Ελπίζουν να λειτουργήσει μέσα στο Σεπτέμβριο το Κέντρο Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών στη Μόρια, αλλά ξεσηκώνονται οι Μοριανοί

Μοριανά… όργανα!

03/09/2013 - 16:27

Το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε το υπό κατασκευή Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών στη Μόρια, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας της Μόριας επισκεπτόταν το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και εξέφραζε την αντίθεσή του στη δημιουργία του Κέντρου

Το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε το υπό κατασκευή Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών στη Μόρια, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας της Μόριας επισκεπτόταν το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και εξέφραζε την αντίθεσή του στη δημιουργία του Κέντρου. Μαζί με το Συμβούλιο του χωριού ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στον προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το απόγευμα της Παρασκευής, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας σε συνεδρίαση του, παρουσία του κ. Μαρινάτου, είχε ομόφωνα ταχθεί κατά της δημιουργίας του Κέντρου.

Κατά την επίσκεψή του στο υπό κατασκευή Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ολοκληρώσει το έργο πολύ γρήγορα και θα σταματήσει η προσωρινή κράτηση των προσφύγων στο χώρο του λιμανιού. Η δήλωση αυτή του κ. Βαρβιτσιώτη δείχνει ότι δεν είναι βέβαιο πως οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και γι’ αυτό ο υπουργός απέφυγε να κάνει κάποια δεσμευτική δήλωση. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε μια επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στη Μυτιλήνη, είχε υποσχεθεί πως το Κέντρο θα λειτουργήσει στο τέλος του Αυγούστου. Φυσικά η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε.

Ειδικότερα ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Η κυβέρνηση με τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής προσπαθεί να δημιουργήσει σωστές συνθήκες κράτησης. Ώστε να σταματήσει η ντροπή που εμφανίζεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου σε ένα πρόχειρο καταυλισμό, μέσα στο κέντρο της τουριστικής κίνησης, σήμερα φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες. Ελπίζω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ολοκληρώσει την κατασκευή πάρα πολύ γρήγορα. Εμείς θέλουμε όλες οι προανακριτικές διαδικασίες που κάνουμε, ταυτοποίηση και πρώτη υγειονομική εξέταση, να μεταφερθούν εδώ σε αυτόν το χώρο μόλις λειτουργήσει. Ώστε να ανακουφιστεί η Μυτιλήνη και το λιμάνι της, αλλά και για να υπάρχει μια πιο σωστή αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ναυαγοί σε κατάσταση σοκ. Πιστεύω μέσα στο Σεπτέμβρη να έχουμε λύσει το θέμα του λιμανιού.»

Προσωρινή χρήση τού ΠΙΚΠΑ
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, την Πέμπτη το απόγευμα προσωρινά χρησιμοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις τού ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Μυτιλήνης για τη φιλοξενία προσφύγων. Η χρήση των εγκαταστάσεων έγινε προσωρινά, διότι αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στη Μυτιλήνη.




Η φύλαξη των συνόρων

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται για τη φύλαξη των συνόρων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου είπε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν 2.000 στελέχη του Λιμενικού Σώματος με 35 σκάφη.

Η προσπάθεια αυτή έχει πολύ μεγάλο κόστος, αλλά έχει αποτελέσματα, καθώς αυτοί που φθάνουν στα νησιά είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα ήθελαν να φθάσουν. Φαίνεται όμως πως το Υπουργείο εξετάζει νέους τρόπους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού κύματος, ώστε να σταματήσει η άσκοπη κίνηση των λιμενικών σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο, που απασχολεί μεγάλο αριθμό λιμενοφυλάκων και έχει μεγάλο κόστος σε καύσιμα.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως το Λιμενικό Σώμα για να μειώσει το μεταναστευτικό ρεύμα, συνεργάζεται με την Αστυνομία, την ΕΥΠ και το Στρατό. Ακόμη ευχαρίστησε την κοινωνία της Μυτιλήνης για τη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα διαμέσου των μη κυβερνητικών οργανώσεων.


Κοινοτική στήριξη

Σε ερώτηση για την κοινοτική στήριξη που δέχεται η χώρα μας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είπε ότι προέρχεται από δύο πηγές. Η μία είναι μέσω της Frontex και η δεύτερη, που ο υπουργός τη χαρακτήρισε σημαντική, είναι μέσω του Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και αφορά στην αντικατάσταση του εξοπλισμού που απαιτείται για τη φύλαξη των συνόρων. Στόχος του Υπουργείου είναι να λαμβάνει η Ελλάδα από την Κοινότητα οικονομική βοήθεια για τη φιλοξενία των προσφύγων και για τη συντήρηση σκαφών. Η προσπάθεια του Υπουργείου στην κατεύθυνση αυτή θα ενταθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey