Με ρυθμούς χελώνας η διερεύνηση του σκανδάλου

Στο βάλτο η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ

14/02/2013 - 15:24

Σειρά συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, συνεντεύξεις Τύπου, ανακοινώσεις, έλεγχοι και πορίσματα έχουν γίνει για την ΑΕΝΑΛ και τα «Lesvos Shop». Παρά ταύτα, η υπόθεση παραμένει βαλτωμένη κι είναι άγνωστο πότε θα πάει στο ακροατήριο.

Σειρά συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, συνεντεύξεις Τύπου, ανακοινώσεις, έλεγχοι και πορίσματα έχουν γίνει για την ΑΕΝΑΛ και τα «Lesvos Shop». Παρά ταύτα, η υπόθεση παραμένει βαλτωμένη κι είναι άγνωστο πότε θα πάει στο ακροατήριο. Λες και υπάρχουν κάποιοι που με συστηματικό τρόπο επιδιώκουν να μη διαλευκανθεί. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης στη σχετική ερώτηση του βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζερδελή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι τώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης έχουν γίνει τρεις καταγγελίες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δύο το 2010 και μία το 2011, οι οποίες συσχετίσθηκαν και διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης από το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου στις 20 Ιουνίου τού 2012. Το πόρισμα αυτής δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα. Δηλαδή τρία χρόνια μετά την πρώτη καταγγελία που φαίνεται να έφθασε στην Εισαγγελία, το μόνο που έχει γίνει είναι μια παραγγελία για προκαταρτική εξέταση.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα χρέη εκατομμυρίων, οι απλήρωτοι φόροι, οι απλήρωτες εισφορές στο ΙΚΑ, τα αξίας 200.000 ευρώ προϊόντα που «εξαφανίστηκαν» από τις αποθήκες της επιχείρησης, το ταμείο τής Lesvos Shop που πήγαινε απ’ ευθείας στην τσέπη πρώην προέδρου τής ΑΕΝΑΛ, είναι ορισμένες μόνο από τις εντυπωσιακές πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης, που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πολύ πριν γίνουν καταγγελίες στη Δικαιοσύνη. Άλλωστε, και οι συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων όπου συζητούνταν η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ, αναμεταδίδονταν από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνεπώς θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να είχαν ασχοληθεί οι δικαστικές αρχές με το ζήτημα.

Για την εκκαθάριση
Δεν είναι μόνο η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που έχει βαλτώσει. Το ίδιο συμβαίνει και με την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ. Από τις αρχές τού 2011 που ανέλαβε καθήκοντα, η περιφερειακή αρχή έδειξε πως ήθελε να οδηγήσει τις δύο εταιρείες σε εκκαθάριση. Γι’ αυτό και ποτέ δεν παραλήφθηκαν οι δύο εταιρείες από τη Νομαρχία Λέσβου. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα η διαδικασία της εκκαθάρισης βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Εκκαθαριστές ορίστηκαν τον περασμένο Μάιο, αλλά το Νοέμβριο παραιτήθηκαν. Έκτοτε αναμένεται ο ορισμός νέου ή νέων εκκαθαριστών. Παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την Περιφέρεια, μέχρι χθες δεν είχαν ορισθεί νέοι εκκαθαριστές, ενώ το ζήτημα αυτό χειρίζεται νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας, όπως μας είπε ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής.

Ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, αναφερόμενος στην υπόθεση αυτή, δήλωσε στο «Ε» πως θα συνεχίσει να την παρακολουθεί, διότι τόσο για τον ίδιο, όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέμα μείζονος σημασίας η προάσπιση του δημοσίου χρήματος. Θεωρεί ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο και θα επανέλθει με νεώτερη ερώτησή του για το σκέλος που δεν απαντήθηκε και αφορά στους εργαζομένους του καταστήματος «Lesvos Shop» της Αθήνας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey