Παρουσιάστηκε η μελέτη των Φοιτητικών Εστιών της Μυτιλήνης

Στέγη για 128 φοιτητές

22/02/2013 - 22:04

Ολόκληρη η μελέτη ανέγερσης των Φοιτητικών Εστιών της Μυτιλήνης παρουσιάστηκε χτες το μεσημέρι στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ολόκληρη η μελέτη ανέγερσης των Φοιτητικών Εστιών της Μυτιλήνης παρουσιάστηκε χτες το μεσημέρι στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2015, παρέχοντας πλέον - εφόσον καταστεί δυνατή η κατασκευή και τέταρτου κτηρίου - φοιτητικές εστίες δυναμικότητας συνολικά 128 κλινών και ικανοποιώντας σε ικανοποιητικό ποσοστό το πρόβλημα στέγασης που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει το ίδρυμα και οι φοιτητές του.

Παρόντες στη χτεσινή παρουσίαση ήταν ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του ιδρύματος, Νίκος Σουλακέλλης, η γενική διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, Κατερίνα Φωτιάδου, καθώς και οι εκπρόσωποι της αθηναϊκής «Α.Δ.Κ. - Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» που έχει αναλάβει το έργο, Κική Θεοδώρου και Γιώργος Σαββόπουλος, αλλά κι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων των τμημάτων του ιδρύματος, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο αυτό που τους αφορά άμεσα.

Το έργο των Φοιτητικών Εστιών της πόλης, όπως παρουσιάστηκε χτες σε τρισδιάστατη απεικόνιση

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο κ. Σουλακέλλης τόνισε ότι τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Για το λόγο αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ενίσχυση των υποδομών στα νησιά και αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που η προσπάθεια αυτή έχει φτάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης της μελέτης των Φοιτητικών Κατοικιών της Μυτιλήνης», προσέθεσε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα το Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, αλλά και το Κληροδότημα Ραπτέλλη, για την παραχώρηση του οικοπέδου, αλλά και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Φωτιάδου παρουσίασε συνοπτικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, τονίζοντας ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται η έκδοση των τευχών δημοπράτησης και των αδειοδοτήσεων, ενώ η δημοπράτηση του έργου αναμένεται το ερχόμενο Πάσχα, με την ολοκλήρωσή του να υπολογίζεται το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2015.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Σαββόπουλος, συντονιστής της ομάδας μελέτης του έργου, έκανε στη συνέχεια μια σύντομη παρουσίαση της μελετητικής εταιρείας που έχει αναλάβει την ανέγερση των Φοιτητικών Εστιών της Μυτιλήνης, τονίζοντας πως έχει σημαντική παρουσία 52 ετών στο χώρο, έχοντας αναλάβει εκτός άλλων σημαντικά έργα της χώρας, όπως το μετρό της Αθήνας, το Μουσείο της Ακρόπολης, μεγάλα λιμάνια της χώρας κ.ά., αλλά και έργα στη Μυτιλήνη, όπως η επέκταση του Βοστάνειου, το λιμάνι και ο κυματοθραύστης της πόλης κ.λπ..

«Οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανταποκρίθηκαν με απίστευτο τρόπο στο έργο, όπως έκαναν και οι φορείς της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πώς θα είναι οι Φοιτητικές Εστίες

Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών της Μυτιλήνης, δυναμικότητας 108 κλινών αρχικά, πρόκειται να κατασκευαστεί σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Ίδρυμα Ραπτέλλη και η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Καλλιθέας, σε γειτονία με δρόμο κι εν μέσω ελαιώνων.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης με προβολή τρισδιάστατων διαφανειών, που έκανε η επικεφαλής της ομάδας μελέτης, κ. Θεοδώρου, άλλο ένα στρέμμα έχει εξασφαλιστεί στο χώρο ώστε, εφόσον υπάρξει δυνατότητα, να μπορέσει να φιλοξενήσει ακόμη ένα κτήριο, που θα περιλαμβάνει 28 κλίνες επιπλέον, με το συνολικό αριθμό των κλινών να φτάνει έτσι τις 128, ικανοποιώντας σε ικανοποιητικό ποσοστό την ανάγκη για 400 συνολικά κλίνες που, σύμφωνα με τον κ. Σουλακέλλη, έχει το Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές του.

Τρία συνολικά κτήρια, με υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους, θα αποτελούν το συγκρότημα των Εστιών. Τα δύο από τα κτήρια θα είναι αμιγώς με δωμάτια φοιτητών, αλλά και κοινόχρηστους χώρους, όπως κουζίνα, χώρο συνάντησης, υποστηρικτικούς χώρους στα υπόγεια κ.λπ.. Το τρίτο κτήριο θα περιλαμβάνει κάποια μονόκλινα δωμάτια και κάποια διαμερίσματα έως δύο δωματίων, που θα προορίζονται για παντρεμένους φοιτητές ή επισκέπτες, καθώς και γραφεία διοίκησης, ιατρείο, μίνι μάρκετ, χώρο υποδοχής, χώρο συγκέντρωσης και χώρο πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις, εκθέσεις, πάρτυ φοιτητών κ.λπ..

Ο περιβάλλων χώρος θα περιλαμβάνει έναν εσωτερικό δρόμο μονής κυκλοφορίας, για να κινούνται τα μέχρι 10 Ι.Χ. που επιτρέπεται να σταθμεύουν στο χώρο, καθώς και πάρκινγκ, φυτεύσεις, παγκάκια κ.ά..

Σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου, όλα τα κτήρια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και απολύτως εξοπλισμένα, ενώ θα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες μονώσεις σε δάπεδα και τοίχους, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών να είναι οι καλύτερες δυνατές.

Επίσης, όλο το συγκρότημα θα είναι προσβάσιμο και σε ΑμεΑ.
Όπως τονίστηκε στο τέλος της παρουσίασης από τον κ. Σουλακέλλη, από την έκπτωση που θα υπάρξει στον αρχικό προϋπολογισμό, θα μπορέσει να κατασκευαστεί και το τέταρτο κτήριο, ενώ στόχος είναι κάτι τέτοιο να μπορέσει να γίνει ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey