Φέρνει 5.000 τουρίστες και 3,5 εκατ. ευρώ τζίρο, ζητάει 51.000 ευρώ για διαφήμιση

Συμφωνία για τη Ryanair

12/07/2013 - 14:41

Επιβεβαιώθηκε το προ μηνός περίπου δημοσίευμα του «Ε» για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου η Λέσβος να αποκτήσει απευθείας πτήσεις τσάρτερ με την Αγγλία, μέσω αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, σε σύσκεψη που έγινε στο Μόλυβο τις προηγούμενες ημέρες.

Επιβεβαιώθηκε το προ μηνός περίπου δημοσίευμα του «Ε» για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου η Λέσβος να αποκτήσει απευθείας πτήσεις τσάρτερ με την Αγγλία, μέσω αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, σε σύσκεψη που έγινε στο Μόλυβο τις προηγούμενες ημέρες. Εκεί συμφωνήθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει απευθείας αεροπορική σύνδεση της Μυτιλήνης με το Λονδίνο το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το Επιμελητήριο Λέσβου, συμφώνησε αεροσκάφος της να πραγματοποιεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα, για 30 εβδομάδες. Το αεροσκάφος θα είναι 185 θέσεων. Τις διαβουλεύσεις με την εταιρεία έκανε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από τη Λέσβο η εταιρεία θα πάρει το ποσό των 51.000 ευρώ για τη διαφήμιση και την προβολή του νησιού ως προορισμού της εταιρείας. Το ουσιαστικό αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε στο Μόλυβο, ήταν το πώς θα συγκεντρωθούν οι 51.000 ευρώ που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι πτήσεις. Μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου, συμφωνήθηκε να συμβάλουν όλες οι επιχειρήσεις του νησιού με ένα μικρό ποσό, αφού τα οφέλη θα διαχυθούν σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Επίσης συγκροτήθηκε επιτροπή που ανέλαβε την υλοποίηση της απόφασης.

Η υλοποίηση της συμφωνίας θα φέρει 4.000 έως 5.000 επιπλέον Άγγλους τουρίστες. Τα έσοδα για την τοπική οικονομία αναμένεται να ανέλθουν στα 3,5 εκατ. ευρώ. Οι τουρίστες που θα έρθουν με τις πτήσεις τής Ryanair, θα είναι μεμονωμένοι, που σημαίνει ότι θα κάνουν μόνοι τους τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, θα νοικιάζουν αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους και γενικά δε θα ακολουθούν ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα όπως συμβαίνει με τα γκρουπ.

Δηλώσεις
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, σε δήλωσή του στο «Ε» αναφέρει: «Είναι πολύ θετικό ότι προχωράμε όλοι οι φορείς μαζί σε αυτή την υπόθεση. Πιστεύω ότι θα πάνε καλά και θα ανοίξουμε το δρόμο ώστε το 2015 να έχουμε περισσότερες πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για τη Λέσβο.

Εμείς από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε στην πτήση τής Ryanair να εντάξουμε και τη Λήμνο. Συγκεκριμένα προτείναμε η ίδια πτήση να έχει δύο προορισμούς, Μύρινα και Μυτιλήνη. Ωστόσο η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή, για λόγους που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό της εταιρείας.»

Ο πρόεδρος του Φορέας Τουρισμού Μολύβου, Νίκος Μόλβαλης, μας είπε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των φορέων της Λέσβου, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, που δείχνει πως υπάρχει διάθεση για κοινή δράση. Άλλωστε η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα φέρει θετικά αποτελέσματα για όλες τις επιχειρήσεις, είτε σχετίζονται με τον τουρισμό είτε όχι.

Θετικά αντιμετωπίζει την εξέλιξη αυτή και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου. Όμως σημειώνει πως η Ένωσή του έχει στείλει έγγραφο προς τα συναρμόδια υπουργεία και ζητάει από αυτά την αναγκαία χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικά μάς είπε: «Ουσιαστικά αυτό που μας ζητάει η εταιρεία, είναι 12 ευρώ ανά επισκέπτη, που είναι οι φόροι που θα κληθεί να καταβάλει. Εμείς αυτό που λέμε στην κυβέρνηση, είναι πως κάθε επισκέπτης θα αφήσει στο νησί από 640 έως 800 ευρώ. Από αυτά, ένα πολύ μεγάλο μέρος θα καταλήξει στα δημόσια ταμεία ως φόροι. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ λογικό να δοθεί η χρηματοδότηση που ζητάμε.»

Πρόταση από την Aegean
Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι και η Aegean ενδιαφέρεται να συνδέσει τη Μυτιλήνη με μία από τις χώρες που δίνουν τουρίστες στη Λέσβο. Συγκεκριμένα έχει προτείνει στους φορείς του νησιού να υποδείξουν με ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα επιθυμούν να γίνει η σύνδεση. Η εταιρεία αυτό που ζητά από τους φορείς της Λέσβου, είναι να εξασφαλίσουν την κάλυψη του 15% των θέσεων του αεροσκάφους που θα κάνει τις πτήσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey