Στην αναμονή, ακόμη και χρόνια, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ελλείψει νευρολόγου στο ΚΕΠΑ

Στον εισαγγελέα για το δίκιο τους

14/12/2012 - 15:01

Έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη προσπάθεια και κυρίως έχοντας χάσει την υπομονή τους, ομάδα 12 ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, που περιμένουν μήνες, αλλά και χρόνια, για να περάσουν απ’ το ΚΕΠΑ, κατέφυγε χθες στον εισαγγελέα ζητώντας το αυτονόητο: να υπάρξει επαρκής στελέχωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Επιτροπής της Μυτιλήνης με την ειδικότητα του νευρολόγου, ώστε να τύχουν του δικαιώματος εξέτασης.

Έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη προσπάθεια και κυρίως έχοντας χάσει την υπομονή τους, ομάδα 12 ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, που περιμένουν μήνες, αλλά και χρόνια, για να περάσουν απ’ το ΚΕΠΑ, κατέφυγε χθες στον εισαγγελέα ζητώντας το αυτονόητο: να υπάρξει επαρκής στελέχωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Επιτροπής της Μυτιλήνης με την ειδικότητα του νευρολόγου, ώστε να τύχουν του δικαιώματος εξέτασης. Συνολικά, υπάρχουν περί τους 30 ασθενείς στην αναμονή, διαφόρων ηλικιών, κυρίως με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και με Σύνδρομο Κρον και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Προβλήματα καθυστερήσεων σε σχέση με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Μυτιλήνης, για τα οποία ζητείται εισαγγελική παρέμβαση, αναδεικνύονται και πάλι, μια και το Μάιο του 2012 είχε ζητηθεί για ακόμη μία περίπτωση η «βοήθεια» της Δικαιοσύνης. Ο θεσμός τού ΚΕΠΑ, θυμίζουμε, ξεκίνησε προ 15 μηνών περίπου, το φθινόπωρο του 2011, και αφορά στην ενοποιημένη για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία λειτουργία υγειονομικών επιτροπών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) που κρίνουν τους αιτούντες σε ό,τι αφορά στον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, το χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ, αλλά και τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας για το σύνολο των παροχών και των διευκολύνσεων για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Αμείλικτη ταλαιπωρία…
«Απ’ τις αρχές τού 2010 προσπαθώ να περάσω από επιτροπή», μας είπε η 34χρονη και μητέρα δύο παιδιών Μαρία Κωδωνάκη, η οποία χθες, για ακόμη μία φορά, έφυγε απ’ το κτήριο του ΕΟΠΥΥ στη Μυτιλήνη δίχως να έχει εξεταστεί η αίτησή της. Κι αυτό γιατί και πάλι δεν υπήρχε νευρολόγος. Η κ. Κωδωνάκη, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, προ διετίας πέρασε από πρωτοβάθμια επιτροπή τού ΚΕΠΑ, η οποία όμως δε διέθετε νευρολόγο και έτσι η περίπτωσή της αξιολογήθηκε από ορθοπαιδικό, που έκρινε ότι δε δικαιούται επίδομα. Έκτοτε προσπαθεί να περάσει απ’ τη δευτεροβάθμια επιτροπή, χωρίς όμως έως σήμερα να το έχει καταφέρει, γιατί συνήθως δε μετέχει νευρολόγος στο κλιμάκιο των γιατρών που τη στελεχώνει.

«Την προηγούμενη Πέμπτη είχε περιληφθεί το όνομά μου στη δευτεροβάθμια επιτροπή, αλλά όταν ήρθα, διαπίστωσα πως και αυτήν τη φορά δεν υπήρχε νευρολόγος. Με παρέπεμψαν τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, αλλά λόγω και των καταλήψεων, και πάλι δεν πέρασα απ’ την επιτροπή. Τελικά προσδιόρισαν να περάσω από επιτροπή την Τετάρτη 12 του μήνα, όπου πράγματι μετείχε νευρολόγος, αλλά στην πρωτοβάθμια επιτροπή, και επειδή ήμουν από ένσταση μου είπαν να πάω την Πέμπτη. Ήρθα λοιπόν ξανά σήμερα (σ.σ. χθες), όπως και ακόμη 11 πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα που επιβάλλεται να υπάρχει νευρολόγος στην επιτροπή, και φεύγουμε χωρίς να περάσουμε επιτροπή, με ό,τι αυτό σημαίνει σε ταλαιπωρία, εμπαιγμό, αδικία εις βάρος πασχόντων», ανέφερε η κ. Κωδωνάκη, ρωτώντας: «Πώς εγώ θα πάω να δουλέψω, πώς θα ζήσω όταν είμαι άρρωστη; Πώς άλλοι ασθενείς όπως μια νέα κοπέλα 21 χρονών που ομοίως περιμένει την επιτροπή, θα φτιάξει τη ζωή της, όταν της στερούν ακόμη και αυτό το δικαίωμα να διεκδικήσει έναν πόρο που δικαιούται;»

Η κ. Κωδωνάκη υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως παράπονο και πρόβλημα απ’ την τοπική υπηρεσία, τους υπαλλήλους και τον προϊστάμενο των Διοικητικών Υπηρεσιών, Μαΐστρο Κλαδογένη, που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα δε θα αντιμετωπιστεί αν δε γίνει συχνότερη η στελέχωση των κλιμακίων απ’ την Αθήνα με την ειδικότητα του νευρολόγου. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών με αυτοάνοσα, θα πρέπει να υπάρχει και «συνδυασμός» νευρολόγου με ορθοπαιδικό (με επιπτώσεις κινητικές) ή με καρδιολόγο, γεγονός που κάνει ακόμη δυσκολότερη την ταχεία εξυπηρέτηση των πασχόντων.

Χτες οι 12 ασθενείς που περιμένουν καιρό να εξεταστούν από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει νευρολόγος, φεύγοντας απ’ τον ΕΟΠΥΥ πήραν τη διεύθυνση της κεντρικής υπηρεσίας για τα ΚΕΠΑ, στην οποία θα απευθύνουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που επικρατεί. Πριν το ταχυδρομείο, επρόκειτο να κάνουν στάση στην Εισαγγελία, προκειμένου το ίδιο έγγραφο να κατατεθεί στον εισαγγελέα, σε μια προσπάθεια επιτέλους να βρουν το δίκιο τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey