Ζητάει χρηματοδοτήσεις για τα υδατοδρόμια ο Γιακαλής

Θέλει υδροπλάνα το Βόρειο Αιγαίο

31/05/2013 - 15:28

Ένα εναλλακτικό μέσο συγκοινωνίας, τα υδροπλάνα, θέλει να φέρει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η Περιφέρεια, τα οποία μπορούν να δώσουν συγκοινωνιακές λύσεις τόσο για τα μικρά, όσο και για τα μεγάλα νησιά. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη.

Ένα εναλλακτικό μέσο συγκοινωνίας, τα υδροπλάνα, θέλει να φέρει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η Περιφέρεια, τα οποία μπορούν να δώσουν συγκοινωνιακές λύσεις τόσο για τα μικρά, όσο και για τα μεγάλα νησιά. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη.

Η περιφερειακή αρχή ξεκίνησε τις πρώτες διερευνητικές κινήσεις μετά από επεξεργασία των τοπικών δεδομένων, αλλά και των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, με επιστολές του στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στο γενικό γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Γιώργο Γιαννούση, και στο διευθύνοντα σύμβουλο του «Invest in Greece», Στέφανο Ησαΐα, υπογράμμισε τις προθέσεις της Περιφέρειας για την ένταξη των νησιών της στο σχετικό σχεδιασμό. Παράλληλα ζήτησε την άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και σχετικές επαφές που θα συμβάλουν στην προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται.

Ο κ. Γιακαλής επιδιώκει την κατασκευή υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου.

Τι λέει ο νέος νόμος
Σύμφωνα με το νέο νόμο, ιδιώτες, εταιρείες, περιφέρειες, δήμοι, ενώσεις πρόσωπων, αλλά και το Δημόσιο, θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια. Υπεύθυνη να παραλαμβάνει αιτήσεις κάθε ενδιαφερομένου και εκείνη που χορηγεί άδειες λειτουργίας υδατοδρομίων, είναι η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών.

Τα υδατοδρόμια θα μπορούν να κατασκευάζονται ακόμη και με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Για να επιταχυνθεί η κατασκευή τους, θα μπορεί να αξιοποιηθεί η διαδικασία «fast track». Επίσης έχει θεσπιστεί η χρήση των «υδάτινων πεδίων» (όπου δηλαδή δε θα απαιτείται άδεια) για τις έκτακτες-τουριστικές πτήσεις εκτός υδατοδρομίων.

Οι ενδιαφερόμενοι για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το διαμορφωμένο πλαίσιο, θα υποβάλουν τους φακέλους τους στην «Invest in Greece» και εκείνοι που θέλουν να αναπτύξουν σχέδια δημοσίων επενδύσεων, θα στέλνουν τους φακέλους τους στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο κ. Γιακαλής, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νησιών και κρίνουμε πως η προοπτική λειτουργίας υδατοδρομίων, εκτός του ότι δημιουργεί σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, θα συμβάλλει και στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων, εμπεδώνοντας παράλληλα το αίσθημα της ασφάλειας και της κρατικής μέριμνας στους κατοίκους των νησιών μας.

Συγχρόνως θα ενισχύσει τον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί για τα νησιά μας βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Θέλουμε και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο τη συγκεκριμένη δράση, δημιουργώντας ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη για τις νησιωτικές μας κοινωνίες.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey