Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης απάντησε στους εργολήπτες της Λέσβου για τον αποκλεισμό τους απ’ τα Κέντρα στη Μόρια

Χώροι κράτησης… μόνιμοι

19/09/2013 - 15:09

Εργοληπτικές εταιρείες 7ης Τάξεως, με εμπειρία στην κατασκευή χώρων κράτησης, επέλεξε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία των δύο χώρων για πρόσφυγες που θα ανεγερθούν στο παλιό στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια.

Εργοληπτικές εταιρείες 7ης Τάξεως, με εμπειρία στην κατασκευή χώρων κράτησης, επέλεξε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία των δύο χώρων για πρόσφυγες που θα ανεγερθούν στο παλιό στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια. Όπως τουλάχιστον αναφέρει στην απάντηση που έδωσε σε τέσσερις εργοληπτικές εταιρείες με έδρα τη Λέσβο, οι οποίες και διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό των ντόπιων εταιρειών απ’ τα έργα, το Υπουργείο υποστηρίζει πως το σύνολο των ενεργειών ανάθεσης έχει έναν και μόνο στόχο, να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και ομαλή κατασκευή των δύο Κέντρων. Για τα οποία, όπως τονίζει επιβεβαιώνοντας και τη σχετική αναφορά μας για κτηριακά έργα συνολικού ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις από κοινοτικά κονδύλια.

Αυτό που έχει ειδικό ενδιαφέρον και είναι εξόχως αποκαλυπτικό για τις προθέσεις του Υπουργείου, βρίσκεται στο τέλος της απάντησης, όπου και το Υπουργείο εμμέσως πλην σαφώς πληροφορεί τους ντόπιους εργολήπτες πως θα τους χρειαστεί - όπως κι άλλες τοπικές εταιρείες - για τις ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας των Κέντρων. Από όλα αυτά, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς πως το μόνο σίγουρο για τα δύο Κέντρα είναι η διάρκεια ζωής τους, γιατί δε θα γινόταν τόσο μεγάλη επένδυση αν επρόκειτο για προσωρινές μονάδες, ικανές να εκτονώσουν την πρώτη υποδοχή όσων κατατρεγμένων αναζητούν στη Λέσβο την πύλη εισόδου στην Ευρώπη της ασφάλειας.

Τι γίνεται στη Μόρια;
Όπως αποκάλυψε πρωτοσέλιδα πριν λίγες μέρες το «Ε», το Υπουργείο προτίθεται, εκτός απ’ το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, να κατασκευάσει στη Μόρια και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών προς επιστροφή. Τα δύο Κέντρα έχουν προϋπολογισμό αντίστοιχα 3,2 και 5,5 εκατ. ευρώ και η διαδικασία ανάθεσής τους προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία εργοληπτών της Λέσβου προς τον υπουργό Νίκο Δένδια, διαμαρτυρία την οποία κοινοποίησαν στους Χαράλαμπο Αθανασίου και Νάσο Γιακαλή κατηγορώντας ευθέως το Υπουργείο για αποκλεισμό.

Η ανοιχτή επιστολή που έστειλαν, έκανε γνωστό στην τοπική κοινωνία, που ακόμη δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι στη Μόρια, ότι μέσα στα 46,5 στρέμματα έκτασης του παλιού στρατοπέδου Παραδέλλη θα γίνουν δύο χώροι κράτησης, τεράστιου μεγέθους και δυναμικότητας, όπως απλά συνάγεται απ’ το κόστος τους.

 

Η απάντηση του Υπουργείου
Θα χρειαστούν τοπικές εταιρείες…

Την κοινή ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, θυμίζουμε, υπέγραψαν οι: Βασίλης Λαμπρινίδης απ’ τη «Μινάβρα Τεχνική Α.Ε.», Στέλιος Κουρουλής απ’ την «Πράξις ΑΤΕ», Στρατής Μπουχλής απ’ την «Τέχνη ΑΤΕΕΛΕ» και Αντώνης Καλδέλλης απ’ την «Τέχνημα Αιγαίου Α.Ε.». Το πρώτο μέρος της απάντησης, που υπογράφει ο Δημήτρης Περδίκης, στους παραπάνω, αφιερώνεται στις διαδικασίες και έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Αναφορικά με την από 7 Σεπτεμβρίου 2013 επιστολή σας, σας γνωρίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την κατασκευή Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης η απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Επίσης με το υπ’ αριθμ. 690 από 26-2-2013 έγγραφο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων η συγκεκριμένη διαδικασία “a priori εκπληρώνει τις προϋποθέσεις των λόγων κατεπείγουσας ανάγκης” στην περίπτωση δημόσιων συμβάσεων έργων τέτοιας κατηγορίας. Οι σχετικές εγκρίσεις χρηματοδότησης εξασφαλίστηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και Ταμείου Επιστροφών την 6-8-2013 και 7-8-2013 αντίστοιχα, όπως και οι μελέτες, για αυτόν το λόγο και ήταν αδύνατον να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία.

Παράλληλα, λόγω της αναγκαιότητας άμεσης και απρόσκοπτης εκτέλεσης των έργων και της ειδικής φύσης τους, σε συνδυασμό με τα τεχνοοικονομικά δεδομένα και την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια προκειμένου να διασφαλιστεί με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο η εκτέλεση των έργων, κρίθηκε σκόπιμο να προσκληθούν οι μεγαλύτερες εργοληπτικές εταιρείες (7ης Τάξεως), εταιρείες με εμπειρία κατασκευής σε παρόμοιας φύσης έργα που αφορούσαν χώρους κράτησης, εταιρείες που κατά καιρούς έχουν εκτελέσει έργα αστυνομικής φύσης, όλες εγγεγραμμένες στα μητρώα της Διεύθυνσης Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.»

Το Υπουργείο σημειώνει στην ίδια απάντηση ότι είχαν κληθεί 14 εργοληπτικές εταιρείες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και ανταποκρίθηκαν οι 10, ενώ επισημαίνει πως δε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση των έργων προσκαλώντας και εταιρείες που δεν πληρούσαν όλα τα παραπάνω κριτήρια, «δεδομένου ότι δε δύναται να υπάρξει η παραμικρή έκπτωση από συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας ως προς το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών».

Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον, κι όχι μόνο για τους εργολήπτες αλλά για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, εντοπίζεται στις τελευταίες γραμμής της απάντησης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:
«Τονίζεται, επίσης, ότι η μη συμπερίληψη στις εταιρείες που προσκλήθηκαν, εταιρείας που να εδρεύει στο Νομό Λέσβου έχει συγκυριακό χαρακτήρα και ουδεμία πρόθεση αποκλεισμού των τοπικών εταιρειών σηματοδοτεί, αλλά σχετίζεται αποκλειστικά με τα παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια. Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι σε εκτέλεση έργων που δε διέπονται από ένα τόσο ασφυκτικό τεχνικοοικονομικό και χρονικό πλαίσιο, το Υπουργείο έχει συνεργαστεί με εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στον ίδιο Νομό και ότι με την έγκαιρη ολοκλήρωση των κατεπειγόντων έργων θα δημιουργηθούν ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, τεχνικές ή άλλες, της Λέσβου.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey