Εθελοντές στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του χώρου

Εκεί που το φιλότιμο και η προσφορά περισσεύουν…

19/12/2012 - 15:36

Την απουσία των αρχών και τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, όσον αφορά στο ζήτημα της μέριμνας των παράνομων μεταναστών, καταγγέλλει το Δίκτυο οργανώσεων και πολιτών «Χωριό του όλοι μαζί», που στηρίζει τη λειτουργία των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ. Χώρος όπου διαμένουν 120 περίπου άτομα, υπήκοοι Αφγανιστάν, Συρίας και Σομαλίας.

Την απουσία των αρχών και τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, όσον αφορά στο ζήτημα της μέριμνας των παράνομων μεταναστών, καταγγέλλει το Δίκτυο οργανώσεων και πολιτών «Χωριό του όλοι μαζί», που στηρίζει τη λειτουργία των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ. Χώρος όπου διαμένουν 120 περίπου άτομα, υπήκοοι Αφγανιστάν, Συρίας και Σομαλίας.

Οι εθελοντές είχαν ζητήσει από τους αρμόδιους, να προχωρήσουν οι διαδικασίες χορήγησης των απαραίτητων υπηρεσιακών σημειωμάτων στους πρόσφυγες για να αποσυμφορηθεί το ΠΙΚΠΑ, καθώς και τα κρατητήρια της Αστυνομίας.  Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε καθώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλέστηκε ότι με την καθυστέρηση έκδοσης των εγγράφων, προστατεύει την ηπειρωτική Ελλάδα και την Αθήνα, από το κύμα προσφύγων.  

Τι τρώνε…
Η δεύτερη υποχρέωση είχε να κάνει με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Βέβαια, όπως σημειώνεται, «μόνο οι εθελοντές πολίτες του νησιού, η Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο συμβάλουν στη σίτιση και στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης». Παράλληλα αναφέρεται όμως ότι οι πόροι από υπαρκτά ευρωπαϊκά κονδύλια για τέτοιους σκοπούς, παραμένουν αναξιοποίητοι.

Οι εθελοντές πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν οι αρμόδιοι δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε το εγχείρημα του ΠΙΚΠΑ τίθεται σε κίνδυνο. «Κάνουμε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι εάν δεν γίνουν πράξη οι όροι που σας θέσαμε από την πρώτη στιγμή για την συνέχιση του εγχειρήματος, εμείς αποσυρόμαστε από το ΠΙΚΠΑ. Αν οδηγηθούμε σε  αυτή την έσχατη λύση, θα ενεργήσουμε με όλη την αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς τους πρόσφυγες τους οποίους θα συνεχίσουμε να  στηρίζουμε με κάθε  τρόπο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να είστε έτοιμοι να  αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι σε όλους εμάς αλλά και κυρίως να  αναζητήσετε λύσεις για αυτή την νέα ανθρωπιστική κρίση που θα δημιουργήσει για μία ακόμη φορά η αναλγησία σας».

Οι εθελοντές…
Το μέλος της «Συνύπαρξης» και εθελοντής που δραστηριοποιείται στο «καταφύγιο» των μεταναστών, ο Στρατής Πόθας είπε στο «Ε» ότι η λύση της Νεάπολης και το «πείραμα ανθρωπιάς» που επιχειρούν εκεί οι εθελοντές, βόλεψε τις Αρχές, αφού αποσυμφορήθηκαν τα κρατητήρια της Αστυνομίας και αμβλύνθηκε η κοινωνική κατακραυγή για την αναλγησία και αδιαφορία των άλλων αρχών, συμπεριλαμβανομένων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.

«Υπενθυμίζεται ότι η κατασκήνωση της Νεάπολης άνοιξε την 1η Δεκεμβρίου, για να φιλοξενήσει περίπου 50 άτομα, που επειδή δεν χωρούσαν στα κρατητήρια των Τμημάτων της Αστυνομίας, διανυκτέρευσαν, μέσα στο κρύο, έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Τρεις, περίπου, εβδομάδες αργότερα, το πρόβλημα μπορεί να μην φαίνεται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει» λέει ο κ. Πόθας.

Λύση κατά τον κ. Πόθα, μπορεί να υπάρξει, αφού η Νεάπολη λειτουργεί ως «προθάλαμος» ενόψει της σύλληψης των μεταναστών απ’ την Αστυνομία. «Θα πρέπει, λέει, να γίνονται καθημερινά “μεταγωγές” από τη Νεάπολη στην Αστυνομία, ώστε να μην συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός μεταναστών στην κατασκήνωση και να μπορούν οι εθελοντές να ανταποκρίνονται στην στοιχειώδη έστω εξυπηρέτησή τους. Όμως οι ρυθμοί της Αστυνομίας είναι βραδύτατοι και η γραφειοκρατία που εφαρμόζεται, απέραντη! Η Αστυνομία θα πρέπει επίσης να δέχεται ως νόμιμο δικαιολογητικό τη γνωμάτευση υγείας που χορηγούν στο ιατρείο που διατηρούν στη Νεάπολη “Oι γιατροί χωρίς σύνορα” και να μην ταλαιπωρούνται οι μετανάστες πάνω κάτω στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Άλλωστε αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιοχές καθώς μαθαίνουμε. Τέλος, καταλήγει ο Στρατής Πόθας, θα πρέπει επίσης στην αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας, να τοποθετηθούν και άλλοι αστυνομικοί ώστε να περιορίζεται ο χρόνος που απαιτεί η νομοθεσία μας (καταγραφή, φωτογράφηση, δακτυλικά αποτυπώματα, κλπ). Έτσι θα είναι εφικτή η αυθημερόν «τακτοποίηση των μεταναστών ώστε να μην χρειάζεται να διανυκτερεύουν στα κρατητήρια, να τους χορηγείται το «ροζ χαρτί» - υπηρεσιακό σημείωμα - και να μπορούν να φεύγουν με το απογευματινό πλοίο για τον Πειραιά.».

Η εθελοντής του «Χωριό του όλοι μαζί» και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Ηλιαχτίδα», Βασιλική Ανδεαδέλλη, σημειώνει με τη σειρά της πως «οι πρόσφυγες, αυτή την στιγμή, δεν κοιμούνται μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, δεν βρίσκονται μπροστά στα μάτια όλων μας, αλλά είναι εδώ και  μαζί με αυτούς είμαστε και εμείς εδώ και απαιτούμε να σεβαστούν οι αρχές τον κόπο μας, τον χρόνο μας, την προσφορά μας αλλά πάνω από όλα την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε να εξαθλιώνονται οι άνθρωποι που φτάνουν στον τόπο μας για να δοθούν βορά στην ρατσιστική βία και τον φασισμό που απειλεί όλους μας».



Στοιχεία…
Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από την 1η Αυγούστου 2012 έως τις 17 Δεκεμβρίου του 2012, έχουν συλληφθεί στη Λέσβο για παράνομη είσοδο στη χώρα, 1.077 άτομα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα, δεν είχε γίνει καμία σύλληψη! Μόλις, προχτές, και μετά την τραγωδία του ναυαγίου, συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη 29 Αφγανοί και Σύριοι. Συγκεκριμένα, 21 άνδρες και μία γυναίκα οι οποίοι συνόδευαν επτά παιδιά.   

Στις κατασκηνώσεις, ο αριθμός των ατόμων που μένουν εκεί, πολλαπλασιάστηκε από τις αρχές Δεκέμβρη, ανάλογα, όμως, κινήθηκε και το πλήθος των πολιτών που καθημερινά προσφέρουν τη βοήθειά τους είτε σε έμψυχο, είτε σε άψυχο υλικό. Ειδικότερα, 30 εθελοντές έχουν διαμορφώσει έτσι το πρόγραμμα τους και αξιοποιώντας τα τρόφιμα που προσφέρουν οι απλοί πολίτες, φτιάχνουν φαγητά που μοιράζονται στους πρόσφυγες σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους, οι εθελοντές καλύπτουν ένα τεράστιο κενό που έχει δημιουργήσει ο κρατικός μηχανισμός όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μυτιληνιοί με το αίσθημα της ανθρωπιάς, πηγαίνουν καθημερινά στην κατασκήνωση και προσφέρουν ό,τι μπορούν από τρόφιμα και ρούχα. Όπως λένε τα μέλη του «Χωριό του όλοι μαζί», η «τσιγκουνιά» στο φιλότιμο και στην αγάπη για προσφορά, δεν υπάρχει.

Στην κατασκήνωση θα συναντήσει κανείς Αφγανούς, Σύριους, Σομαλούς και άλλους. Στη πλειοψηφία τους είναι άνδρες νεαρής ηλικίας, ενώ δεν λείπουν γυναίκες και μικρά παιδιά, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους για… την Ιθάκη, ένα ταξίδι που κάποιοι συμπατριώτες τους, δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν ποτέ.

 

Μια μέρα στη ζωή ενός εθελοντή στο ΠΙΚΠΑ

«Από την μέρα που άνοιξε η Νεάπολη, επειδή μένω κοντά στην κατασκήνωση, δραστηριοποιούμαι στην διάθεση του πρωινού στους μετανάστες. Φτιάχνω στο σπίτι καθημερινά μερικά λίτρα τσάι που το μεταφέρω στην κατασκήνωση στις 8. Εκεί με την βοήθεια ενός άλλου εθελοντή, και ενός μετανάστη προσφέρουμε εκτός απ’ το τσάι  ό,τι άλλο (για πρωινό, όπως κέικ, σάντουιτς, αυγό, ψωμί, ελιές κ.ά.) έχουν φέρει προς διάθεση στην κατασκήνωση άλλοι εθελοντές. Αν το προς διάθεση φαγητό είναι λίγο, δίνουμε προτεραιότητα στα μικρά παιδιά, ώστε να πιούν ένα γάλα και να φάνε μερικά μπισκότα και ένα πορτοκάλι. Επίσης η σύζυγός μου πολλές φορές μαγειρεύει φαγητό και το δίνει στους εθελοντές που επιμελούνται το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό.»
Στρατής Πόθας

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey