Μεταξύ των έξι καλύτερων ελληνικών ΑΕΙ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάσει της φετινής κατάταξης «Webometrics» του Ισπανικού Κέντρου Ερευνών

Στο 5% των πρώτων παγκοσμίως!

06/03/2013 - 14:54

Μεταξύ των ιδρυμάτων που βρίσκονται στο καλύτερο 5% παγκοσμίως, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίο η μέτρηση «Webometrics» του Ισπανικού Κέντρου Ερευνών. Η κατάταξη αυτή εμφανίζει βελτίωση της θέσης όπου βρίσκεται το ίδρυμα σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, τόσο από ακαδημαϊκής, όσο και από ερευνητικής άποψης.

Μεταξύ των ιδρυμάτων που βρίσκονται στο καλύτερο 5% παγκοσμίως, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίο η μέτρηση «Webometrics» του Ισπανικού Κέντρου Ερευνών. Η κατάταξη αυτή εμφανίζει βελτίωση της θέσης όπου βρίσκεται το ίδρυμα σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, τόσο από ακαδημαϊκής, όσο και από ερευνητικής άποψης.

Όπως φανερώνει η έρευνα, κάποια ιδρύματα στη χώρα βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι και κάποια άλλα ακολούθησαν την αντίθετη πορεία. Μεταξύ των πρώτων βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που ενώ το 2011 είχε παγκόσμια κατάταξη 920 και το 2012 βρισκόταν στη θέση 865, φέτος η έρευνα το κατατάσσει στη θέση 726.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται φέτος μεταξύ των έξι καλύτερων ελληνικών ΑΕΙ, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης να προηγούνται, και μεταξύ των ιδρυμάτων που εντάσσονται στο 5% των πρώτων όσον αφορά στην κατάταξή τους.

«Η κατάταξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου βελτιώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό ακαδημαϊκό κι ερευνητικό έργο που παράγεται από το ίδρυμα», δήλωσε χτες στο «Ε» ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης. «Οι προσπάθειες προς περαιτέρω βελτίωση της θέσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου διεθνώς αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, παρά τα σημαντικότατα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ιδρύματος.»

Τα κριτήρια της κατάταξης
Η λίστα τού Webometrics Ranking of World Universities καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), το κύριο ερευνητικό σώμα της Ισπανίας, και δίνει πληροφορίες για 21.250 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Η κατάταξη αυτή ανανεώνεται κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατάταξη των περίπου 22.500 ιδρυμάτων του κόσμου που αφορά η συγκεκριμένη έρευνα, είναι αρχικά ο συνολικός αριθμός ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση διαδικτύου του Πανεπιστημίου, όπως είναι ταξινομημένο από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Google). Αυτό αφορά και το 20% επί του συνόλου των κριτηρίων. Ακολουθεί, σε ποσοστό 15% επί του συνόλου των κριτηρίων, η προσπάθεια για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας, που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες.

Η ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός «εικονικού δημοψηφίσματος», που μετράει όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η βασική διεύθυνση διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές, είναι κι αυτή που μετράει 50% επί του συνόλου των κριτηρίων.

Τέλος, κριτήριο αποτελούν και οι επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους, όπου αξιολογούνται μόνο οι άριστες δημοσιεύσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey