Η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου ευνουχίζει τη δράση των εθελοντικών ομάδων. Ελέγχει τη σκοπιμότητα της απόφασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κόβει τα καύσιμα για την κίνηση των εθελοντών που πλέον καλούνται να περιπολούν και να σβήνουν φωτιές πληρώνοντας από την τσέπη τους!

Βόμβα στην ασφάλεια της Λέσβου!

20/06/2013 - 16:26

Στον αέρα τινάζεται η πυροπροστασία του νησιού μετά την απόφαση της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου να μην εγκρίνει τα χρήματα που ζητά η Περιφέρεια για να προμηθεύσει με καύσιμα τις εθελοντικές οργανώσεις.

Στον αέρα τινάζεται η πυροπροστασία του νησιού μετά την απόφαση της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου να μην εγκρίνει τα χρήματα που ζητά η Περιφέρεια για να προμηθεύσει με καύσιμα τις εθελοντικές οργανώσεις. Μάλιστα αυτό συνέβη λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στη Λέσβο και ενώ εκείνος είχε διαβεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει λυθεί. Τότε είχε πει ότι με συνεργασία και λίγη τύχη θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν υπάρχει και το νησί αφήνεται στην τύχη του…

Σα βόμβα έσκασε ότι τα χρήματα που προορίζονταν για την προμήθεια καυσίμων για αεροσκάφη και οχήματα εθελοντικών οργανώσεων, δε θα δοθούν φέτος. Σύμφωνα με τους αρμοδίους της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, «δεν προβλέπεται ρητά από διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης η πληρωμή δαπάνης καυσίμων ιδιόκτητων μεταφορικών μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων, σε βάρος του προϋπολογισμού των Περιφερειών».

Να σημειωθεί ότι χρόνια τώρα και μέχρι πέρυσι, τα χρήματα αυτά, όπως είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, εγκρίνονταν κανονικά από την ίδια Υπηρεσία, χωρίς να προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Ανάλογα ποσά εγκρίνονται και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σημασία…
Με τα χρήματα αυτά, τα αεροσκάφη της Αερολέσχης Μυτιλήνης πραγματοποιούσαν περιπολίες και βοηθούσαν σε σημαντικό βαθμό το έργο της 359 Μοίρας Αεροσκαφών Δημοσίων Υπηρεσιών όσον αφορά στην πυροπροστασία.
Σημειώνεται ότι από τις 20.000 ευρώ που θα δίνονταν για τα καύσιμα, οι 18.000 προορίζονταν για την Αερολέσχη Μυτιλήνης. Ελλείψει πλέον καυσίμων, δε θα γίνονται οι περιπολίες από αέρα και μένουν μόνο τα PZL γι’ αυτόν το σκοπό.

Παράλληλα ευνουχίζεται το έργο των υπόλοιπων εθελοντικών οργανώσεων, αφού δε θα έχουν τη δυνατότητα να εξοπλιστούν με καύσιμα για να μπορούν να κινηθούν και να σπεύσουν στο σημείο που εκδηλώνεται μία πυρκαγιά.
Ήδη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στη Λέσβο προχωρά σε έλεγχο της σκοπιμότητας της κάθε δαπάνης της Περιφέρειας, αντί του ελέγχου νομιμότητας στον οποίο και μόνο υποχρεούται. Αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί και σοβαρή θεσμική εκτροπή, αφού η ασκούμενη πολιτική από μέρους της Περιφέρειας τίθεται υπό έγκριση της όποιας υπηρεσίας.


Το έγγραφο με το οποίο η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Νομό Λέσβου υποθηκεύει την ασφάλεια του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού

Καταγγελία στον υπουργό
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Βερβέρης ήδη έχει στείλει επιστολή στον κ. Στυλιανίδη, στην οποία σημειώνεται: «Πρόσφατα, σε σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με θέμα την πρόληψη των πυρκαγιών, μεταξύ άλλων αναφερθήκατε στη λύση που προωθεί το Υπουργείο σας, στο θέμα συντήρησης και προμήθειας καυσίμων των πυροσβεστικών αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι εθελοντικές οργανώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Νομού Λέσβου αρνήθηκε να προβεί σε δέσμευση του ποσού των 20.000 ευρώ, που προορίζεται για την προμήθεια καυσίμων της Αερολέσχης και εθελοντικών οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου. Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο η Νομαρχία Λέσβου, όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, κάλυπταν τις ανάγκες των εθελοντικών οργανώσεων σε καύσιμα εδώ και πολλά χρόνια.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή κινδυνεύουν να μείνουν ακινητοποιημένα τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα των πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Βερβέρης σε δήλωσή του δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όπως σημείωσε, «η άρνηση της Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία επί σειρά ετών θεωρούσε σύννομο το σχετικό αίτημα, τινάζει στον αέρα την πυροπροστασία του νησιού. Η στέρηση των καυσίμων από τις εθελοντικές οργανώσεις σημαίνει ότι αυτές δε θα μπορούν να δράσουν, ιδιαίτερα σε μία οικονομική περίοδο που το έργο των εθελοντών κρίνεται πολύ σημαντικό, αν όχι καθοριστικό.». Παράλληλα έσπευσε να τονίσει ότι θεωρεί ανεξήγητη την απόφαση αυτή όταν λίγες μέρες πριν ο κ. Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, δεσμεύτηκε πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει λυθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey