Τέλος στην «αμαρτωλή» κατάσταση δεκαετιών για το Κληροδότημα Βοστάνη, που περνά ως περιουσιακό στοιχείο στο Νοσοκομείο. Καταργούνται Α.Φ.Μ. και Αριθμός Μητρώου Εργοδότη για να μη γίνουν ποτέ ξανά προσλήψεις

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 14 εργαζόμενοι

07/03/2013 - 14:44

Η αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε με την παραίτηση Κατσιφαράκη για το Κληροδότημα Βοστάνη και τους 14 υπαλλήλους που απασχολούσε, ολοκληρώθηκε χθες νωρίς το πρωί, με την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου να τους απολύσει, ουσιαστικά καταργώντας το Κληροδότημα.

Η αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε με την παραίτηση Κατσιφαράκη για το Κληροδότημα Βοστάνη και τους 14 υπαλλήλους που απασχολούσε, ολοκληρώθηκε χθες νωρίς το πρωί, με την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου να τους απολύσει, ουσιαστικά καταργώντας το Κληροδότημα. Τυπικά, με την απόφαση αυτή δίνεται τέλος σε μια πολυσυζητημένη κατάσταση που κρατούσε δεκαετίες τώρα, από τότε που η λειτουργία του ιδρύματος πέρασε απ’ τα Φιλανθρωπικά στο κράτος, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα με το δημόσιο χαρακτήρα του και «κυψέλες» λειτουργίας ως ιδιωτικός φορέα, με τη διαχείριση της κληρονομιάς Βοστάνη. Τα κρίσιμα ζητήματα που προκαλεί η απόφαση είναι τι θα γίνουν οι 14 εργαζόμενοι που μένουν στο δρόμο, αλλά και πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου, που στηρίζονταν μάλιστα κάποιες αποκλειστικά σε αυτούς.

Στις 9 το πρωί χθες πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του Κληροδοτήματος Βοστάνη, με βασικό θέμα τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα των εργαζόμενων στο Κληροδότημα. Σημειωτέον ότι απ’ την παραίτηση του Δημήτρη Κατσιφαράκη και μετά, το Κληροδότημα παραμένει δίχως πρόεδρο, αφού ο Χρήστος Θεοδώρου, που ως διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας αναπλήρωνε το διοικητή του Νοσοκομείου, είχε ψήφο μόνο σε διοικητικά θέματα, και μόνο στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου κι όχι και στη διοίκηση του Κληροδοτήματος.

Οπότε, η εισήγηση του θέματος έγινε απ’ το νομικό σύμβουλο του φορέα, το δικηγόρο Στέλιο Κίνδερλη, που πρότεινε την κατάργηση του Α.Φ.Μ. των Κληροδοτημάτων, όπως και του Αριθμού Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ώστε μελλοντικά να μην υπάρχει δυνατότητα για νέες προσλήψεις. Ο κ. Κίνδερλης εισηγήθηκε και έγινε ομόφωνα δεκτό τα τρία Κληροδοτήματα του Νοσοκομείου, Βοστάνη, Χλιμίτζα, Βερβέρη, να πάψουν να υφίστανται ως ξεχωριστές δραστηριότητες και να περάσουν στο Νοσοκομείο ως περιουσιακά του στοιχεία.

Χωρίς νομική προσωπικότητα
Κατ’ αρχάς χρειάζεται να επισημάνουμε ότι είχε επικρατήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να χαρακτηρίζεται ως κληροδότημα το Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείρισης Βοστάνη, που ήταν και το μεγαλύτερο απ’ τις τρεις παρόμοιες κληρονομιές-δωρεές που διαθέτει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την υποστήριξη συγκεκριμένων σκοπών του, παρ’ ότι είχαν εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας απ’ αυτό του Κληροδοτήματος. Ή, για να ακριβολογούμε, ως Κεφάλαια Αυτοτελούς Διαχείρισης δεν είχαν νομική προσωπικότητα και ούτε θεωρητικά θα μπορούσαν να λειτουργούν ως αυτόνομα νομικά πρόσωπα.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την ένταξη του Βοστάνειου στο ΕΣΥ, αλλά και μετά τον ορισμό προέδρου απ’ το Υπουργείο Υγείας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για πρώτη φορά το 1987, διατηρήθηκε το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας κι ενός παράλληλου ιδρύματος - του Κληροδοτήματος Βοστάνη -, με δική του διοίκηση, δικό του Α.Φ.Μ., δικό του ΑΜΕ.

Κι είναι αλήθεια πως μέσω της εκμετάλλευσης της περιουσίας των τριών Κληροδοτημάτων, πάμπολλες φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν λύσεις για το Νοσοκομείο και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, κυρίως οικονομικής φύσης. Γεγονός όμως είναι πως αυτή η ίδια περιουσία αποτέλεσε βάση για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, κυρίως με προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες, που στη συντριπτική τους βέβαια πλειοψηφία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι χρειάζονταν για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.


Θα διεκδικήσουν πρόσληψη στο Νοσοκομείο
Στα δικαστήρια για τη δουλειά τους…

Υιοθετώντας την πρόταση του κ. Κίνδερλη και ομόφωνα με τις ψήφους των Μαρίας Ψήμμα, Κατίνας Τσούνη, Μαρίας Γέραλη και Στρατή Σπυριάδη, καταργήθηκαν οι Α.Φ.Μ. και οι ΑΜΕ των Κληροδοτημάτων και απολύονται οι 14 εργαζόμενοι, οι δύο εκ των οποίων είχαν προσληφθεί απ’ το 2007 για τις ανάγκες του Κληροδοτήματος, επί προεδρίας Σταύρου Ψαρρόπουλου, και οι υπόλοιποι 12, απ’ το 2009, επί προεδρίας Άρη Χατζηκομνηνού, για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Οι αρχικές τους συμβάσεις ήταν ορισμένου χρόνου και λίγο πριν αποχωρήσει ο κ. Χατζηκομνηνός, μετατράπηκαν σε αορίστου.

Όπως έγραψε το «Ε» πριν τρεις μήνες, με την παραίτηση του Δημήτρη Κατσιφαράκη εξ αιτίας αυτών των προσλήψεων το Κληροδότημα Βοστάνη παρουσίαζε τότε «άνοιγμα» της τάξης των 700.000 ευρώ, που επιμεριζόταν σε οφειλές για 14 μήνες εργασίας των αμειβομένων απ’ το Κληροδότημα και σε οφειλές προς το ΙΚΑ, που ξεπερνούσαν τις 420.000 ευρώ.

«Δεν μπορεί το ΙΚΑ να χρωστά στο Βοστάνειο 7,5 εκατ. ευρώ και να διεκδικεί μερικές χιλιάδες για την ασφάλιση των εργαζομένων που καλύπτει το Κληροδότημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των γιατρών, Στρατής Σπυριάδης, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι το συμβούλιο οδηγήθηκε εξ ανάγκης στην απόλυση τόσων εργαζόμενων στο Νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα όμως με τη λύπη όλων των μελών για τη δύσκολη απόφαση που κλήθηκαν να πάρουν, εκφράζεται και η ευχή η απόλυση να επισπεύσει τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθούν οι απολυθέντες άμεσα δικαστικά για να βρουν το δίκιο τους, διεκδικώντας να προσληφθούν ως υπάλληλοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στο οποίο και παρείχαν τις υπηρεσίες τους.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Κληροδοτήματος Βοστάνη, αφού η δραστηριότητά του περνά στο Νοσοκομείο, αναγνωρίζονται ως άκυρες οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί το Νοέμβριο του 2009 με τους εργαζόμενους.

Όπως είπε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Στρατής Κλεάνθης, ο οποίος μόλις είχε ενημερωθεί για την απόφαση, «άμεσα θα συζητήσουμε διεξοδικά με τους συναδέλφους που απολύονται και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου μας για το πώς έχει η κατάσταση, πώς θα κινηθούν οι απολυθέντες, αλλά και για το αν θα προβούμε σε κινητοποιήσεις ή όχι».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey