«Καμπάνα» 450.000 ευρώ χθες απ’ τη ΔΟΥ στο Νοσοκομείο, ενώ ακολουθούν ακόμη τέσσερα πρόστιμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που προκαλούν παραιτήσεις από τη διοίκηση

Νοσοκομείο, έρμαιο προστίμων…

07/03/2013 - 15:02

Οι φορολογικές παραβάσεις που αφορούσαν στο μεγάλο σκάνδαλο του οξυγόνου δίνουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τη χαριστική βολή, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχουν ως άμεση συνέπεια τη διάλυση του ιδρύματος.

Οι φορολογικές παραβάσεις που αφορούσαν στο μεγάλο σκάνδαλο του οξυγόνου δίνουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τη χαριστική βολή, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχουν ως άμεση συνέπεια τη διάλυση του ιδρύματος. Το οποίο ίδρυμα, σε συνέχεια του προστίμου που βεβαιώθηκε χθες, μένει ακέφαλο από διοίκηση, αλλά κυρίως μένει δίχως ρευστό για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παροχή υπηρεσιών υγείας σ’ όλο το νησί. Σε επόμενο στάδιο, ενδεχομένως πολύ σύντομα, η Εφορία θα αναζητήσει την είσπραξη των βεβαιωθέντων για το σκάνδαλο προστίμων σε πρώην διοικητή, αλλά και σ’ όποιον θα ασκεί διοίκηση.

Θυμίζουμε ότι το 2006, με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, αποκαλύφθηκε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που αφορούσε στην προμήθεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης την περίοδο 1999 - 2006. Το Νοσοκομείο εμφανιζόταν να αγοράζει και να πληρώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες οξυγόνου σε σχέση με αυτές που πραγματικά προμηθευόταν.

Ενώ ήταν σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου, διερευνήθηκε απ’ το ΣΔΟΕ η υπόθεση και φορολογικά. Μετά την επιβολή προστίμου για την παράβαση έκδοσης εικονικών τιμολογίων στην προμηθεύτρια εταιρεία, καθώς και στον αντιπρόσωπό της στο νησί, ασκήθηκε δίωξη και κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τη «λήψη» εικονικών τιμολογίων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, διώκεται και αυτός που εκδίδει πλαστά τιμολόγια, αλλά και αυτός που τα αποδέχεται, εν προκειμένω το Βοστάνειο.

Πρόστιμα σε αναστολή
Όπως είχε γράψει το «Ε», στην εταιρεία είχε επιβληθεί πρόστιμο της τάξης τού 1,8 εκατ. ευρώ, το οποίο αποδέχθηκε και πλήρωσε, ενώ το Νοσοκομείο προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης επέβαλε έξι συνολικά πρόστιμα στο Νοσοκομείο, για το ίδιο αδίκημα, συνολικού ύψους, όπως και για την εταιρεία, 1,8 εκατ. ευρώ.

Το Νοσοκομείο πέτυχε τα πρόστιμα αυτά να τεθούν σε αναστολή, που όμως σταδιακά για ένα μετά το άλλο η αναστολή αυτή λήγει. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 2012 το Νοσοκομείο κλήθηκε να πληρώσει το πρώτο πρόστιμο ύψους 111.000 ευρώ, το οποίο αντιμετωπίστηκε απ’ την Εφορία με συμψηφισμό μέρους τακτικής χρηματοδότησης που αφορούσε στο Βοστάνειο.

Χθες, απ’ την Εφορία Μυτιλήνης βεβαιώθηκε το δεύτερο πρόστιμο, ύψους 450.000 ευρώ, ενώ δεν είναι γνωστό με τι ρυθμό θα ακολουθήσει η απαίτηση και των υπόλοιπων τεσσάρων, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύσκεψη στη ΔΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το μεσημέρι χθες πραγματοποιήθηκε υπό τον έφορο Μυτιλήνης, Παναγιώτη Μπαρούτη, σύσκεψη στη ΔΟΥ με αντικείμενο τα πρόστιμα που αφορούν στο Νοσοκομείο. Για το δεύτερο πρόστιμο των 450.000 ευρώ αποφασίστηκε και πάλι να γίνει συμψηφισμός, στο πλαίσιο τακτικής χρηματοδότησης που εκκρεμεί προς το Βοστάνειο για λειτουργικές δαπάνες και προμηθευτές, ύψους περίπου 600.000 ευρώ.

Για τα υπόλοιπα πρόστιμα, η κρατούσα άποψη μεταξύ των στελεχών της Εφορίας (που δεν έχουν αντιμετωπίσει ανάλογη υπόθεση στο παρελθόν) είναι πως αν δεν υπάρχουν άλλες χρηματοδοτήσεις προς συμψηφισμό, θα πρέπει γίνει καταλογισμός στους εκπροσώπους του Νοσοκομείου. Δηλαδή στους διοικητές, του τότε, όταν επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, και τού τώρα, σε όποιον θα είναι διοικητής όταν βεβαιωθούν τα επόμενα τέσσερα.


Εκτός διοίκησης Χρήστος Θεοδώρου και Μαρία Ψήμμα
Παραιτούνται…

Αν επιβεβαιωθεί η άποψη των εφοριακών της Μυτιλήνης - θα υποβληθεί ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών - πως θα πρέπει η εξόφληση των προστίμων να γίνει με καταλογισμό στους διοικητές, τότε στο στόχο της Εφορίας αναμένεται να μπει ο πρώην διοικητής Σταύρος Ψαρρόπουλος, αλλά και όποιος θα είναι διοικητής στο Βοστάνειο, το οποίο απ’ τα τέλη Δεκεμβρίου παραμένει χωρίς διοικητή, και από χθες, λόγω του συμψηφισμού, απομένει και δίχως κονδύλια για την κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών του.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δεύτερο πρόστιμο για το οξυγόνο, που «κόβει» 450.000 ευρώ πίστωση απ’ το Νοσοκομείο, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Μαρία Ψήμμα, φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή της στον υπουργό Υγείας, επικαλούμενη αδυναμία να συμμετέχει σε ένα όργανο που δεν μπορεί, ελλείψει πιστώσεων, να ασκήσει διοίκηση.

Ομοίως για τους ίδιους λόγους φέρεται να υπέβαλε προς τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή διοικητή και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοδώρου.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας, αλλά και η διοίκηση του Νοσοκομείου, όποτε και με όποια μορφή, οφείλουν πέρα απ’ τις ενέργειες για την εξασφάλιση των πόρων που χρειάζεται το ίδρυμα για την απρόσκοπτη λειτουργία του, να απαιτήσουν αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη το Νοσοκομείο απ’ τους υπαιτίους του σκανδάλου του οξυγόνου, που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα - και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη - το Νοσοκομείο και μαζί του, όλο το νησί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey