Εντυπωσιακός ο καθολικός ναός των Φραγκισκανών της Μυτιλήνης, μετά από τις επεμβάσεις της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Σαν καινούργιος!

31/01/2013 - 15:28

Ριζικά έχει αλλάξει το εσωτερικό του καθολικού ναού των Φραγκισκανών, που βρίσκεται στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, χάρη στις εργασίες που υλοποιεί τον τελευταίο χρόνο η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ριζικά έχει αλλάξει το εσωτερικό του καθολικού ναού των Φραγκισκανών, που βρίσκεται στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, χάρη στις εργασίες που υλοποιεί τον τελευταίο χρόνο η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο ναός στον οποίο «αναπαύονταν» τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου μέχρι και το 1990, οπότε και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από τον τότε εφημέριο, Φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, αντιμετώπιζε για χρόνια σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του, με την υγρασία να έχει επιδράσει σε μεγάλο βαθμό τόσο στο θόλο, όσο και στα εσωτερικά κι εξωτερικά τοιχώματα. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετώπιζε η ψευδοροφή του, φτιαγμένη με τη μέθοδο του μπαγδάτι, που μαδούσε και ο θόλος του είχε υποστεί καθίζηση.

Η Αρχιεπισκοπή είχε αναθέσει στο παρελθόν τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του μνημείου σε πολιτικό μηχανικό, δηλώνοντάς του ωστόσο παράλληλα την απουσία οικονομικής δυνατότητας για την πραγματοποίηση του έργου. Για το λόγο αυτό, είχε απευθυνθεί και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να επισκευαστεί ο ναός και να μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτόν και τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου.

Έργα ενός χρόνου
Το έργο αυτό έχει αναλάβει η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο έχει ξεκινήσει να υλοποιεί εργασίες στο εσωτερικό του ναού.

Η εικόνα που παρουσίαζε ο τελευταίος πριν από τρία χρόνια, οπότε και το «Ε» είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ, έχει πλέον αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου, έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης της οροφογραφίας του ναού, ενώ έχει επισκευαστεί και η στέγη του.

«Έγινε πρώτα στερέωση και προστασία των τοιχογραφιών», αναφέρει η κ. Λούπου. «Όλη η οροφογραφία ανέβηκε ψηλά με κοχλίες και δέθηκε στα δοκάρια της στέγης, που ενδυναμώθηκαν με νέα δοκάρια. Πρόκειται για οροφογραφίες επιζωγραφισμένες σε τέσσερις φάσεις, ενώ στην πρόσοψη του ναού εντοπίστηκαν δύο πολύ σημαντικοί καλλιτεχνικά σαλπίζοντες άγγελοι, με πολύ καλή τεχνική, τα τμήματα των οποίων είχαν φθορά και συμπληρώθηκαν σε τόνους ανοιχτόχρωμους, σε σχέση με την υφιστάμενη ζωγραφική.»

Αυτήν τη στιγμή κι έχοντας πλέον ολοκληρώσει μετά από ένα χρόνο εργασίας τα παραπάνω τμήματα του ναού, η 14η ΕΒΑ περνά πλέον στην αποκάλυψη της ζωγραφικής των κάθετων τοιχογραφιών του, που είναι μεν «σταμπωτές» και όχι ζωγραφισμένες, δείχνουν ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Λούπου, την παλιότερη φάση του μνημείου. Όταν και αυτές στερεωθούν, θα γίνει αισθητική αποκατάσταση και προστασία του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων ο ναός έχει δοθεί στους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας, που πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές. Παράλληλα, η 14η ΕΒΑ συνεχίζει τις εργασίες στο εσωτερικό του, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, αναμένεται να έρθει στη Λέσβο προκειμένου να πραγματοποιήσει λειτουργία, και ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου Νικόλαος.

Σύμφωνα, τέλος, με τα όσα έχει πει στο «Ε» ο τελευταίος, τα οστά του αγίου πρόκειται να έρθουν στη Μυτιλήνη και να τοποθετηθούν στο ναό το Φεβρουάριο του 2013, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες που πραγματοποιεί η 14η ΕΒΑ. Τότε πρόκειται να γίνει και πανηγυρικός εορτασμός της άφιξης των λειψάνων, με ειδική τελετή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey