Βαθαίνει η κρίση, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, προσφυγές, αλλά και βαριές καταγγελίες για ιδιοτελείς συμπεριφορές και εκβιασμούς

Δήμος τσίρκο!

15/01/2013 - 16:05

Καινά δαιμόνια στο θεσμό της αυτοδιοίκησης εισήγαγε η δεύτερη επαναληπτική προσπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου να εκλέξει προεδρείο, αφού ορίστηκαν πρόεδρος και γραμματέας δύο σύμβουλοι απ’ τους διαγραφέντες της πλειοψηφίας.

Καινά δαιμόνια στο θεσμό της αυτοδιοίκησης εισήγαγε η δεύτερη επαναληπτική προσπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου να εκλέξει προεδρείο, αφού ορίστηκαν πρόεδρος και γραμματέας δύο σύμβουλοι απ’ τους διαγραφέντες της πλειοψηφίας. Σε κλίμα έντασης, με αντιπαραθέσεις που λίγο έλειψε να ξεπεράσουν το λεκτικό επίπεδο, με αποχωρήσεις και καταγγελίες οι οποίες θα φτάσουν και στη Δικαιοσύνη, με προσφυγές και βαριές κατηγορίες για πρωταγωνιστικά πρόσωπα, η αυτοδιοίκηση της Λέσβου βιώνει μία απ’ τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της. «Θύμα» της και πολλαπλώς ζημιωμένοι, οι δημότες όλου του νησιού, που παρατηρούν τα δρώμενα ελπίζοντας η όποια λύση υπάρξει τουλάχιστον να μην καθυστερήσει άλλο, βαλτώνοντας περαιτέρω τη λειτουργία της δημοτικής μηχανής.

Ο δήμαρχος, ανακοινώνοντας χθες σε συνέντευξη Τύπου την αντίδραση της δημοτικής αρχής στο «πραξικόπημα» - όπως ανέφερε - κάποιων συμβούλων, πέραν των νομικών και διοικητικών ενεργειών στις οποίες θα προβεί, δημοσιοποίησε και έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών βάσει του οποίου ο σύμβουλος που πρότεινε για πρόεδρο, ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, έχει εκλεγεί ήδη απ’ πρώτη Κυριακή, στις 6 Ιανουαρίου.

Ο τελικός όμως λόγος για τη σε εξέλιξη κρίση θα δοθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο απ’ τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, που καλείται να εφαρμόσει το γράμμα του «Καλλικράτη».


Πρόεδρος ο Απ. Πατέστος, αντιπρόεδρος ο Μ. Κωνσταντιδέλλης, γραμματέας η Σοφία Δόλκα
Συνδυασμός, παράταξη και… σασπένς

Χωρίς εκπλήξεις κύλησαν οι τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες με τις οποίες επιχείρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου να εκλέξει τον πρόεδρο για τη δεύτερη περίοδο της παρούσας δημοτικής θητείας. Όπως και την πρώτη Κυριακή του χρόνου, η πλειοψηφία εξέλεξε με ομοφωνία τον υποψήφιο για πρόεδρό της, τον Παναγιώτη Ζαφειρίου, ο οποίος πήρε και στις τρεις ψηφοφορίες από 21 ψήφους. Ομοίως και στις τρεις ψηφοφορίες ο Γιώργος Πάλλης δήλωσε παρών, ενώ τα υπόλοιπα 22 μέλη του Σσυμβουλίου, απούσης μόνο της Πέρσας Σάββα (γέννησε το Σάββατο και νοσηλεύεται στο Βοστάνειο) επέμειναν στη λευκή ψήφο.

Επικαλούμενος τα άρθρα 64 και 66 του νόμου του «Καλλικράτη», ο Δημήτρης Βουνάτσος ανέφερε ότι θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία ορισμού προέδρου και γραμματέα απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας. Ο προεδρεύων ως πλειονοψηφήσας του επιτυχόντος συνδυασμού σύμβουλος, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ξεκίνησε την ανάγνωση των ονομάτων ανακήρυξης των συμβούλων του συνδυασμού της πλειοψηφίας, βάσει της απόφασης του Πρωτοδικείου, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται τον ορισμό. Αμέσως υπήρξε αντιπαράθεση με το δήμαρχο, που υπογράμμισε ότι οι διαγραφέντες και ανεξαρτητοποιημένοι σύμβουλοι δεν μπορούν να οριστούν μέλη του προεδρείου, γιατί ο νόμος ρητώς προβλέπει ότι μόνο τα μέλη που ανήκουν σε παράταξη έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Η δεδηλωμένη…
Αντιθέτως, ο κ. Παρασκευαΐδης, αναφερόμενος σε ερμηνεία που εξασφάλισε απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών και την οποία διάβασε λίγο αργότερα, ισχυρίστηκε πως επειδή η παράταξη της πλειοψηφίας έχοντας χάσει ήδη έξι συμβούλους έχει χάσει και τη δεδηλωμένη και δεν μπορεί να διοικήσει το Δήμο, αναλαμβάνει ο συνδυασμός. Για αυτό και διαβάζοντας τους συμβούλους κατά σειρά εκλογής, δεν εξαίρεσε όσους δεν είναι πλέον μέλη της παράταξης, αφού έχουν εκλεγεί και ανακηρυχθεί με τον επιτυχόντα συνδυασμό.

Έτσι, μετά τον προεδρεύοντα τη συνεδρίαση, κλήθηκε να απαντήσει αν αποδέχεται τον ορισμό του ο ομοίως διαγραφείς Σταύρος Πολίτης και όταν και αυτός αρνήθηκε, κλήθηκε ο τρίτος διαγραφείς, Απόστολος Πατέστος, ο οποίος αναφερόμενος στη δύσκολη στιγμή για το όργανο, δήλωσε πως αποδέχεται, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει συναίνεση απ’ τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Τότε ο προεδρεύων δήλωσε ότι τον ανακηρύσσει πρόεδρο.

Δημιουργήθηκε ένταση, ο δήμαρχος προειδοποίησε τον κ. Παρασκευαΐδη πως βαρύνεται με ποινικές ευθύνες, την ώρα που εκείνος επέμενε ότι είναι ο πρόεδρος και αυτός διοικεί και ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Ο κ. Βουνάτσος μίλησε για «τσίρκο», ενώ την ίδια ώρα ο Γιώργος Πάλλης αποχωρούσε δηλώνοντας πως «είναι ντροπή αυτά που συμβαίνουν με τις διαδικασίες, κι είναι ντροπή γιατί έχουν συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών, αφού οδηγούν το Δήμο σε κλείσιμο».

Αμέσως μετά, ο κ. Βουνάτσος κατήγγειλε τον προεδρεύοντα για πραξικόπημα και αποχώρησε μαζί με τους 21 συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Χατζηκομνηνός, ανέφερε ότι ο προεδρεύων είχε απόλυτο δικαίωμα να κάνει αυτό που πίστευε κι όποιος έχει άλλη άποψη, μπορεί να προσφύγει. Ο κ. Πολίτης κατέθεσε το επιχείρημα ότι αν δεν μπορούσε να οριστεί πρόεδρος απ’ τους διαγραφέντες, δε θα μπορούσε διαγραφείς να συγκαλέσει το συνδυασμό, ενώ παίρνοντας το λόγο ο Βαγγέλης Παλαιολόγος μίλησε για τα προβλήματα που δημιούργησε ακόμη και στη λειτουργία του Συμβουλίου το έκτρωμα του «Καλλικράτη». Ο Παντελής Πατερέλλης επεσήμανε ότι οι διαγραφέντες τέθηκαν εκτός παράταξης, αλλά όχι κι εκτός συνδυασμού, ενώ ο κ. Πατέστος δοθείσης και της στήριξης, αποδέχτηκε την προεδρία και ανέλαβε πρόεδρος.

Αντιπρόεδρος αναδείχθηκε απ’ την παράταξη του κ. Χατζηκομνηνού ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, αφού παραιτήθηκαν πέντε σύμβουλοι του ορισμού, ενώ ομοίως απ’ το συνδυασμό της πλειοψηφίας ορίστηκε γραμματέας η Σοφία Δόλκα.

Η συνεδρίαση έληξε χωρίς να εκλεγούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπως προβλέπεται, ενώ πολλοί σύμβουλοι απ’ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχωρώντας εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί δε γνώριζαν - όπως εκείνοι που απ’ την αρχή της συνεδρίασης σχολίαζαν πως θα υπάρξει σασπένς - τι θα συμβεί.




«Προσχεδιασμένο το πραξικόπημα» κατήγγειλε ο δήμαρχος, κατηγορώντας διαγραφέντες για εκβιασμό
«Έχει βγει ο Ζαφειρίου…»

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες ο δήμαρχος Λέσβου, όπου ανακοίνωσε τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί κατά της «ανυπόστατης», όπως την χαρακτήρισε, απόφασης ορισμού. Ο κ. Βουνάτσος το πρώτο μέρος της συνέντευξής του το αφιέρωσε στην ερμηνεία του νόμου, διαβάζοντας αποσπάσματα απ’ τα επίμαχα άρθρα του «Καλλικράτη», καθώς και προγενέστερη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Πρόκειται για προσχεδιασμένο πραξικόπημα, αφού το γράμμα του νόμου είναι ρητό και απολύτως ξεκάθαρο», είπε ο κ. Βουνάτσος, κατηγορώντας τον κ. Παρασκευαΐδη για έλλειψη αυτοσεβασμού. Προσέθεσε δε ότι η συνεδρίαση ορισμού προεδρείου «πάσχει» επιπροσθέτως, γιατί δεν εκλέχθηκαν τα μέλη των δύο Επιτροπών.

Ανέφερε, ακόμη, ότι θα έχει συνεργασία με τους νομικούς Τάσο Κόρακα και Στρατή Πέτρου για να καθορίσουν πώς θα κινηθεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να «καταργηθεί» η ανυπόστατη απόφαση, η οποία - όπως συνέχισε - αποτελεί «μια αθλιότητα, γιατί οδηγεί σε μη λειτουργία το Δήμο, ζημιώνοντας τους δημότες». Για αυτόν το λόγο, ο δήμαρχος ζήτησε την κατανόηση και τη συγγνώμη των πολιτών, τονίζοντας πως δεν ευθύνεται ο ίδιος και η δημοτική αρχή για αυτά που συμβαίνουν.

Πώς φτάσαμε εδώ;
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε, δεδομένων και των ερωτήσεων που έγιναν, στο πώς δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση στην πλειοψηφία. Ο κ. Βουνάτσος, μιλώντας για «προδότες» που θα κινηθεί εναντίον τους ακόμη και με αίτημα αποζημίωσης του Δήμου, ανέφερε πως δε θα είχε χρειαστεί να προχωρήσει σε διαγραφές αν «είχε ενδώσει στους εκβιασμούς τους». Και συνέχισε: «Στον εκβιασμό του Πολίτη να τον βάλω αντιδήμαρχο Έργων ή πρόεδρο, ή στον εκβιασμό του Παρασκευαΐδη, που μόνος του τα είπε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, να διοριστεί ο ανιψιός του στο νομικό πρόσωπο Αθλητισμού, ή η κ. Δόλκα να γίνει αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ή ο κ. Πατέστος που πήγε να γίνει επι-δήμαρχος. Θα ήμουν ξευτιλισμένος αν τους έκανα ό,τι μου ζήταγαν, όπως ήταν μαθημένοι να κάνουν. Δε θα ήμουν ο “φουρτούνας Βουνάτσος”, δε θα μπορούσα να έχω έμβλημα αυτό που έχει και το Παρίσι, ότι κλυδωνιζόμαστε αλλά δε βυθιζόμαστε.»

Απαντώντας στο ερώτημα του «Ε» αν επικοινώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Βουνάτσος αντί άλλης απάντησης διένειμε έγγραφο του Υπουργείου με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2013, προς το Δήμο Πεντέλης που είχε απευθύνει ερώτημα μία μέρα πριν, όπου αναφέρεται ότι «μέλος του προεδρείου δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται, κατά την τρίτη ψηφοφορία ενώπιον όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση αυτή, λαμβάνοντας έστω και μία θετική ψήφο».

Όπως είπε ο κ. Βουνάτσος, βάσει αυτού του εγγράφου έχει εκλεγεί ήδη απ’ τις 6 Ιανουαρίου πρόεδρος ο Παναγιώτης Ζαφειρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey