Ανάστατοι οι εργολήπτες της Λέσβου για την ανάθεση του προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ Κέντρου Υποδοχής Μόριας σε εταιρείες με έδρα εκτός νησιού

Αποκλεισμός-πρόκληση

06/09/2013 - 23:15

Σοβαρότατες αντιδράσεις προκάλεσε σε τοπικό επίπεδο η δημοσιοποίηση χθες απ’ το «Ε» της καταγγελίας τού ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) για τις διαδικασίες που ακολουθεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην κατασκευή των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Κύριο ζήτημα που αφορά άμεσα τις ντόπιες εργοληπτικές επιχειρήσεις, είναι ο αποκλεισμός τους απ’ το έργο που θα υλοποιηθεί στο νησί, στην περιοχή της Μόριας.

Σοβαρότατες αντιδράσεις προκάλεσε σε τοπικό επίπεδο η δημοσιοποίηση χθες απ’ το «Ε» της καταγγελίας τού ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) για τις διαδικασίες που ακολουθεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην κατασκευή των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Κύριο ζήτημα που αφορά άμεσα τις ντόπιες εργοληπτικές επιχειρήσεις, είναι ο αποκλεισμός τους απ’ το έργο που θα υλοποιηθεί στο νησί, στην περιοχή της Μόριας.

Το βασικό ερώτημα που θέτουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών με έδρα τη Λέσβο, είναι γιατί να επιλεγεί εταιρεία απ’ την Αθήνα, τα Γρεβενά ή την Κέρκυρα, κι όχι μία απ’ το νησί, που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ταχεία και άριστη κατασκευή του Κέντρου, προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι τουλάχιστον οκτώ με εννιά επιχειρήσεις με έδρα τη Λέσβο υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία.

Χθες, με τίτλο «“Παιχνίδια” με τα Κέντρα Υποδοχής», αναφερθήκαμε στην απόφαση που πήρε την Τετάρτη ο ΣΑΤΕ με αντικείμενο την κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων σε Μόρια Λέσβου και Κόρινθο για τη στέγαση Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών. Ο Σύνδεσμος κατήγγειλε, βάσει και των δηλώσεων του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Στάθη Κοκκίνη, τις οποίες φιλοξενήσαμε, πως για αυτά τα δύο Κέντρα ζητήθηκαν προσφορές από δέκα εργοληπτικές εταιρείες, τις ίδιες και για τα δύο, που έχουν έδρα σε Αθήνα και Γρεβενά, δύο δε εξ αυτών δραστηριοποιούνται και στην Κέρκυρα. Η όλη διαδικασία της ανάθεσης γίνεται χωρίς να γίνει διαγωνισμός, λόγω του κατεπείγοντος που επικαλείται το Υπουργείο, κατόπιν πρόσκλησης στις 10 εταιρείες μετά από διαπραγμάτευση. Βέβαια οι εργολήπτες κεντρικά επισημαίνουν πως η έγκριση για να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος έχει δοθεί απ’ την αρμόδια αρχή το Φεβρουάριο, ενώ η απόφαση πρόσκλησης των εταιρειών αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» στις 29 Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό, υπήρξε ο χρόνος διενέργειας προκήρυξης σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διαδικασία των ανοιχτών διαγωνισμών.

Ο κ. Κοκκίνης χθες, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία για το Κέντρο Υποδοχής Κορίνθου, προϋπολογισμού 5,5 εκατ., όπου, όπως πληροφορήθηκε, το έργο πήρε εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία έδωσε προσφορά με τη μεγαλύτερη έκπτωση ανάμεσα στις δέκα εταιρείες που κλήθηκαν, ύψους 4,11%. Χωρίς να μπορέσουμε να το διασταυρώσουμε, έχουμε την πληροφορία πως η αντίστοιχη διαδικασία για το Κέντρο Υποδοχής Μόριας στη Λέσβο, προϋπολογισμού 3,386 εκατ. ευρώ, έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Τρίτη.

Αντιδράσεις
«Όλα πρέπει να γίνονται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες, ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τις δημοπρατήσεις έργων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για μικρά ή μεγάλα έργα.

Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν ντόπιες εργοληπτικές επιχειρήσεις, ή ενδεχομένως και η δυνατότητα να συσταθούν κοινοπραξίες από τοπικές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό, και να μην τους δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν προσφορά για ένα έργο που γίνεται στο νησί μας», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Λέσβου και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), Βάσω Αψώκαρδου. Σε ό,τι αφορά στο κατεπείγον, η κ. Αψώκαρδου επεσήμανε πως δε νοείται να επιλέγονται τέτοιες διαδικασίες για μεγάλα έργα που έχουν μελέτες.

«Εφόσον υπάρχουν μελέτες, πρέπει να γίνει δημοπρασία. Δεν είναι κάποιο έκτακτο έργο, μια αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία, ένα ρέμα που επείγει να διευθετηθεί, αλλά ένα μεγάλο κτήριο που θα κατασκευαστεί βάσει μελέτης, οπότε σε ποιο κατεπείγον αναφέρονται;», αναρωτήθηκε η κ. Αψώκαρδου.

«Όταν αποκλείονται ντόπιοι από μια διαδικασία παρ’ ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων για να αναλάβουν και να υλοποιήσουν το έργο, τότε μιλάμε για ξεκάθαρη πρόκληση», ανέφερε ο Στρατής Μπουχλής απ’ την εταιρεία «Τέχνη Α.Ε.», σημειώνοντας: «Κατά την άποψή μου, τουλάχιστον οκτώ εταιρείες με έδρα ή και έδρα τη Λέσβο είναι επαρκέστατες και απόλυτα αξιόπιστες για το συγκεκριμένο έργο.

Αναφέρομαι σε υγιείς επιχειρήσεις, που διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις αναγκαίες υποδομές-εξοπλισμό για ταχεία και απόλυτα σύμφωνη με το νόμο εκτέλεση του έργου.»

Παραγκωνισμός
«Πιστεύω πως κανένας στο Υπουργείο δεν ασχολήθηκε να εξετάσει τι ισχύει στη Λέσβο, να ελέγξει τι δυναμικότητας είναι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, και μετά αν θεωρούσε πως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προδιαγραφές του έργου, να μας αποκλείσει», σημείωσε ο Αντώνης Καλδέλλης απ’ την «Τέχνημα Α.Ε.», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συνέβη στην περίπτωση του Κέντρου Υποδοχής Μόριας, όπου δεν προσκληθήκαμε, είναι αποκλεισμός και παραγκωνισμός εταιρειών που μπορούν έγκαιρα και άριστα να ανταποκριθούν σε έργα τέτοιου προϋπολογισμού».

«Να πάει το Υπουργείο σε ανοιχτό διαγωνισμό υπήρχαν όλα τα χρονικά περιθώρια, αλλά όφειλαν, αν θεωρούσαν πως δε θα προλάβαιναν, αν μη τι άλλο να απευθυνθούν και στο ντόπιο δυναμικό, να μην το αδικήσουν», συνέχισε ο κ. Καλδέλλης, που εκτιμά πως στην περίπτωση που ζητούνταν προσφορές απ’ τις τοπικές εταιρείες, το Υπουργείο θα πετύχαινε καλύτερες εκπτώσεις.

«Μπορούσε και μπορεί το έργο να κατασκευαστεί από ντόπιους. Από εταιρείες που έχουν έδρα στο νησί κι όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να αναλάβουν και να κατασκευάσουν μεγάλα κτηριακά έργα», ανέφερε ο Μανώλης Χατζημανωλάκης απ’ την «Triton A.E.», προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων εταιρειών, οι «Πράξις», «Τέχνημα», «Τέχνη», «Μινάρβα», «Δομοστατική», ΑΛΤΕΚ, «Μηχανοδομική», όπως και οι εταιρείες που εκπροσωπεί, «Triton» και «Restaoro», θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Κέντρου. Αρκεί, όπως είπε, να συμμετείχαν στην όλη διαδικασία, απ’ την οποία αποκλείστηκαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey