470.000 ευρώ στους δήμους του Νομού Λέσβου

«Ανάσα» απ’ τα παρακρατηθέντα

05/10/2012 - 14:46

Ό,τι έκοψε το Σεπτέμβριο από τακτικές χρηματοδοτήσεις το κράτος προς την αυτοδιοίκηση, διογκώνοντας τις προβλέψεις ότι θα σταματήσει άμεσα ακόμη και η μισθοδοσία στο ένα τρίτο των δήμων της χώρας, δίνει τώρα με τη μορφή μίας ακόμη δόσης από τους παρακρατηθέντες πόρους της αυτοδιοίκησης.

Ό,τι έκοψε το Σεπτέμβριο από τακτικές χρηματοδοτήσεις το κράτος προς την αυτοδιοίκηση, διογκώνοντας τις προβλέψεις ότι θα σταματήσει άμεσα ακόμη και η μισθοδοσία στο ένα τρίτο των δήμων της χώρας, δίνει τώρα με τη μορφή μίας ακόμη δόσης από τους παρακρατηθέντες πόρους της αυτοδιοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε δήμος θα βάλει στο ταμείο του τον Οκτώβριο περίπου τα ίδια λεφτά που θα έβαζε πριν τις περικοπές στην τακτική χρηματοδότηση κάθε μήνα. Η «ανάσα» που δίνεται με τα παρακρατηθέντα, αντιστοιχεί σε 470.000 ευρώ για τους τρεις δήμους του Νομού Λέσβου κι έχει αξία το γεγονός ότι τα λεφτά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυριολεκτικά για τα πάντα, χωρίς περιορισμούς επιλεξιμότητας.

Μαζί με το 12τημόριο του μηνός Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, και στο πλαίσιο σχετικής δέσμευσης του πρωθυπουργού στις τελευταίες κινητοποιήσεις των δήμων, η καταβολή στους δήμους ακόμη 35 εκατ. ευρώ, της δεύτερης δόσης δηλαδή των παρακρατηθέντων για το 2012. Οι αυτοδιοικητικοί είχαν θέσει την απόδοση αυτών των πόρων και τον Οκτώβριο - είχε δοθεί η πρώτη δόση το Σεπτέμβριο - ως βασικό αίτημα, αφού μετά τη μείωση της μηνιαίας δόσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές τους δαπάνες. Όπως σημείωναν τα στελέχη τής ΚΕΔΕ, για τη στοιχειώδη λειτουργία των 325 δήμων της χώρας απαιτούνται μηνιαίως περί τα 130 - 135 εκατ. ευρώ. Με τις περικοπές που έγιναν στους ΚΑΠ, το ποσό αυτό έπεσε στα 97 εκατ. ευρώ, οπότε με τα παρακρατηθέντα εξασφαλίζεται πως όλοι οι δήμοι θα έχουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, δηλαδή να καλύψουν τα βασικά τους λειτουργικά έξοδα.

Και για έργα…
Για δήμους που δε βρίσκονται στο κατώφλι της χρεωκοπίας, όπως εν προκειμένω οι δήμοι του Νομού Λέσβου, δεν είναι απαραίτητο τα χρήματα απ’ τους παρακρατηθέντες πόρους να διατεθούν για τη μισθοδοσία ή αποκλειστικά για λειτουργικές δαπάνες, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου κριθεί απαραίτητο. Οπότε, με τα χρήματα αυτά μπορεί να γίνουν ακόμη και μικροέργα/επενδύσεις, αλλά και να εξοφληθούν προμηθευτές κ.λπ., ή ό,τι άλλο αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την κατανομή που ανακοινώθηκε απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, απ’ τα 35 εκατ. ευρώ ο Δήμος Λέσβου λαμβάνει 380.425 ευρώ, ο Δήμος Λήμνου 81.905 ευρώ και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου 7.401 ευρώ.
Θυμίζουμε πως φέτος αποδίδεται η τέταρτη δόση απ’ τις οκτώ ετήσιες συνολικά στις οποίες ρυθμίστηκε η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων προς την αυτοδιοίκηση, ό,τι δηλαδή χρωστά το Δημόσιο στους δήμους επειδή τους μεταβίβασε στο παρελθόν αρμοδιότητες δίχως να τους δώσει τα χρήματα για την άσκησή τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey