Δικαστική διαμάχη για την έκδοση οικοδομικής άδειας στην ιδιοκτησία του Μητροπολίτη Γουμενίσσης Κιλκίς

Ο πόλεμος των… Μητροπόλεων!

11/07/2013 - 15:02

Μια σύγκρουση ιδιωτών, πίσω από τους οποίους όμως είναι φανερό πως βρίσκονται οι Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Γουμενίσσης Κιλκίς, συντελείται εδώ και καιρό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη σύγκρουση παρενέβη και ο Δήμος Λέσβου!

Μια σύγκρουση ιδιωτών, πίσω από τους οποίους όμως είναι φανερό πως βρίσκονται οι Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Γουμενίσσης Κιλκίς, συντελείται εδώ και καιρό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη σύγκρουση παρενέβη και ο Δήμος Λέσβου! Στο περιθώριο της ασθένειας της ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ, η οποία και κατέληξε την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές σέρνονταν στα δικαστήρια με μοναδικό στόχο έναν. Την παρεμπόδιση της αξιοποίησης της κτηματικής έκτασης-οικοπέδου στην περιοχή της Μονής του Αγίου Ραφαήλ που ανήκει στο Μητροπολίτη Γουμενίσσης Κιλκίς, κ. Δημητρίου Μπεκιάρη, και η οποία αγοράστηκε από τον τελευταίο πριν 35 περίπου χρόνια στο πλαίσιο της έντονης σύγκρουσής του με την ηγουμένη.

Η κτηματική έκταση-οικόπεδο ιδιοκτησίας Μπεκιάρη έχει παραχωρηθεί σε δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος με πληρεξούσιο δικηγόρο στη Μυτιλήνη ξεκίνησε τη διαδικασία αποβολής των μικροπωλητών από την ιδιοκτησία του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Τι είδους οικοδομική άδεια όμως; Άδεια για μια κατοικία ή για ένα νέο ανδρικό μοναστήρι;

Το ερώτημα φαίνεται πως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Μητρόπολης Μυτιλήνης, η οποία προφανώς δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός προσκυνήματος που δε θα ελέγχει. Η εμπειρία της παντοκρατορίας της ηγουμένης που έκανε ό,τι ήθελε, φαίνεται πως αποτελεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, που δε θέλουν να επαναληφθεί.

Έτσι και η λειτουργία των μικροπωλητών στην είσοδο της κτηματικής έκτασης-οικοπέδου Μπεκιάρη, αποτέλεσε μια χρυσή ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης.

Την υπεράσπιση δυο μικροπωλητών οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι επί της οικοπεδικής έκτασης, ανέλαβαν δυο δικηγόροι. Ένας στενός συνεργάτης της Μητρόπολης και μια η οποία εκλήθη να αναλάβει την υπεράσπιση του μικροπωλητή, από το μοναστήρι!

Η κυρίως αγωγή προσδιορίστηκε να εκδικασθεί στις 13 του ερχόμενου Νοεμβρίου!

Παρέμβαση του Δήμου!
Υπέρ των μικροπωλητών παρενέβη ο Δήμος Λέσβου, ο οποίος και τονίζει ότι η συγκεκριμένη λωρίδα γης στην οποία λειτουργούν οι μικροπωλητές είναι δημοτική! Άρα και δεν πρέπει να επιτραπεί η είσοδος και έξοδος στην ιδιοκτησία Μπεκιάρη από εκεί. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δικηγόρου στη Μυτιλήνη, της πλευράς του Μητροπολίτη Γουμενίσσης Κιλκίς, ο οποίος με εξώδικό του στη δημοτική αρχή τούς ανακοινώνει την κατάθεση μήνυσης για παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση.

Η συνέχιση της όλης υπόθεσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

35 χρόνια σύγκρουσης…

Τι συνέβη όμως πριν 35 περίπου χρόνια στο χώρο των ιδιοκτησιών που περιέβαλλαν τη Μονή, προβλήματα που σήμερα λύνονται στα δικαστήρια; Αμέσως μετά το θάνατο του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου Κλεομβρότου, η ηγουμένη της Μονής Ευγενία κλειδαρά, εκμεταλλευόμενη την περίοδο μίας σχεδόν διετίας που στην ουσία η Μητρόπολη Μυτιλήνης, λόγω των προβλημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Ελλαδικό Κράτος (υπόθεση εκκλησιαστικής περιουσίας) ήταν ακέφαλη, προέβη σε αγορές συνολικά 16 στρεμμάτων γης.

Χωρίς δεσπότη πάνω από το κεφάλι της, αλλά και με ένα ηγουμενοσυμβούλιο να λειτουργεί τυπικά, έχτισε γρήγορα σε γη που της ανήκε προσωπικά, μια και οι αγορές γης έγιναν στο όνομά της, πληρώνοντας πανάκριβα σε συνεργασία με γνωστό εργολάβο της Μυτιλήνης τα κελιά, τους ξενώνες, το περιβόητο πάρκινγκ-ελικοδρόμιο και όλα τα άλλα κτίσματα, ανάμεσα στα οποία και το ναό της Αγίας Μαγδαληνής. Βιαζόταν να δημιουργήσει τις υποδομές για ένα δεύτερο μοναστήρι έξω από τα κτήματα της οικογένειας Ράλλη, όπου βρισκόταν η κυρίως Μονή του Αγίου Ραφαήλ.

Σε περίπτωση που μητροπολίτης εκλεγόταν αντίπαλός της και συγκεκριμένα ο Δημήτριος Μπεκιάρης, τότε Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υποψήφιος για τη θέση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης και σημερινός Μητροπολίτης Γουμενίσσης Κιλκίς, θα είχε έτοιμο δικό της προσωπικό μοναστήρι και μάλιστα σε επαφή με το κτήμα Μπεκιάρη!

Ένα μεγάλο τμήμα του κτήματος της οικογένειας Ράλλη ανήκε τότε και ανήκει σήμερα στο Μητροπολίτη Γουμενίσσης Κιλκίς, Δημήτριο Μπεκιάρη. Πρόκειται για τμήμα του κτήματος Ράλλη, το οποίο πέρασε στην άλλη κόρη του Άγγελου Ράλλη, τη Νίκη. Από αυτήν πουλήθηκε στον Αρχιμανδρίτη τότε Δημήτριο, ο οποίος ας σημειωθεί ότι στη δεκαετία 1978 - 1988 συγκέντρωσε σημαντικά τμήματα των λειψάνων των αγίων και άλλα ενθυμήματα του μαρτυρίου τους, που είχαν κρατηθεί από πρωταγωνιστές της εύρεσης των λειψάνων και οι οποίοι τα είχαν κρατήσει «ως ευλογία». Ο Αρχιμανδρίτης λοιπόν Δημήτριος αγόρασε την κτηματική αυτή έκταση.

Γιατί; Για να μην επιτρέψει στην Ευγενία να αγοράσει κι άλλη έκταση; Για να χτίσει κάποτε ανδρικό μοναστήρι; Για να βρεθεί στο δικό του κτήμα… η «κρύπτη» του μοναστηριού όπου ηγούμενος ήταν ο Άγιος Ραφαήλ και που οράματα ανθρώπων με τους οποίους ο Δημήτριος Μπεκιάρης είχε συνδεθεί, έλεγαν πως εκεί είναι κρυμμένη και η εικόνα της Παναγιάς του παλιού μοναστηριού; Κανείς δεν ξέρει. Σήμερα, μέρος της έκτασης αυτής, ιδιοκτησίας του Μητροπολίτη, χρησιμοποιείται από τους πλανόδιους μικροπωλητές με τους οποίους και έχει ξεκινήσει δικαστική διελκυστίνδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey