Ικανοποίηση από τους φορείς της Λήμνου. Με «European Express» και «Θεόφιλο» η σύνδεση των νησιών με τη βόρειο Ελλάδα

Εκτός δρομολογίων το «Aqua Maria»

16/04/2013 - 16:02

Νέες θετικές εξελίξεις, με την αποδρομολόγηση του πλοίου «Aqua Maria» και την επαναφορά του πλοίου «Ταξιάρχης» στη βασική γραμμή που συνδέει τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο με το Λαύριο και τη βόρειο Ελλάδα, σημειώθηκαν μετά την κατάθεση νέας βελτιωμένης πρότασης από πλευράς τής ΝΕΛ για τα θερινά δρομολόγια, την οποία ενέκρινε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Νέες θετικές εξελίξεις, με την αποδρομολόγηση του πλοίου «Aqua Maria» και την επαναφορά του πλοίου «Ταξιάρχης» στη βασική γραμμή που συνδέει τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο με το Λαύριο και τη βόρειο Ελλάδα, σημειώθηκαν μετά την κατάθεση νέας βελτιωμένης πρότασης από πλευράς τής ΝΕΛ για τα θερινά δρομολόγια, την οποία ενέκρινε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σ’ ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τη βόρειο Ελλάδα, αυτή αρχικά θα γίνει από το πλοίο «European Express», ενώ από την 1η Ιούνιου θα αντικατασταθεί από το πλοίο «Θεόφιλος».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε, όπως υποστηρίζουν οι φορείς της Λήμνου, μετά και τις αλλεπάλληλες πιέσεις που είχε δεχθεί η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και της άρνησης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των φορέων της Λήμνου να δεχθούν το πλοίο «Aqua Maria» στα θερινά δρομολόγια.

Οι αντιδράσεις τόσο του δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Κωστή Μουσουρούλη και απαίτησε την απόσυρση του «Aqua Maria» από τη Λήμνο, όσο και των άλλων φορέων, σε συνδυασμό με το γεγονός της άμεσης κλήσης σε απολογία της εταιρείας από το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με την αιτιολογία της μη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, βοήθησαν τα μέγιστα στην επίλυση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων του νησιού.

Ήδη, την Παρασκευή 12 Απριλίου συνεδρίασε η Επιτροπή των Τοπικών Φορέων του νησιού, η οποία και ομόφωνα αποφάσισε να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι εξελίξεις στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου, στη συνεδρίαση χθες Δευτέρα 15 Απριλίου. Η Επιτροπή συναντήθηκε και με τους τοπικούς εκπροσώπους κομμάτων, από τους οποίους και ζήτησε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Λήμνου βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το γενικό γραμματέα τού Υπουργείου, Αθανάσιο Μπούσιο, και το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη.

Λόγω αντίδρασης…
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδιαμαντή σημείωσε: «Η εντονότατη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας δεν επέτρεψε στα όποια συμφέροντα να καταδικάσουν τον τόπο μας σε οικονομικό μαρασμό. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε όσα δικαιούμαστε.» Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου και ιδιαίτερα τον κ. Σπιλάνη, «για το σθένος που επέδειξε στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών».

Όμως τη συμπαράστασή τους στο αγώνα των Λημνιών για την επίλυση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων εξέφρασαν με επιστολές τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, και τα Επιμελητήρια Λέσβου και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, στην επιστολή του τονίζει: «Τον τελευταίο καιρό, η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το βόρειο Αιγαίο έχει υποβαθμιστεί σε βαθμό που δεν είναι ανεκτός, ούτε από την επιχειρηματική κοινότητα, ούτε από τους πολίτες της περιοχής μας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο καλεί τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια των παρεμβάσεών τους, ώστε το πρόβλημα να αρθεί. Πολύ περισσότερο που έχουμε μπροστά μας τη θερινή τουριστική περίοδο, με το αυτονόητο και για τις δύο πλευρές οικονομικό ενδιαφέρον.»

Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, τονίζει: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών των νησιών μας, η διαιώνιση του οποίου αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα και για τον κλάδο του τουρισμού. Το Επιμελητήριο Λέσβου θεωρεί ότι άμεσα πρέπει να επανέλθει στη γραμμή που συνδέει το Νομό μας με τη βόρειο Ελλάδα, ένα πλοίο που να καλύπτει απόλυτα τις προδιαγραφές που αναγράφονται στη σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας και σε καμμία περίπτωση να μη συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δρομολογίου το πλοίο “Ταξιάρχης”.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey