Σχεδιασμός από το Δήμο Λέσβου

Αξιοποίηση των δασών για βόσκηση

05/04/2013 - 21:18

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός αποκάλυψε στο «Ε» πως ο Δήμος Λέσβου σχεδιάζει την αξιοποίηση του συνόλου των δημοτικών δασών και δασικών εκτάσεων για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Σε αυτήν τη φάση γίνεται η πλήρης καταγραφή των ακινήτων που διαθέτει ο Δήμος Λέσβου.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός αποκάλυψε στο «Ε» πως ο Δήμος Λέσβου σχεδιάζει την αξιοποίηση του συνόλου των δημοτικών δασών και δασικών εκτάσεων για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Σε αυτήν τη φάση γίνεται η πλήρης καταγραφή των ακινήτων που διαθέτει ο Δήμος Λέσβου. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, η δημοτική αρχή θα γνωρίζει τις εκτάσεις που ανήκουν στο Δήμο. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών βοσκοϊκανότητας. Από αυτές θα προκύψει με επιστημονικά κριτήρια ο αριθμός των ζώων που μπορούν να εκτραφούν στα δάση και τις δασικές εκτάσεις του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο Δήμος θα καλέσει τους κτηνοτρόφους του νησιού να δηλώσουν ποιες εκτάσεις ενδιαφέρονται να νοικιάσουν. Έτσι ο Δήμος θα αποκτήσει πρόσθετα έσοδα από τα ενοίκια που θα εισπράττει. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να αυξήσουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν από το 2015 και μετά. Διότι με τη νέα ΚΑΠ οι επιδοτήσεις θα κατανέμονται με βάση τις εκτάσεις που αξιοποιεί κάθε αγροτική εκμετάλλευση. Επιπροσθέτως, με την ενέργεια αυτή θα προστατευθεί και το περιβάλλον. Είναι γνωστό πως τα δάση καθαρίζονται κατά τη βόσκηση από τα κοπάδια, γι’ αυτό θεωρείται μέτρο προστασίας από τις πυρκαγιές, αρκεί να τηρούνται τα όσα προβλέπονται από τις μελέτες βοσκοϊκανότητας.

Πολύ απλά, η δημοτική αρχή προσπαθεί με έναν σμπάρο να πιάσει τρία τρυγόνια, να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου από την ενοικίαση των βοσκοτόπων, να δώσει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να εισπράξουν περισσότερες επιδοτήσεις και παράλληλα να προστατεύσει τα δάση του νησιού.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Όλα τα παραπάνω αφορούν τα επόμενα έτη. Για φέτος, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου θα εγκρίνει την ενοικίαση των δημοτικών βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της Λέσβου όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Το θέμα θα συζητηθεί εντός του μηνός, όπως μας διαβεβαίωσε προχθές ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Βατός, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην κατάθεση των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης από τους κτηνοτρόφους.

Αυτή την περίοδο καταρτίζονται οι προτάσεις των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων προς τις δημοτικές ενότητες (πρώην καποδιστριακοί δήμοι). Στη συνέχεια, οι δημοτικές ενότητες θα στείλουν τις εισηγήσεις τους στη δημοτική αρχή προκειμένου να καταρτιστεί η εισήγηση που θα φθάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ενοικίαση των δημοτικών βοσκοτόπων είναι μείζονος σημασίας για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Διότι με τα ενοικιαστήρια αυτά θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις εκτάσεις που απαιτούνται προκειμένου να εισπράξουν τις επιδοτήσεις που αναλογούν στα κοπάδια τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey