Η επιχείρηση «Αθηνά», τα δημοσιεύματα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Έρχονται συγχωνεύσεις;

21/09/2012 - 16:01

Για ένα εντελώς καινούργιο μηχανογραφικό δελτίο, που θα περιλαμβάνει το πολύ 360 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τα σχεδόν 500 που είναι σήμερα, αλλά και λιγότερα ιδρύματα, κάνουν λόγο δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων των τελευταίων ημερών.

Για ένα εντελώς καινούργιο μηχανογραφικό δελτίο, που θα περιλαμβάνει το πολύ 360 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τα σχεδόν 500 που είναι σήμερα, αλλά και λιγότερα ιδρύματα, κάνουν λόγο δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων των τελευταίων ημερών.

Το μηχανογραφικό αυτό υποστηρίζεται πως θα είναι κι αυτό που θα κληθούν να συμπληρώσουν σε μερικούς μήνες οι σημερινοί μαθητές τής Γ΄ λυκείου, «ψαλιδισμένο» μετά τις επεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αθηνά» - όπως βαφτίστηκε η επικείμενη χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φέρεται να είναι εντός των ιδρυμάτων που θα υποστούν καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, με όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών όπου στεγάζονται τα τμήματά του, αλλά και για την ίδια την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» της περασμένης Δευτέρας, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος και πρόκειται να αλλάξει ριζικά το σημερινό χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.


Στόχος είναι, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο να έχει κλείσει, αλλάξει αντικείμενο ή συγχωνευθεί το ένα στα τέσσερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ τουλάχιστον επτά περιφερειακά πανεπιστήμια και όλα τα ΤΕΙ της περιφέρειας θα υποστούν «ριζική αναδιάρθρωση» και ορισμένα θα κλείσουν ή θα απορροφηθούν από άλλα. Έτσι, το επόμενο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι τωρινοί μαθητές τής Γ΄ λυκείου, δε θα περιλαμβάνει τον αριθμό των τμημάτων που είχε φέτος, αλλά περίπου 140 τμήματα λιγότερα, για πανεπιστήμια και ΤΕΙ.


Ωστόσο, ο αριθμός των εισακτέων του επόμενου ακαδημαϊκού έτους δεν αναμένεται να μεταβληθεί ανάλογα, αφού πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Παιδείας να έχει πρόθεση να αφήσει να μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση περίπου 75.000 υποψήφιοι, αριθμός αντίστοιχος του φετινού με μικρές αποκλίσεις.
Το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας κάνει, έτσι, λόγο για «τέλος εποχής» στη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συντελέστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, αφού αυτή κρίθηκε πως έγινε χωρίς ακαδημαϊκή λογική και «σίγουρα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό» και με γνώμονα περισσότερο την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και των καταστηματαρχών, παρά τις ανάγκες της χώρας σε νέους επιστήμονες.

Κριτήρια και Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το πλάνο εργασίας του Υπουργείου για την επιχείρηση «Αθηνά» - όπως έχει ονομαστεί η επικείμενη χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης - προβλέπει την εκτέλεση πέντε προαπαιτούμενων ενεργειών μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε και θα είναι έτοιμα τα νέα μηχανογραφικά δελτία.


Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται: α) η αποτύπωση της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής όλων των ιδρυμάτων ανά τμήμα και ο προσδιορισμός του κόστους λειτουργίας και διαχείρισής του (βασικό ρόλο θα παίξει το εάν διαθέτει ίδιους πόρους, π.χ. ιδιόκτητες εγκαταστάσεις), β) η αποτύπωση της δυναμικότητας κάθε τμήματος (αριθμός υποψηφίων που το δηλώνουν, αριθμός φοιτητών και αποφοίτων, λόγος αποφοίτων προς εισακτέους, ένταξή τους στην αγορά εργασίας κ.λπ.), γ) η καταγραφή σε επίπεδο περιφερειών της οικονομικής γεωγραφίας της χώρας και των ιδιαίτερων προοπτικών κάθε περιοχής (να υπάρχουν τμήματα όπου χρειάζονται), δ) η αξιολόγηση όλων των τμημάτων ως προς την εξειδίκευση, τις αλληλοεπικαλύψεις κ.λπ. και ε) η ανάλυση προοπτικών εργασίας για την επόμενη διετία, εν μέσω και των συνθηκών που γέννησε η κρίση.


Βάση των παραπάνω ενεργειών και κριτηρίων, αλλά και βάση μιας «ακτινογραφίας» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνεται στο δημοσίευμα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συγκαταλέγεται εντός των ιδρυμάτων που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της επιχείρησης «Αθηνά», αφού είναι από αυτά που λειτουργούν με τμήματα «διεσπαρμένα» σε διάφορες περιοχές (17 τμήματα σε έξι πόλεις). Δεδομένου και του ότι σε ορισμένα νησιά εξακολουθεί να νοικιάζει κτήρια ελλείψει ιδίων πόρων και εγκαταστάσεων, το ενδεχόμενο της κατάργησης ακόμη κάποιων από τα τμήματά του, είναι κάτι που μένει ανοιχτό ως ενδεχόμενο. Όπως εξήγησε πάντως χτες στο «Ε» ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης, στη Μυτιλήνη νοικιάζονται αυτήν τη στιγμή μόνο τα κτήρια της Βιβλιοθήκης και της ΑΤΕ, ελάχιστα ενοίκια υπάρχουν στα περισσότερα νησιά και κανένα στη Λήμνο.
«Το μεγαλύτερο μέρος της περικοπής που δέχθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήταν το να μειώσει τα κονδύλια που αφορούσαν τα ενοίκια, καθώς και τα έξοδα συντήρησης και διαχείρισης των κτηρίων αυτών», αναφέρει ο αντιπρύτανης. «Οι περικοπές αυτές είναι κι αυτό που μας επιτρέπει σήμερα να λειτουργούμε.»

 

 

Τι λέει η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την επιχείρηση «Αθηνά» και τα δημοσιεύματα

«Πρόκειται για διαρροές…»

«Διαρροές» χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, και ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης. Μιλώντας χτες στο «Ε», και οι δύο τόνισαν πως το ίδρυμα μπαίνει με τον τρόπο αυτό στο «στόχαστρο» και δήλωσαν πως η πρυτανική αρχή θα περιμένει την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ο πρύτανης έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ώστε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη τακτική ή έκτακτη συνεδρίασή της.
«Δεν έχουμε καμμία επίσημη ενημέρωση κι επειδή αυτά τα θεωρώ προφανείς διαρροές που δε γίνονται τυχαία, ζήτησα από το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων να υπάρξει και σχετικό Δελτίο Τύπου, όπου θα ζητούνται εξηγήσεις και ενημέρωση από το Υπουργείο για το τι γίνεται. Όσο δεν υπάρχουν δεδομένα και συγκεκριμένες προδιαγραφές, εμείς θα αντιδρούμε, γιατί δεν μπορούν να στοχοθετούνται κάποια από τα πανεπιστήμια και να υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται μόνο στα περιφερειακά πανεπιστήμια και όχι στα κεντρικά.»
«Το ότι από διαρροές του Υπουργείου μπαίνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πάλι στο στόχαστρο μαζί με άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια, είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και αρνητικές για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου», λέει ο κ. Σουλακέλλης. «Αυτό που εμείς περιμένουμε, είναι η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.»

 

Οι θέσεις του Συλλόγου ΔΕΠ

«Οι περικοπές συμβάσεων είναι η αφορμή»

Ως ένα πρώτο βήμα προς την επιχείρηση «Αθηνά» αντιμετωπίζουν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει στις πιστώσεις των συμβασιούχων συναδέλφων τους, αλλά και τους μη διορισμούς μελών ΔΕΠ. Οι αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά κι αυτές που έπονται, είναι άλλωστε στο «στόχαστρο» της πενθήμερης απεργίας που πραγματοποιούν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.
Μιλώντας χτες στο «Ε», ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, Στράτος Γεωργούλας, εξήγησε πως μπορεί μεν το μισθολογικό να είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακαδημαϊκοί και που προβάλλει η ΠΟΣΔΕΠ, ωστόσο τα αιτήματα των τελευταίων κινούνται και σε τρία επιπλέον επίπεδα.
Το πρώτο από αυτά αφορά στις περικοπές πιστώσεων 407, που, σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφορούν πάνω από 100 διδάσκοντες, που καλύπτουν περίπου το 1/3 των μαθημάτων (στη Λήμνο είναι πάνω από ¾), με αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι διδάσκοντες απολύονται χωρίς πιθανότητα επαναπρόσληψης, να κινδυνεύει η λειτουργία κάποιων από τα τμήματα. Το δεύτερο επίπεδο αφορά ακριβώς στο σχέδιο «Αθηνά», με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
«Για εμάς, οι περικοπές συμβάσεων είναι η αφορμή για το δεύτερο στάδιο, που είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ολόκληρων τμημάτων ή και ιδρυμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργούλας. «Πολύ φοβάμαι ότι γυρνάμε στη δεκαετία τού ’80 ως προς τη σύνθεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της τοπικής οικονομίας.»
Ακολουθεί ο μη διορισμός μελών ΔΕΠ, που στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφορά πάνω από 20 διδάσκοντες που περιμένουν από ένα έως δύο χρόνια, τα μαθήματα των οποίων επίσης χάνονται. Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος του Συλλόγου, πρόβλημα αποτελεί και το νέο Σχέδιο Νόμου, που όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν αλλάζει σε τίποτα το παλιότερο που είχε απορρίψει η εκπαιδευτική κοινότητα.
Οι αρνητικές επιπτώσεις των παραπάνω θα είναι μεγάλες όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την περαιτέρω επιβίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού φαίνεται πως ήδη αρκετοί διδάσκοντες που δε μένουν στη Μυτιλήνη και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησής τους προς και από το νησί, έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται προς το εξωτερικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey