Απαράδεκτη η κατάσταση που παρατηρείται στους κώδωνες ανακύκλωσης

Ανακύκλωση α λα ελληνικά

20/06/2013 - 15:32

Δεν είναι λίγες οι φορές που γύρω από τους κώδωνες ανακύκλωσης επικρατεί το χάος εξ αιτίας των ανακυκλώσιμων υλικών που δε χωρούν μέσα σε αυτούς και βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τους κώδωνες. Οι ειδικοί αυτοί κάδοι χρησιμεύουν στο να γίνεται μια πιο οργανωμένη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, στην οποία συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτοικοι της πόλης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που γύρω από τους κώδωνες ανακύκλωσης επικρατεί το χάος εξ αιτίας των ανακυκλώσιμων υλικών που δε χωρούν μέσα σε αυτούς και βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τους κώδωνες. Οι ειδικοί αυτοί κάδοι χρησιμεύουν στο να γίνεται μια πιο οργανωμένη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, στην οποία συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτοικοι της πόλης. Ωστόσο αυτή η διαχείριση πολλές φορές δε γίνεται με τον πιο σωστό τρόπο.

Σακούλες γεμάτες πλαστικά μπουκάλια, ή κουτάκια αλουμινίου ή χαρτιά που ξεχειλίζουν από τους κώδωνες, θα συναντήσει κανείς στα διάφορα σημεία ανακύκλωσης της πόλης.

Το πρόβλημα αυτό είναι έντονο κυρίως στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, στη μαρίνα Μυτιλήνης. Εκτός του ότι οι σακούλες τοποθετούνται μπροστά ή πίσω από τους κώδωνες, υπάρχουν και υλικά κάτω από ή ανάμεσα σε αυτούς. Αυτά βρέθηκαν εκεί προφανώς μετά την προσπάθεια κάποιων να τα τοποθετήσουν εντός των κωδώνων, οι οποίοι ήταν ήδη γεμάτοι.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που σημειώνονται. Σύμφωνα με τους αρμοδίους της «Ανακύκλωσης Αιγαίου» - εταιρεία που έχει αναλάβει, με σχετική σύμβαση να αδειάζει τους κάδους -, παρατηρείται αρκετές φορές σακούλες να εμπεριέχουν ανακατεμένα σκουπίδια με ανακυκλώσιμα υλικά!

Κάποιοι δε, δε φροντίζουν να μειώσουν τον όγκο των υλικών, ώστε να γίνει εξοικονόμηση χώρου. Βάζουν τα πλαστικά μπουκάλια του νερού ή τα τενεκεδάκια αλουμινίου χωρίς να τα συμπιέσουν, κι έτσι μειώνεται ο αριθμός των συσκευασιών που χωράει ο ειδικός κάδος.

Στο Μακρύ Γιαλό, παρά το ότι υπάρχουν δύο κώδωνες για πλαστικά αντικείμενα, ένας για μεταλλικά, ένας για γυάλινα και ένας για χαρτικά, αλλά και άλλοι τρεις μεγάλοι κάδοι για χαρτί, πολλές φορές δεν επαρκούν.

Οι αιτίες είναι δύο. Η πρώτη έχει να κάνει με τη μη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από πλευράς πολιτών. Η δεύτερη συνδέεται με το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης επιλέγουν το Μακρύ Γιαλό, αφού εκτιμάται απ’ όσους ασχολούνται με την ανακύκλωση, ότι είναι το πιο κεντρικό σημείο. Οι δύο αυτοί λόγοι συνηγορούν στο να αντικρίζει κανείς εικόνες ακαταστασίας εκεί, αφού στις υπόλοιπες το φαινόμενο δεν είναι τόσο οξύ.


Οι κώδωνες στο Μακρύ Γιαλό το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουνίου

Κι αλλού…
Κώδωνες ανακύκλωσης υπάρχουν στην Επάνω Σκάλα - πρώην εργοστάσιο Καλαμάρη, στο λιμάνι πίσω από το Δημοτικό Κολυμβητήριο, στη μαρίνα στο Μακρύ Γιαλό και στο δρόμο για το αεροδρόμιο λίγο μετά τη διασταύρωση της Βαρειάς. Όλοι τους βρίσκονται σε παραλιακές ζώνες, καθώς ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Η εταιρεία ανακύκλωσης έχει υπογράψει σύμβαση από το 2009 με το Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να συλλέγει τα ανακυκλώσιμα υλικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια προς τις περιοχές.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, μίλησε στο «Ε» για το συγκεκριμένο ζήτημα και τόνισε ότι κάδοι ανακύκλωσης θα έπρεπε να υπάρχουν κανονικά σε όλη την πόλη, επισημαίνοντας ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Δήμο.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι εντός του Ιουλίου θα έχουν τοποθετηθεί 300 κάδοι ανακύκλωσης σε όλο το νησί, ενώ ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση με την εταιρεία που θα αναλάβει να μαζεύει τα ανακυκλώσιμα υλικά. Οι κάδοι αυτοί θα μπουν σε διάφορα σημεία της πόλης, αφού προηγουμένως εκπονηθεί σχετική μελέτη. Μάλιστα πρόκειται να μοιραστούν σχετικά φυλλάδια, όπου θα αναγράφονται αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά στην ανακύκλωσή. Επίσης, αναμένεται, μετά τη Μυτιλήνη, να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης σε όλο το νησί.

Βέβαια το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι οι πολίτες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες για σωστή και αποτελεσματική απόρριψη ανακυκλώσιμων υλικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey