Η μεγάλη έκθεση «Αιγαίον - Η γέννηση ενός αρχιπελάγους» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», στη Θεσσαλονίκη

Πρώτος μήνας επιτυχημένης παρουσίασης

23/03/2013 - 13:32

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση κοινού, ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας παρουσίασης της έκθεσης «Αιγαίον - Η γέννηση ενός αρχιπελάγους», στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis», στη Θεσσαλονίκη.

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση κοινού, ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας παρουσίασης της έκθεσης «Αιγαίον - Η γέννηση ενός αρχιπελάγους», στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis», στη Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη σύμπραξη του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της Tetragon και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής τής UNESCO.

Επισκέψεις σχολείων
Ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις και ειδικές επιστημονικές ενημερώσεις οργανώνονται καθημερινά στο χώρο της έκθεσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ήδη, τον πρώτο μήνα παρουσίασης της έκθεσης, συμμετείχαν στις ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες 900 περίπου μαθητές κι εκπαιδευτικοί από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και από σχολεία που επισκέφτηκαν τη βόρειο Ελλάδα, μεταξύ των οποίων το Γενικό Λύκειο Μύρινας και το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

Μαθητές κι εκπαιδευτικοί γνώρισαν την ιστορία δημιουργίας του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και σε συνάρτηση με το χρόνο διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων, τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την Προϊστορία μέχρι τις μέρες μας, αλλά και μοναδικές εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους.
 

Κύκλος επιστημονικών ημερίδων
Αρχή με τα «Ηφαίστεια του Αιγαίου»

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης «Αιγαίον - Η γέννηση ενός αρχιπελάγους», πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων κύκλος επιστημονικών ημερίδων, που θα ξεκινήσει στο Κέντρο «Νόησις» το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, με ημερίδα η οποία θα έχει ως θέμα τα «Ηφαίστεια του Αιγαίου».

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται µε τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου, του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις». Στο πλαίσιό τους θα πραγματοποιήσουν διαλέξεις διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες. Στόχος των ημερίδων είναι η γνωριμία του κοινού με τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου Πελάγους, τις γεωδυναμικές διεργασίες όπως την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητα, που συνέβαλαν στη δημιουργία του και συνεχίζουν να είναι ενεργές μέχρι σήμερα, αλλά και τον εντυπωσιακό πλούτο των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν τη συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στη λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων χρόνων.

Στόχος της πρώτης ημερίδας με θέμα «Ηφαίστεια του Αιγαίου», είναι η γνωριμία του κοινού με το φαινόμενο της ηφαιστειότητας, τα μεγάλα ηφαίστεια του Αιγαίου και τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκαν σε εκατομμύρια έτη στο χώρο του Αιγαίου. Στη διάρκειά τους θα γίνουν διαλέξεις απ’ τον καθηγητή Γεωλογίας Σπύρο Παυλίδη, κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ., με θέμα «Η γεωτεκτονική διαμόρφωση του Αιγαίου και η ηφαιστειότητά του. Από τη Σαμοθράκη στη Λέσβο και τη Σαντορίνη», τον ομότιμο καθηγητή Ηφαιστειολογίας - Γεωθερμίας Α.Π.Θ. Μιχάλη Φυτίκα, με θέμα «Τα ηφαίστεια του Αιγαίου. Από τη Λήμνο, τη Λέσβο και την Πάτμο στο ενεργό ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου - Κως, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μέθανα, Σουσάκι», και τον καθηγητή Σεισμολογίας Α.Π.Θ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, με θέμα «Η παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης και η πρόσφατη (2011 - ‘12) σεισμοηφαιστειακή κρίση».

Θα ακολουθήσει ξενάγηση των συμμετασχόντων στην έκθεση από τον αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey