Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε άπορους και ανασφάλιστους Λημνιούς

Στρατιωτικός γιατρός «φύλακας άγγελος»

19/06/2013 - 15:23

Μια σημαντική κοινωνική παρέμβαση έρχεται να προστεθεί μέσα στις άλλες που υποστηρίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Λήμνο.

Μια σημαντική κοινωνική παρέμβαση έρχεται να προστεθεί μέσα στις άλλες που υποστηρίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Λήμνο. Ένας στρατιωτικός γιατρός, ο παθολόγος Θωμάς Λούκας, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε άπορους και ανασφάλιστους Λημνιούς. Δέχεται καθημερινά στο ιατρείο του ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λούκα, «όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε, πόσο μάλλον εμείς οι στρατιωτικοί θα πρέπει να είμαστε κοντά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Τους τελευταίους τρεις μήνες, στο ιατρείο του ο κ. Λούκας δέχεται άπορους και ανασφάλιστους πολίτες της Λήμνου και τους εξετάζει δωρεάν. Την ιδέα έδωσε στον κ. Λούκα ένας φίλος του, που του ζήτησε να επισκεφτεί κάποιο γείτονά του ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτεί γιατρό.

Μετά από αυτή την επίσκεψη, ο γιατρός προβληματίστηκε για το εύρος του προβλήματος, ενώ σε συζητήσεις του με διάφορους γνωστούς του διαπίστωσε ότι ήταν πάρα πολλοί οι ανασφάλιστοι, κυρίως νέοι σε ηλικία, αλλά και ηλικιωμένοι που δεν τους έφτανε η σύνταξη και αυτοί που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Αφορμής δοθείσης…
Με αφορμή την πρώτη του επίσκεψη σε άπορο, αποφάσισε να δέχεται στο ιατρείο του τους άπορους και ανασφάλιστους Λημνιούς. Αρχικά, είχε ορίσει το Σάββατο ως την ημέρα που θα δεχόταν, αλλά επέκτεινε αυτό το άτυπο κοινωνικό ιατρείο, έτσι ώστε να λειτουργεί καθημερινά.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Μητροπολίτη Λήμνου όσο και με τις εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και επιτεύχθηκε πιο συντονισμένα η παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Καθημερινά στο ιατρείο του κ. Λούκα δεκάδες άποροι, ανασφάλιστοι αλλά και ηλικιωμένοι εξετάζονται δωρεάν, ενώ οι δραστηριότητες του γιατρού δεν περιορίζονται μόνο στην εξέταση των ασθενών στο ιατρείο του. Πριν από δύο περίπου μήνες είχε διοργανώσει δωρεάν μετρήσεις σακχάρου για τους κατοίκους της Μύρινας, ενώ έχει δώσει ομιλίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, στα περισσότερα σχολεία της Λήμνου.

Τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Λούκας έχει αναπτύξει μια σημαντική κοινωνική δράση, πραγματοποιώντας ομιλίες σε διάφορες διοργανώσεις συλλόγων και άλλων φορέων. Κυρίως, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα εκπαίδευσης του πληθυσμού στις πρώτες βοήθειες, καθώς και σε θέματα παροχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο κ. Λούκας τα τελευταία επτά χρόνια είχε ασχοληθεί με την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και αυτό τον έκανε να πιστεύει ότι όπως εκπαιδεύονται οι γιατροί, έτσι πρέπει να εκπαιδεύονται και οι ασθενείς, και τότε γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι απέναντι στις νόσους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey