Διχασμένοι οι αυτοδιοικητικοί για θητεία έως και το 2015, ενώ ο Χ. Αθανασίου δηλώνει: «Δεν έχει απασχολήσει το θέμα την κυβέρνηση»

Παράταση λόγω προεδρίας;

15/02/2013 - 22:40

Όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τον τελευταίο μήνα, θεωρείται περίπου ως δεδομένη η «επέκταση» της παρούσας περιόδου των αυτοδιοικητικών φορέων, περιφερειών και δήμων, κατά ενάμιση χρόνο, με ισόχρονη παράταση της θητείας των αιρετών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τον τελευταίο μήνα, θεωρείται περίπου ως δεδομένη η «επέκταση» της παρούσας περιόδου των αυτοδιοικητικών φορέων, περιφερειών και δήμων, κατά ενάμιση χρόνο, με ισόχρονη παράταση της θητείας των αιρετών. Είναι όμως έτσι; Ευσταθούν τα όσα συζητιούνται στην επιχειρηματολογία υπέρ της παράτασης; Θα τολμήσει κανείς να ζητήσει την παράταση; Παρά τα όσα λέγονται, έως τώρα επισήμως κανένα συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα, ενώ όπως δήλωσε στο «Ε» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, τέτοιο θέμα δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση, τουλάχιστον έως τώρα.

Το βασικό σενάριο που συζητιέται αναφέρει ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, και κυρίως το δεύτερο, δε θέλουν στην προοπτική του επόμενου διαστήματος, τον Ιούνιο του 2014 όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», να γίνουν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, γιατί είναι έως και αδύνατο να εξασφαλίσουν τους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς που σήμερα διαθέτουν, βάσει της εκλογικής δύναμης που είχαν το 2010. Μάλιστα, έχει γραφεί πως το συγκεκριμένο θέμα της παράτασης έχει αποτελέσει και κομβικό σημείο της κυβερνητικής συνεργασίας που υπάρχει και τυχόν απόκλιση απ’ τα συμφωνηθέντα θα τάραζε τις σχέσεις των κυβερνώντων.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, στη δήλωσή του στο «Ε», με απόλυτο τρόπο ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει έως σήμερα την κυβέρνηση, ενώ την προηγούμενη βδομάδα παρόμοια δήλωση υπήρξε και απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, που σε επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως «για την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει ανοίξει τέτοιο θέμα», αλλά προσέθεσε κιόλας ότι «η πρόταση για αναβολή των εκλογών προέρχεται από την ΕΝΠΕ και από σημαντική ομάδα δημάρχων τής ΚΕΔΕ και, άρα, θα πρέπει να συζητηθεί».

Επιχειρήματα
Το βασικό επιχείρημα για την παράταση, το οποίο είχε διατυπώσει σε προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Γιάννης Σγουρός, αφορά στο ΕΣΠΑ και στο γεγονός ότι το παρόν πρόγραμμα θα βρίσκεται στο τέλος του, ενώ θα ξεκινά και το ΕΣΠΑ 2.
Ένα δεύτερο επιχείρημα που ομοίως επικαλούνται όσοι τάσσονται υπέρ της παράτασης της θητείας, είναι η μεταφορά των ευρωεκλογών ένα μήνα νωρίτερα. Στα τέλη Νοεμβρίου τού 2012, σε ολομέλειά του το ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των επόμενων ευρωεκλογών το Μάιο και όχι τον Ιούνιο του 2014. Οι ευρωβουλευτές, μάλιστα, πρότειναν ως πιθανές ημερομηνίες τις 15 - 18 Μαΐου ή 22 - 25 Μαΐου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προετοιμαστεί για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο.

Αν συμβεί αυτή η μετακίνηση και οι δημοτικές εκλογές γίνουν τον Ιούνιο, τότε δεν ισχύει το κύριο επιχείρημα περί οικονομίας στο οποίο και είχε βασιστεί η «ταύτιση» των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές.

Αντεπιχείρημα για την παράταση αποτελεί η συνταγματικότητά της, ζήτημα που κατ’ επανάληψη έχουν θέσει κυρίως στελέχη απ’ την Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη παράταση αντίκειται στη βούληση του λαού που ψήφισε για αυτοδιοικητικούς με θητεία τρεισήμιση κι όχι πέντε χρόνια.

Υπάρχει, ακόμη, η άποψη περί θεσμικής εκτροπής, που θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το ήδη ασταθές ελληνικό περιβάλλον, αφού αν ακόμη και οι εκλογές αλλάζουν, τι θα παραμείνει σταθερό.

Η ελληνική προεδρία
Αυτό που έως σήμερα δεν έχει ευρέως συζητηθεί και δε φαίνεται να έχει συνδεθεί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είναι το γεγονός ότι την 1η Ιανουαρίου 2014 και μέχρι τις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ευρώπης. Ήδη στο πλαίσιο της προεδρίας θα κληθεί σε δύσκολες πραγματικά συνθήκες να διαχειριστεί το θέμα των ευρωεκλογών, ανεξάρτητα από το αν γίνουν στις 22 Μαΐου, όπως φαίνεται να είναι η πιθανότερη ημερομηνία, ή όχι.

Η ελληνική προεδρία, όπως έλεγαν έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αποτελεί το πλέον μείζον ζήτημα που θα έκανε την κυβέρνηση να σκεφτεί πολύ σοβαρά το θέμα της παράτασης.

Στη συνέχεια φιλοξενούμε τις απόψεις των επικεφαλής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των Δήμων Λέσβου και Λήμνου και περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.

Νάσος Γιακαλής, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου:
«Κανένα πρόβλημα με τις ημερομηνίες»

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, είμαι της άποψης ότι απ’ την αρχή θα έπρεπε ο θεσμός της πρώτης αιρετής περιόδου να έχει ικανό χρόνο για να κάνει τα πρώτα του βήματα. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ είχε ξεκινήσει και χρειάστηκε χρόνος για να περάσει η διαχείρισή του απ’ τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στις περιφέρειες», ανέφερε ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, τονίζοντας στη συνέχεια: «Προσωπικά, ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις ημερομηνίες και δε θεωρώ ότι το μείζον ζήτημα αυτή την περίοδο είναι πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.»


Δημήτρης Βουνάτσος, δήμαρχος Λέσβου:
«Αναγκαία και λογική, αν και θα βασανιστούμε»

Ως λογική και αναγκαία βλέπει την ενδεχόμενη παράταση ο Δημήτρης Βουνάτσος, αν και προσέθεσε: «Εμείς θα βασανιστούμε. Θεωρώ όμως ότι ο χρόνος που δόθηκε στην αυτοδιοίκηση για να εφαρμόσει ένα νέο νόμο, με τεράστιες αρρυθμίες, ήταν πολύ λίγος. Γιατί κληθήκαμε να συγκεράσουμε διαφορετικές αντιλήψεις, τοπικισμούς, να λύσουμε και να διαχειριστούμε προβλήματα και χρέη, από 13 διαφορετικές ενότητες. Ήδη, δυο χρόνια τώρα αφιερώθηκαν στα παλιά ζητήματα. Πώς λοιπόν θα δείξουν έργο οι αιρετοί αν δεν έχουν το χρονικό περιθώριο να αναπτύξουν και δικές τους πρωτοβουλίες; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους του θέματος και έγκαιρα να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι.»


Αντώνης Χατζηδιαμαντής, δήμαρχος Λήμνου:
«Στα όρια συνταγματικής εκτροπής η παράταση»

«Τέτοια θεσμικά θέματα, όπως η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν μπορεί να αποφασίζονται κατά συγκυρία. Άλλωστε έχουν μεσολαβήσει ήδη απ’ τις προηγούμενες εκλογές τού 2010, δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, που διαφοροποίησαν εμφανώς το σκηνικό στη χώρα μας. Οπότε και υπάρχει δυσαρμονία, την οποία οφείλουν να σκεφτούν σοβαρά αυτοί που ανακινούν τα σενάρια ή και τις διαδικασίες περί παράτασης, λαμβάνοντας υπόψη και το ότι οφείλουν να μη συναρτούν τους θεσμούς με τις όποιες κομματικές τους επιδιώξεις, και μάλιστα κινούμενοι στα όρια της συνταγματικής εκτροπής, όπως εν προκειμένω με το θέμα της παράτασης της θητείας», σχολίασε ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, δηλώνοντας την αρνητική του θέση απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.


Παντελής Πατερέλλης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική πορεία», αντιπρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου:
«Τα όργανα θα πάρουν θέση»

«Προς το παρόν, ούτε ως παράταξη, ούτε και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, μας απασχόλησε το θέμα της παράτασης», ανέφερε ο Παντελής Πατερέλλης, τονίζοντας πως όταν τεθεί το θέμα στα όργανα, θα υπάρξει συζήτηση και τοποθέτηση για το πότε θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


Βαγγέλης Παλαιολόγος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:
«Να γίνουν εκλογές»

Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος επεσήμανε ότι το βασικό σε κάθε νομοθέτημα είναι τι αλλαγές φέρνει, τι αλλάζει στη δομή, στο σχεδιασμό, στην πρακτική του κάθε φορέα που επηρεάζει. «Αν λοιπόν μιλάμε για μια αλλαγή που θα αφορά μόνο στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σε μια παράταση που κατά τα άλλα θα εκφράζει την παραμονή των δήμων στην ίδια ακριβώς κατάσταση που είναι τώρα, δεν υπάρχει νόημα να γίνεται τόσος θόρυβος αναφορικά με το θέμα. Ζητούμενο, λοιπόν, είναι να δοθεί η δυνατότητα μια ώρα αρχύτερα να γίνουν οι εκλογές για να υπάρξει με τη λαϊκή ψήφο τοποθέτηση επί των θεμάτων που απασχολούν σήμερα την αυτοδιοίκηση και τον τόπο», προσέθεσε ο κ. Παλαιολόγος.


Γιώργος Πάλλης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας»:
«Αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική»

«Πρόκειται για μία άκρως αντιδημοκρατική προοπτική αν υιοθετηθεί η πρόταση για παράταση της θητείας, γιατί οι πολίτες κλήθηκαν και ψήφισαν για 3,5 χρόνια. Όλα αυτά που συζητούνται, εντάσσονται στα διάφορα τερτίπια της κεντρικής εξουσίας και στην αντίληψη ορισμένων για το πώς θα διατηρήσουν δικούς τους ανθρώπους στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο Γιώργος Πάλλης, συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εφαρμοστεί μια τέτοια αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ρύθμιση. Επιτέλους, δεν μπορεί ο κάθε παρατρεχάμενος να κάνει ό,τι θέλει σ’ αυτόν τον τόπο, δίχως απολύτως κανένα σεβασμό στους θεσμούς και στον πολίτη.»


Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό»:
«Δε θα τολμήσουν…»

«Θεωρώ πως τελικά δε θα εκπεμφθεί το σήμα για την παράταση, γιατί δε θα τολμήσουν να το κάνουν», σχολίασε ο Βασίλης Τεντόμας, μεταφέροντας και το κλίμα απ’ το Συνέδριο της ΕΝΠΕ χθες το μεσημέρι. «Αυτοί που θέλουν την παράταση, δεν ψέλλισαν ούτε κουβέντα για το θέμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ υπήρξαν και εν ψυχρώ παρεμβάσεις, που αν και προέρχονταν από προσκείμενους στα κόμματα της κυβέρνησης, αναφέρθηκαν σε συνταγματική εκτροπή. Και μάλιστα, συνιστώντας ότι σε εποχές κρίσης όπως η διανυόμενη, δεν μπορούν να δημιουργούνται τέτοια ζητήματα, παιχνίδια με τους θεσμούς», εξήγησε ο κ. Τεντόμας.


Ηλίας Γιαννίρης, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «Οικολογικός Άνεμος»:
«Μπλοκάρει τον προγραμματισμό…»

Με την επισήμανση ότι δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, ο Ηλίας Γιαννίρης εξήγησε ότι ενδεχόμενη μετάθεση των εκλογών δημιουργεί ανατροπές στο χρόνο διεξαγωγής και των επόμενων αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος μπλοκαρίσματος των διαδικασιών προγραμματισμού των επόμενων προγραμματικών περιόδων. «Με δεδομένο ότι η αυτοδιοίκηση εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στα ζητήματα του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τι βολεύει και εξυπηρετεί και στον προγραμματισμό», ανέφερε ο κ. Γιαννίρης.


Στρατής Τζιμής, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας»:
«Αλίμονο όπου υπάρχουν ανίκανοι…»

«Η απόφαση για παράταση, πέρα από τις τεχνικές και πολιτικές σκοπιμότητες που ενδεχομένως ενέχονται στη λήψη της, είναι κατά την άποψή μου προς τη θετική πλευρά, αλλά μόνο για όσους δήμους και περιφέρειες λειτουργούν σωστά, γιατί θα τους δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το έργο τους. Αλίμονο, όμως, όπου υπάρχουν ανίκανοι, γιατί με ενάμιση ακόμη χρόνο θητείας μια ανίκανη ηγεσία μπορεί να βυθίσει ακόμη πιο βαθιά στην υπανάπτυξη και στην υποβάθμιση έναν τόπο», εκτιμά ο Στρατής Τζιμής.


Θεόδωρος Βαλσαμίδης, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας»:
«Στην ώρα τους…»

«Δεν έχω σαφή εικόνα του διακυβεύματος που πιθανόν θα οδηγήσει σε απόφαση για παράταση. Προσωπικά νομίζω πως δε χρειάζεται. Εφόσον ήταν εξ αρχής προκαθορισμένος ο χρόνος της θητείας και βάσει αυτού ψήφισαν οι πολίτες, θα πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπει ο “Καλλικράτης”», επεσήμανε ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, λέγοντας ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey