεις που δικαιούται, η αρμόδια ΔΟΥ ήθελε να παρακρατήσει από το ποσό που επρόκειτο να καταβάλει (1,6 εκατ. ευρώ), το σύνολο των οφειλών προς τα λιμενικά ταμεία και οφειλές προς το Δημόσιο έως το 30% της συνολικής επιχορήγησης. Όμως με νόμο που θεσπίσθηκε πριν από ένα χρόνο, προβλέπεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει στις ακτοπλοϊκές εταιρείες τα ποσά που τους οφείλει για τις άγονες γραμμές, είτε έχουν είτε όχι οφειλές προς αυτό.

Όμως το Δημόσιο μπορεί να παρακρατεί από τις επιχορηγήσεις το 30% για βεβαιωμένες οφειλές των εταιρειών. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, η αρμόδια ΔΟΥ δεν αντιμετώπιζε τις οφειλές τής ΝΕΛ ως ένα ενιαίο σύνολο που έχει να λαμβάνει το Δημόσιο, αλλά ως επιμέρους οφειλές, που δε δεσμεύονται από την προαναφερόμενη νομοθετική ρύθμιση.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης το πρόβλημα δεν είχε λυθεί, γι’ αυτό και η ΝΕΛ δεν είχε ανακοινώσει την ημέρα και την ώρα αναχώρησης των πλοίων της.

Του μόνου πλοίου η αναχώρηση που ανακοινώθηκε, ήταν του «Aqua Maria», που επρόκειτο να αναχωρήσει χθες στις 8:00 το βράδυ από το Λαύριο για Άγιο Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα.

Λόγω της ματαίωσης των δρομολογίων τού «European Express», αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας. Η συνεδρίαση πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 του μήνα, στον ίδιο χώρο.

Αντιδράσεις από τον ΕΟΑΕΝ
Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ) στη ματαίωση των χθεσινών δρομολογίων των τριών προαναφερόμενων πλοίων της εταιρείας. Σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, Θράσος Καλογρίδης, προς τον υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κάνει λόγο για μονομερή και αντισυμβατική ενέργεια από την πλευρά τής ΝΕΛ, που δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Στη συνέχεια αναφέρει πως «οι ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν άγονες γραμμές, δρουν ανεξέλεγκτα και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, όσον αφορά ακυρώσεις δρομολογίων, καθυστερήσεις, συχνές βλάβες κ.λπ., αφού δεν υφίστανται κανένα έλεγχο ή κύρωση από το αρμόδιο υπουργείο».

Ο κ. Καλογρίδης ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποκατασταθούν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey