
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαραίτητη η αύξηση κεφαλαίου για την επιβίωση της εταιρείας
Στα 25,52 εκατ. ευρώ ανέρχονταν οι ζημίες του ομίλου τής ΝΕΛ στις 30 Σεπτεμβρίου τού 2012, ενώ στο σύνολο του έτους αναμένεται να ανέλθουν στα 30 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στο εννεάμηνο του 2012 ήταν αρνητικά κατά 13,42 εκατομμύρια.
Στα 25,52 εκατ. ευρώ ανέρχονταν οι ζημίες του ομίλου τής ΝΕΛ στις 30 Σεπτεμβρίου τού 2012, ενώ στο σύνολο του έτους αναμένεται να ανέλθουν στα 30 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στο εννεάμηνο του 2012 ήταν αρνητικά κατά 13,42 εκατομμύρια.
Τα δύο παραπάνω στοιχεία καθιστούσαν απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την επιβίωση της εταιρείας. Στις αρχές του Οκτωβρίου κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, που περιλαμβάνει διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών της, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επικυρωθεί και κατά συνέπεια η εταιρεία και ο όμιλος δεν μπορούν να προχωρήσει στη διαγραφή χρεών.
Πέρυσι, αντίστοιχο πρόβλημα η ΝΕΛ το είχε αντιμετωπίσει με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλη διαγραφή ζημιών. Φέτος δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτή η τακτική, κι έτσι η επιλογή που είχε η ΝΕΛ ήταν να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΕΛ, η απόφαση για την αύξηση του κεφαλαίου θα ληφθεί έως τις 28 Μαρτίου. Μια μέρα μετά, στις 29 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα της ΝΕΛ για το 2012. Από τα δύο παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η διοίκηση της εταιρείας θέλει να δείξει πως έχει δρομολογήσει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το κατά πόσο θα πετύχει ή όχι η αύξηση κεφαλαίου, θα φανεί από το αν θα συμμετάσχουν σε αυτήν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας ή όχι.
Γιατί;
Το ερώτημα είναι γιατί οι μέτοχοι της ΝΕΛ να βάλουν κι άλλα κεφάλαια στην εταιρεία, όταν το τρέχον έτος ο τζίρος του κλάδου θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και είναι βέβαιο ότι και πάλι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα καταγράψουν ζημίες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάθε μέτοχος της εταιρείας θα προτιμούσε να πει «φτάνουν αυτά που έχασα, δεν υπάρχει λόγος να χάσω περισσότερα κεφάλαια», διότι οι μέτοχοι έχουν ως στόχο το κέρδος κι όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιών μας. Η εξυπηρέτηση των αναγκών είναι ένα ζήτημα που αφορά τους κατοίκους των νησιών, ενώ επίσης πρέπει να απασχολεί τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση.
Ίσως ο μόνος μέτοχος της ΝΕΛ που ενδιαφέρεται για την επιβίωση της εταιρείας, να είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Ιωάννης Αβραντίνης.
Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο έκτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της έκτακτης γενικής συνέλευσης, που εφόσον εγκριθεί, δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις με εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Αβραντίνης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εφόσον οι συγχωνεύσεις προχωρήσουν, τότε θα ελέγχει μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών τής ΝΕΛ. Αυτή η κίνηση δείχνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Ναυτιλιακής θέλει να πάρει στον έλεγχό του την εταιρεία και τον όμιλο. Κατά συνέπεια, αυτός είναι και ο άνθρωπος που έχει λόγο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.